Ódor hovorí o zmene celej stratégie voči Západu. Úpadok Slovenska je vidieť na jednom grafe

„Potrebujeme úplne novú stratégiu, ako sa približovať Západu.“ To je vyhlásenie premiéra úradníckej vlády Ľudovíta Ódora, ktorý komentoval novú publikáciu jeho bývalého pôsobiska - Národnej banky Slovenska. Tá priniesla dôležité poznatky o tom, ako sa Slovensku ekonomicky darí. A nie je to pozitívne čítanie.

13.07.2023 09:21
V4: Stretnutie premiérov Foto: ,
Slovenský premiér Ľudovít Ódor.
debata (4)

Slovenská ekonomika sa svojou výkonnosťou v poslednom čase nepribližuje k priemeru EÚ a tento rozdiel sa počas pandémie a v súvislosti s vojnou na Ukrajine dokonca mierne zvýšil.

Obnovenie ekonomického dobiehania krajín EÚ si vyžaduje prechod na nový ekonomický model založený na inováciách, uviedla Národná banka Slovenska (NBS) v najnovšom vydaní publikácie Štrukturálne výzvy 2023.

Michal Horváth Čítajte viac Vláda ukazuje prvé návrhy, komu chce zvyšovať dane. Viac zaplatia majitelia nehnuteľností aj fajčiari

V skratke: Slovensko sa nepribližuje priemeru krajín EÚ tak rýchlo, ako ešte kedysi. Vývoj životnej úrovne najlepšie vystihuje parita kúpnej sily. Kým pred pár rokmi ešte stúpala, posledné roky klesá.

Klesajúca krivka je najlepšie vidieť v nasledujúcom gra­fe:

„Rýchlosť dobiehania slovenskej ekonomiky kulminovala pred finančnou krízou, pričom táto dynamika bola po pobaltských štátoch najvyššia spomedzi krajín A8 (skupina ôsmich stredoeurópskych a východoeurópskych krajín, ktoré pristúpili do EÚ v roku 2004). Vo všetkých krajinách A8 došlo po finančnej kríze k spomaleniu procesu dobiehania, ale v prípade Slovenska možno pozorovať postupný dlhodobý trend spomaľovania konvergencie,“ uviedla NBS.

V posledných rokoch pritom podľa NBS došlo k praktickému zastaveniu dobiehania a rast Slovenska a Česka bol v tomto období najnižší spomedzi krajín A8.

Daniel Dujava, analytik Inštitútu finančnej politiky Čítajte viac Sme bohatší ako Česi, Poliaci alebo Maďari? Ekonóm Dujava vysvetľuje detaily o životnej úrovni

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #NBS #dobiehanie Západu