Orbán je na Slovensku populárny. Ale aké výsledky má maďarská ekonomika?

Maďarom v obchodoch zdraželi potraviny najviac v Európskej únii. Za rok ceny potravín u našich južných susedov stúpli o polovicu. Ukazujú to dáta európskeho štatistického úradu. Nie sú to len potraviny, ktoré extrémne zdraželi. Nárast cien energií pre maďarské domácnosti už prekročil 50 percent.

14.02.2023 05:00
Fico Foto:
Robert Fico s Viktorom Orbánom
debata (121)

Rastom cien sa problémy v Maďarsku nekončia. Rating Maďarska je teraz len jeden stupeň nad špekulatívnym pásmom. Zníženiu ratingu predchádzala „séria ekonomických šokov“ pre Maďarsko v súvislosti s pandémiou a vojnou na Ukrajine. Vo všeobecnosti platí, že čím horší rating, tým drahšie si krajina požičiava na svoje fungovanie.

Maďari v boji proti inflácii postupne zvyšovali svoju úrokovú sadzbu, momentálne je na úrovni 13 percent. Európska únia tiež zmrazila eurofondy pre Maďarsko, pretože má krajina problémy okrem iného s nezávislosťou súdnictva. Vláde maďarského premiéra Viktora Orbána takisto nevyšiel plán so zastropovaním cien pohonných hmôt, v dôsledku čoho chodili a možno aj stále chodia maďarskí vodiči za lacnejším tankovaním na Slovensko.

deti obedy školská jedáleň Čítajte viac Obedy zadarmo sú späť. Prínos je veľký, ukazujú štúdie. Schválili ich však „na hulváta“

Aj napriek tomu, že sa maďarská ekonomika zmieta v problémoch, Viktor Orbán sa teší na Slovensku vysokej popularite. Podľa prieskumov agentúry IPSOS pre český Denník N je Orbán u nás jeden z najpopulárnejších zahraničných lídrov. Dôveruje mu približne tretina Slovákov. Túto vysokú dôveru zrejme registrujú aj niektorí slovenskí politici a jeho politikou sa inšpirovali. Napríklad šéf Smeru Robert Fico sa chcel pri zastropovaní cien pohonných hmôt inšpirovať práve Orbánom. V rozhovore pre maďarskú verejnoprávnu televíziu neskôr povedal, že chce takú stabilnú vládu na Slovensku, akú vytvoril Orbánov Fidesz v Maďarsku.

Fico, Orban
Robert Fico a predseda vlády Maďarska Viktor...
+1Robert Fico, Viktor Orbán

Vlani sme však boli svedkami toho, ako maďarskí vodiči čakali v dlhých radoch na čerpacích staniciach, učitelia štrajkovali v budapeštianskych uliciach za vyššie platy a drobní podnikatelia demonštrovali proti zvyšovaniu daní.

Denník Pravda pripravil v súvislosti s maďarskou ekonomikou sériu najdôležitejších bo­dov.

1. Rekordéri v raste cien

Inflácia v Maďarsku bola koncom vlaňajška najvyššia spomedzi všetkých členských krajín únie. Rast spotrebiteľských cien v Maďarsku neutícha ani po Novom roku. Inflácia zrýchlila a dosiahla 25,7 percenta. K zrýchleniu celkovej inflácie prispeli najmä vyššie ceny potravín, ktoré vyskočili v januári medziročne o 44 percent a tiež energií pre domácnosti, ktoré vzrástli o 52 percent.

„Ceny energií pre domácnosti boli zmrazené takmer desať rokov, fixné ceny predstavovali obrovskú záťaž pre vládny rozpočet, takže vláda to čiastočne zvrátila, čo zvýšilo ceny energií pre domácnosti,“ tvrdí pre Pravdu analytik VÚB banky Zdenko Štefanides. Ako pripomína, v mnohých krajinách EÚ bol trend opačný, vlády vrátane slovenskej zaviedli stropy, prípadne až znížili ceny energií pre domácnosti. Za rýchlym rastom cien v Maďarsku sú však aj iné faktory. Napríklad slabý forint, vládne opatrenia, rastúci domáci dopyt a problémy na strane ponuky.

Začiatkom decembra bol zrušený cenový strop na pohonné hmoty, čo sa tiež prejavilo v januárovej inflácii. Maďarská vláda do konca apríla predĺžila cenový strop na niektoré položky, ako je bravčové mäso, stolový olej alebo múka. „Straty, ktoré maloobchodníci utrpeli predajom týchto produktov, sa rozložili na iné položky, čím sa inflácia potravín ešte viac zvýšila,“ vysvetľuje analytik.

2. Hypotéky sú oveľa drahšie

Úvery na bývanie sú spomedzi okolitých krajín na Slovensku najlacnejšie. Vďačíme za to hlavne spoločnej mene euru a nižším úrokom Európskej centrálnej banky (ECB) v porovnaní s centrálnymi bankami okolitých krajín. Kým na Slovensku si záujemcovia mohli vlani v novembri zobrať hypotéku s viazanosťou 1 až 5 rokov s priemerným úrokom 2,9 percenta, v Česku bol úrok 5,2 percenta, v Maďarsku 7,4 percenta a v Poľsku dokonca 9,1 percenta. Výhodné hypotéky platia aj pri dlhších či kratších viazanostiach, ako aj pri spotrebných úveroch s viazanosťou na päť rokov. Vyplýva to z porovnania Inštitútu pre stratégie a analýzy, ktorý je analytickou jednotkou Úradu vlády. V praxi tak ľudia v Maďarsku zaplatia mesačne za pôžičky o desiatky či stovky eur navyše.

Slovensko podľa nich ťaží z členstva v eurozóne, ktorá lepšie odoláva inflačným tlakom oproti štátom s vlastnou menou. „Ich centrálne banky bojujú s vysokou infláciou za cenu výrazného zvýšenia úrokových mier, čo sa prejavuje aj na zdražovaní úverov pre domácnosti,“ priblížili analytici.

3. Sen o lacnom tankovaní sa skončil

Ešte koncom vlaňajška sa maďarský sen o lacnom tankovaní definitívne rozplynul. Vláda maďarského premiéra Viktora Orbána začiatkom decembra ukončila takmer 13 mesiacov dlhé zastropovanie cien pohonných hmôt. Maďarským vodičom tak z minúty na minútu vyskočili ceny na čerpacích staniciach. Lacné pohonné hmoty do Maďarska chodili tankovať počas vlaňajška aj mnohí Slováci. Teraz chodia lacnejšie tankovať Maďari k nám na Slovensko.

Guvernér maďarskej centrálnej banky György Matolcsy v decembri pred parlamentným výborom kritizoval cenové stropy v boji proti inflácii. „Nemôžeme prekonať túto explóziu cien energií a inflačnú krízu starými spôsobmi,“ povedal a narážal na cenové stropy. „Komunizmus už ukázal, že cenové stropy nefungujú,“ vyhlásil pre Financial Times Matolcsy, ktorého Orbán kedysi označil za svoju „pravú ruku“ v ekonomických otázkach. „Tento systém sa zrútil,“ dodal s tým, aby sa k takémuto systému už nevracali.

Orbánov nápad v podobe zastropovania cien pohonných hmôt „učaroval“ aj špičkám Smeru. Robert Fico si spolu s podpredsedom strany Erikom Kaliňákom odskočili ešte vlani na jar do maďarskej Rajky lacno natankovať, aby ukázali, ako Orbán pomáha ľuďom. „Matovič so Sulíkom by sa namiesto hádok a urážok v parlamente mali ísť pozrieť do Maďarska, ako sa vláda stará o ľudí a ako vyzerá skutočná pomoc ľuďom pri zdražovaní!“ odkázal vo videu. „Ak majú ceny na úrovni 1,2 eura, prečo to nie je možné vo forme zastropovania urobiť aj na Slovensku?“ pýtal sa Fico. Vtedy zrejme ešte netušili, že zastropovanie cien v Maďarsku sa skončí veľkým fiaskom. Ak by sa Ficove túžby naplnili a cenové stropy podľa vzoru Maďarska sa zrealizovali aj na Slovensku, malo by to ohromné následky na ekonomiku.

4. Maďari na čele v korupcii

Maďarsko je podľa Transparency International najskorumpovanejšou krajinou EÚ so ziskom 43 bodov. Dokonca aj Bulharsko a Rumunsko ho v rebríčku preskočili. Vyplýva to z údajov za rok 2022. V celos­vetovom rebríčku korupcie sa Maďarsko umiestnilo vlani na 77. mieste v susedstve krajín, akými sú Burkina Faso či Kuvajt.

Klimek Čítajte viac Platy porazia rast cien, vrchol inflácie máme za sebou. Ekonómovia predpovedajú dobré správy

Slovensko sa v rebríčku posunulo vyššie. Umiestnilo sa na 49. mieste zo 180 hodnotených krajín, čím si medziročne polepšilo o sedem miest. Mimovládna organizácia každý rok zverejňuje index vnímania korupcie, do ktorého je zahrnutých 180 krajín. Používa stupnicu od nuly po 100, kde nula znamená vysokú úroveň korupcie.

5. Najhorší rating od S&P

Medzinárodná ratingová agentúra S&P zhoršila hodnotenie úverovej spoľahlivosti Maďarska o jeden stupeň, na úroveň BBB-. Rating Maďarska je teraz len jeden stupeň nad špekulatívnym pásmom. V prípade ďalších dvoch agentúr je rating Maďarska stále o dva stupne vyššie. Medzi kľúčové argumenty za znížením ratingu sú výrazné spomalenie ekonomického rastu, pokračujúca vysoká inflácia, neistoty týkajúce sa prístupu k fondom EÚ, nepredvídateľnosť maďarskej hospodárskej politiky a inštitucionálne nedostatky a v neposlednom rade významný dovoz energií a riziká plynúce z ruskej vojny proti Ukrajine. V tomto prípade vo všeobecnosti platí, že čím horší rating – teda čím horšia dôvera od zahraničných veriteľov – tým drahšie si krajina požičiava.

„Z krátkodobého hľadiska nemá zníženie ratingu žiadne vážne dôsledky na financovanie,“ tvrdí pre Pravdu analytik VÚB banky Zdenko Štefanides s tým, že maďarskej vláde sa v januári podarilo získať 4,5 miliardy eur na financovanie verejného dlhu. „Zníženie ratingu možno považovať za „láskavú pripomienku“, že veci sa nevyvíjajú obzvlášť dobre a sú potrebné korekcie, aby sa ekonomika vrátila na cestu udržateľného vyváženého rastu,“ vysvetľuje analytik. Ako pripomína, kľúčové bude v ďalších mesiacoch pre Maďarsko zabezpečenie eurofondov.

© Autorské práva vyhradené

121 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #Maďarsko #Orbán #sankcie #vojna na Ukrajine