Štartuje nová výzva na obnovu domu. Uvoľnia ďalšie tisícky eur na zateplenie či čerpadlo

Projekt na rekonštrukciu starých domov odštartuje novú výzvu. Od septembra sa bude môcť prihlásiť minimálne 5-tisíc žiadateľov o 95 miliónov eur.

15.07.2023 09:59
Plán obnovy Jelka Matovič Heger Budaj Foto:
Na Slovensku je približne 1 080 000 rodinných domov. Až tretina z nich potrebuje hĺbkovú obnovu a ďalšia tretina aspoň čiastočnú.
debata (3)

Vyplýva to z aktualizovaného harmonogramu výziev a priamych vyzvaní, ktorý zverejnilo Ministerstvo životného prostredia SR spolu so Slovenskou agentúrou životného prostredia (SAŽP). Nová výzva bude otvorená pre minimálne 5 000 žiadateľov.

V roku 2024 je zároveň naplánované otvorené ďalších dvoch výziev – v marci a v septembri. Kým na marcovú je vyhradená suma 95 000 000 eur, pri septembrovej výzve sa ráta s alokáciou vo výške nevyčerpaných prostriedkov z predchádzajúcich výziev.

Solárne panely, slnko, energia, elektrina, fotovoltika Čítajte viac Štátny bonus na tepelné čerpadlo aj 13-tisíc eur, na fotovoltiku 3-tisíc eur. Kde sa hlásiť?

„Napriek enormnému záujmu, ktorý prejavili ľudia v rámci tretej výzvy bude stále väčšia časť prostriedkov k dispozícii v ďalších výzvach. Z celkovej sumy 424 miliónov eur bolo v doterajších výzvach alokovaných spolu 230 miliónov eur. Tie sa však určite v rámci prvých troch výziev nevyčerpajú. Aj preto bude po štvrtej výzve nasledovať piata, v ktorej sa budeme usilovať o vyčerpanie tých peňazí, ktoré ostali v prvých štyroch výzvach nevyužité,“ povedal minister životného prostredia Milan Chrenko.

Napríklad v tretej – poslednej – výzve sa prihlásilo 10-tisíc ľudí v priebehu prvých 14 hodín. Po uzavretí výzvy 24. apríla 2023, sa majitelia domov ihneď intenzívne zaujímali, kedy bude spustená ďalšia.

Nový generálny riaditeľ projektu obnov dom teraz sľubuje, že o peniaze nebude bitka ako o teplé rožky. Všetky výzvy budú ohlásené vo veľkom predstihu. „Majitelia starších rodinných domov už nemusia mať obavy, že sa o výzve na obnovu rodinných domov z plánu obnovy a odolnosti dozvedia mesiac pred spustením prijímania žiadostí. Keď sa aj nezapoja alebo nestihnú zapojiť do štvrtej výzvy, majú istotu, že je naplánovaná ďalšia,“ hovorí generálny riaditeľ SAŽP Matej Kerestúr.

Solárne panely, slnko, energia, elektrina, fotovoltika Čítajte viac Významný impulz pre celé Slovensko. Nové elektrárne môžu spotrebiteľom ušetriť miliardy eur

Preto zverejnili harmonogram, kedy začnú jednotlivé výzvy. „Aktualizovaný harmonogram výziev jasne ukazuje termíny vyhlasovania výziev až do roku 2025. Slovenská agentúra životného prostredia zároveň aj naďalej vyvíja maximálne úsilie, aby dodržala termín určený vládou a žiadosti z pilotnej výzvy a tretej výzvy spracovala do 15. augusta. Viacdetné rodiny (so štyrmi a viac deťmi) a rodiny so ZŤP dieťaťom už vedia, či splnili podmienok zvýhodnenej výzvy. Veríme, že v rámci krízového riadenia termín určený vládou dosiahneme, alebo sa k nemu maximálne priblížime,“ dodal Kerestúr.

Zo štatistických údajov, ktoré má SAŽP k dispozícii, vyplýva, že až 66% domov je pred realizáciou obnovy, 26% domov v procese realizácie obnovy a 8% domov po obnove. O podporu je možné žiadať aj počas alebo po prácach na obnove rodinného domu, a to spätne až k 1. februáru 2020. Žiadatelia tak môžu v prácach pokračovať aj pred podaním žiadosti, ale nesmú zabudnúť vyhotoviť fotodokumentáciu pred obnovou a skonzultovať rozsah obnovy s oprávnenou osobou na vydávanie energetických certifikátov.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #peniaze #zateplenie #obnov dom