Štátny bonus na tepelné čerpadlo aj 13-tisíc eur, na fotovoltiku 3-tisíc eur. Kde sa hlásiť?

Tepelné čerpadlá, solárne panely a zatepľovanie domov. Slováci tak naskočili na zelený boom, ktorý prišiel s obnoviteľnými zdrojmi energie.

21.05.2023 05:00
Solárne panely, slnko, energia, elektrina,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (86)

Len desiatky minút stačili na to, aby sa posledné dotácie na inštalovanie obnoviteľných zdrojov energie rozchytali. O peniaze z programu Zelená domácnosti prejavili ľudia veľký záujem. Od jeho vzniku v roku 2015 sa na vyše 50-tisíc podporených zariadení použilo vyše 100 miliónov eur. Na strechách domov po celom Slovensku je tak vidieť oveľa viac fotovoltických panelov či solárnych kolektorov. Nové tepelné čerpadlá a kotly na biomasu zasa zabezpečujú pre domy teplo.

Solárne panely, slnko, energia, elektrina, fotovoltika Čítajte viac Ľudia chceli solárne panely a čerpadlá, zaplatili veľké peniaze. Firma zákazky nedodala, čelí škandálu

V súčasnosti môžu ľudia dotácie na zakúpenie a inštaláciu čistého energetického zdroja získať aj z programu Obnov dom. Tretia výzva bola ukončená a pripravuje sa nová. Zároveň už na jeseň by sa mohol spustiť nový projekt, v ktorom bude prostredníctvom Programu Slovensko pre domácnosti k dispozícii 142 miliónov eur. Viac ako 20 miliónov eur bude určených pre Bratislavský kraj. Ten bol z posledných dotácii vylúčený.

Video

Podpora obnoviteľných domov má hneď niekoľko cieľov. Prvým je šetriť životné prostredie, druhým je šetriť peňaženku domácností a v neposlednom rade zbaviť sa závislosti od ruských fosílnych palív. Aj preto v poslednom období štát vypisoval niekoľko výziev. Či už pre firmy, samosprávy, ale aj domácnosti.

„Každý krok k sebestačnosti je dobrý, hlavne ak je možné využiť dotácie. Určite by som odporúčal zúčastňovať sa výziev, pretože sú to investície do vášho bývania, ktoré nemusíte nikomu vracať,“ tvrdí pre Pravdu konateľ spoločnosti Prvá energetická Andrej Lednár.

Ľudí štátne dotácie lákajú

Program Zelená domácnostiam bežal donedávna spolu už osem rokov. Zameraný bol na podporu obnoviteľných zdrojov energie. Zastrešovala ho štátna spoločnosť Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA). Peniaze sa priraďovali formou takzvaných poukážok na webovej stránke agentúry. Boom dopytu po poukážkach sa na plno prejavil vlani v lete, keď ceny elektriny dosahovali rekordné výšky.

Richard Sulík, Čítajte viac Sulík: Nie som libertarián, ale neoliberál, Blaha to nepochopí. Zákaz spaľovákov je najväčší nezmysel

Ľudia sa v obave o vysoké faktúry snažili nakúpiť vlastné energetické zariadenia. Mnoho domácností tak robí najmä z dôvodu, aby ušetrili peniaze. Rezort hospodárstva vlani v lete ešte zjednodušil proces a navýšil peniaze v programe. Začiatkom roka do programu prišlo ďalších 5,6 miliónov eur. Posledné poukážky sa tak rozchytali behom niekoľkých minút.

Na tepelné čerpadlá bolo možné získať maximálnu dotáciu 3 400 eur, na fotovoltické panely a kotly na biomasu 1 500 eur a na slnečné kolektory 1 750 eur. V princípe program Zelená domácnostiam fungoval tak, že žiadosť o dotáciu mala platnosť tri mesiace, počas ktorých musela byť ukončená inštalácia. Žiadateľ dostal kód, ktorý poskytol montážnej firme, tá do systému nahrala potvrdenie o úspešnom dokončení prác.

Veľký záujem bol napríklad aj o tepelné čerpadlo. Je to zariadenie, ktoré využíva teplo z vonkajšieho prostredia. Princíp je v podstate opačný ako pri chladničke. Odoberá teplo z vonkajšieho chladnejšieho prostredia a pri vyššej teplote ho odovzdáva do vykurovacieho systému. Cena sa líši od typu čerpadla. Môže stáť od troch tisíc do niekoľko desiatok tisíc eur. Investícia sa môže vrátiť už aj za tri roky, no môže to trvať aj desať rokov, informuje SIEA.

Karel Hirman Čítajte viac Exminister Hirman: To, čo spravil Putin, si nedovolil nikto pred ním. Strelili si s Gazpromom do nohy

„Zelená domácnostiam patrí medzi úspešné programy, čo vidieť aj na záujme domácností, ktorý sa s príchodom energetickej krízy ešte navýšil. Aj preto má zmysel prehodnotiť, či je ešte stále potrebné poskytovať dotácie, alebo prejsť na zvýhodnené úvery, ako je to pri obnove bytových domov,“ opisuje pre Pravdu dotačný program Jozef Badida, analytik portálu energieprevas.sk.

Ako ďalej upozorňuje, tak aktuálne sa nachádzame v medziobdobí, keď sa jedno eurofondové obdobie skončilo a druhé začína, a preto je vhodný čas zamyslieť sa nad prioritami. Napríklad nad tým, ako vhodnejšie podporiť nízkopríjmové domácnosti, ktoré nemajú financie na spoluúčasť.

Badida tiež upozorňuje, že prioritou má byť zníženie spotreby energie a až následne zmena vykurovacieho telesa, kde zasa môže nastať kolízia s programom Obnov dom. „Motivácia na inštaláciu fotovoltiky sa zasa znižuje s dodávkou elektriny od Slovenských elektrární za zvýhodnené ceny,“ upozorňuje na tretí problém.

Koľko elektriny získate z panelov

Solárne kolektory slúžia na ohrev vody. Premieňajú slnečnú energiu na teplo. Zohrievajú vodu v zásobníku a teplá voda sa potom môže použiť na sprchovanie či umývanie riadu. Fotovoltické panely na druhej strane vyrábajú elektrinu, ktorú v dome ľudia môžu využiť na vlastnú spotrebu v domácnosti.

Napríklad z programu Zelená domácnostiam bolo možné získať na fotovoltický panel maximálny príspevok 1 500 eur. Sadzba je 500 eur na inštalovaný výkon jeden kilowatt. Čiže za maximálny príspevok 1 500 eur si žiadateľ môže inštalovať výkon fotovoltických panelov na úrovni troch kilowattov. Takýto inštalovaný výkon pre domácnosť bude slúžiť ako doplnok spotreby pre domácnosť.

sulik Čítajte viac Expo v Dubaji po Žilinkovi preverí aj NKÚ. Sulíkova obhajoba vyvolala vlnu reakcií

Odborník na energie Andrej Lednár tvrdí, že takýto výkon môže pomôcť napríklad s ohrevom teplej vody, ale určite sa nedá hovoriť o sebestačnosti. „Záleží od uloženia panelov, ročného obdobia a slnečného svitu, koľko budú reálne schopné vyrobiť,“ tvrdí pre Pravdu. Podľa neho teoreticky za ideálnych podmienok vie takáto inštalácia vyprodukovať 3 600 kilowatthodín elektrickej energie, ale môže to klesnúť na úroveň 1 200 kilowatthodín za rok. Na porovnanie, priemerná ročná spotreba elektriny v slovenskej domácnosti je zhruba 2 200 kilowat­thodín.

Vyše 13-tisíc eur na tepelné čerpadlo

V programe Obnov dom je výzva číslo tri uzatvorená. Vysoký záujem žiadateľov naplnil cieľ desaťtisíc podaných žiadostí už po 14 hodinách. Ďalšia výzva bude zverejnená zrejme až po lete. Princíp v tomto prípade je, že obnovou rodinného domu musí dôjsť k úspore primárnej energie minimálne o 30 percent oproti stavu pred obnovou. Obnova rodinného domu môže byť realizovaná ľubovoľnou kombináciou opatrení, pričom musia byť splnené stanovené podmienky.

Opatrenia sú rozdelené do skupiny A a B. Zjednodušene, záujemca musí zatepliť dom, ak sa chce uchádzať aj o inštaláciu energetických zdrojov. Na tepelné čerpadlo je stanovená maximálna dotácia až vo výške 13 110 eur, na solárny kolektor 2 679,50 eura a na fotovoltický panel 2 875 eur.

„Vo výzve 3 je stanovené, že opatrenia skupiny A musia dosiahnuť minimálne 25 percent z celkovej obnovy. Teda samostatne iba o opatrenia zo skupiny B nie je možné žiadať,“ informuje tlačové oddelenie Slovenskej asociácie životného prostredia. Tá má program Obnov dom na starosti. Cieľom je z európskych peňazí obnoviť 30-tisíc rodinných domov. Pre energetickú obnovu rodinných domov je vyčlenených 500 miliónov eur.

Firmy hlásia záujem, majú veľa zákaziek

Veľký záujem potvrdzujú aj majitelia firiem, ktoré energetické zariadenia inštalujú. Spoločnosť i-energy zo Zvolena má vyše 20-ročnú prax s nízkoenerge­tickými stavbami. Jej konateľ Miroslav Bauco pre Pravdu tvrdí, že u nich sa to prejavilo viditeľne v čase, keď dochádzalo k nárastom ceny elektriny a plynu na svetových trhoch. Vtedy bol podľa jeho slov obrovský boom a dopyt po tepelných čerpadlách a fotovoltike.

Veronika Remišová Čítajte viac Dôchodcovia u Remišovej narazili. Tablety nedostane 70-tisíc seniorov, čo sa stalo?

Firmy mali vo všeobecnosti problém uspokojiť veľký dopyt. Do toho tiež vstúpil nedostatok elektroniky a niektorých drobných dielov, čo malo za následok neschopnosť výrobcov skompletizovať zariadenia. Sklady výrobcov sa plnili zariadeniami, ktoré čakali napríklad na snímače teploty. Pre problémy v dodávateľských reťazcoch sa dodacie doby predĺžili na viac ako jeden rok, pri niektorých prvkoch dokonca až na dva roky. Firmy tak boli odkázané na zariadenia, ktoré boli v tom momente na trhu dostupné.

Prvotný boom však neskôr vystriedalo ochladenie záujmu. Dôvodom bola masívna pomoc štátu domácnostiam s energiami. „Keď sa krajiny rozhodli riešiť zásahmi zastropovanie cien vo forme krátkodobej pomoci, zrazu dopyt opadol,“ opisuje situáciu na trhu s energetickými zariadeniami Bauco. Podľa neho dôvodom, prečo ľudia inštalujú zelené zdroje, je, že došlo k spopularizovaniu toho, že môžu získať akúsi dotáciu. „Z môjho pohľadu ide o zanedbateľný systém dotácií. V porovnaní s inými krajinami, ako je Česko, Nemecko, Rakúsko či Poľsko, je systém jednoduchší a znamená oveľa vyšší príspevok ako u nás,“ dodáva.

Podobný veľký záujem hlási aj Eugen Benčat, konateľ spoločnosti Geosun. Inštalujú tepelné čerpadlá či fotovoltiku. „Na tepelné čerpadlá sme mali minulý rok dvojnásobný počet objednávok ako predchádzajúci rok. Tento záujem pokračuje i tento rok. O dodávky fotovoltiky bol bežný záujem a nedošlo k navýšeniu objednávok,“ opisuje situáciu pre Pravdu.

Hlavné dôvody inštalácie sú podľa neho tie, že ľudia majú obavy, že onedlho sa bude platiť i za emisie pri prevádzke plynového kotla. V dôchodkovom veku tiež môžu mať ťažkosti s prípravou tuhého paliva na kúrenie. Ľudia investujú podľa neho do tepelného čerpadla aj preto, lebo ich ženie strach pred devalváciou prebytočných finančných prostriedkov.

V neposlednom rade je to podľa Benčata aj strach z európskej legislatívy. „Podľa návrhu nových opatrení, ktoré majú v Európskej únii podporiť okrem renovácii rodinných domov i energetickú hospodárnosť rodinných domov, ktorá povedie bez zmeny zdroja tepla podľa nich k zvýšeným nákladom na energie,“ dodáva.

© Autorské práva vyhradené

86 debata chyba
Viac na túto tému: #solárne panely #zatepľovanie #tepelné čerpadlá