Budapešť ako odstrašujúci príklad pre európskych pravičiarov. Orbánov populizmus ničí maďarskú ekonomiku

Zatiaľ čo sa v Európe čoraz ostrejšie debatuje o posilňovaní pravicových strán, Maďarsko sa ekonómom ponúka ako laboratórium toho, ako ďaleko je schopná zájsť vláda pravicového populizmu.

07.08.2023 11:20
Orbán Foto: ,
Maďarský premiér Viktor Orbán.
debata (9)

Tamojší premiér Viktor Orbán podľa nemeckého ekonomického denníka Handelsblatt ukazuje, ako môže populistický prístup výrazne oslabiť domáce hospodárstvo. Ideologicky má síce v kruhoch pravicových konzervatívcov status hrdinu, no ekonomicky je iba máloktorá krajina v rámci Európskej únie na tom tak zle, ako práve Maďarsko pod Orbánovým vedením, pripomínajú České noviny.

Fico Čítajte viac Orbán je na Slovensku populárny. Ale aké výsledky má maďarská ekonomika?

Naši južní susedia sú na tom zle takmer v každej merateľnej oblasti. Z údajov centrálnej banky vyplýva, že Maďarsko malo vo februári tohto roka suverénne najvyššiu infláciu v rámci EÚ. Tá sa vyšplhala až na rekordných 25,8 percenta. Napriek tomu, že aktuálne klesla na 19,9 percenta, zdražovanie výrazne ovplyvňuje život Maďarov.

České noviny pripomínajú, že spolu s vysokou infláciou klesli reálne mzdy občanov Maďarska od prvého štvrťroku 2022 do prvého štvrťroku 2023 v priemere o 15,6 percenta. Krajina je tak v tomto ukazovateli na tom najhoršie zo všetkých štátov v rámci organizácie OECD.

Ani prognózy ďalšieho vývoja nie sú pre krajinu pod vedením Orbána práve najlepšie. Napríklad podľa Viedenského inštitútu pre medzinárodné ekonomické štúdie bude Maďarsko jedinou krajinou v rámci strednej a juhovýchodnej Európy, v ktorej sa v tomto roku očakáva pokles HDP.

fico Čítajte viac Orbána prefackala realita a trh. Fico chcel po ňom opakovať, doplatili by na to šoféri

Podľa ekonómov sa tak Maďarsko môže stať exemplárnym príkladom toho, aké škody na ekonomike môžu spôsobiť autoritárski politici. Tí sa totiž často viac ako na čokoľvek iné sústredia na udržanie si svojej mocenskej pozície.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Viktor Orbán #populizmus