Nie sme konkurencieschopní, za zahraničím Slovensko čoraz viac zaostáva

Index konkurencieschopnosti potvrdzuje stagnáciu našej krajiny v oblasti hospodárstva, vstupu zahraničných investícií, investícií do vedy a výskumu, inovácií, investícií do vzdelávania, či zdravotníctva.

04.07.2023 11:07
ekonomika, sporenie financií, šetrenie, úspory,... Foto: ,
Slovensko sa v medzinárodnom porovnaní konkurencieschopnosti prepadá.
debata (3)

Pokles Slovenska v rebríčku konkurencieschop­nosti odráža realitu. Zhodli sa na tom zástupcovia obchodných komôr pôsobiacich na Slovensku. Podľa Svetovej brožúry konkurencieschop­nosti ekonomík za rok 2023, ktorú zverejnil švajčiarsky Inštitút pre rozvoj manažmentu v spolupráci so slovenskou Nadáciou F. A. Hayeka Bratislava, je Slovensko 53. najkonkuren­cieschopnejšou ekonomikou spomedzi 64 ekonomík na svete. V medziročnom porovnaní sa naše postavenie zhoršilo o štyri miesta.

„Zo spoločenského a hospodárskeho hľadiska Slovensko v posledných rokoch zaznamenáva klesajúci trend vo všetkých relevantných globálnych indexoch a ukazovateľoch, vrátane správ Európskej komisie a štatistík OECD. Index konkurencieschop­nosti len potvrdzuje stagnáciu našej krajiny v oblasti hospodárstva, vstupu zahraničných investícií, investícií do vedy a výskumu, inovácií, investícií do vzdelávania, či zdravotníctva," reagovala pre agentúru Sita riaditeľka Americkej obchodnej komory na Slovensku Martina Slabejová.

Exminister Milan Krajniak Čítajte viac Penzia vyššia aj o stovky eur. Sporenie na dôchodok sa od júla výrazne mení. Pozrite si prepočty

Jej slová potvrdil aj prezident Slovensko-nemeckej obchodnej a priemyselnej komory Peter Lazar. Zistenia svetovej správy o konkurencies­chopnosti sa podľa neho zhodujú s výsledkami prieskumu, ktorý komora uskutočnila medzi investormi z Nemecka a ďalších členských krajín Európskej únie na jar. „Z pohľadu skúmaných firiem napätá situácia na trhu práce, vysoké ceny energií a nedostatočná politická stabilita vytvárajú tlak na konkurencieschop­nosť krajiny," doplnil.

Podľa Slabejovej dlhodobo vyzývajú vládu k zabezpečeniu riadenia krajiny tak, aby sa vytvorili podmienky pre vymožiteľnosť práva, znižovania korupcie, zlepšovanie a zjednodušenie legislatívneho procesu. „Podnikateľ potrebuje stabilné, otvorené a zreteľné legislatívne prostredie, ktoré mu napomáha orientovať sa v zákonoch, ako aj znižovať byrokratickú záťaž a legislatívny zmätok, a to momentálne v našej krajine nenachádza, alebo nachádza len veľmi ťažko," zhrnula. Index konkurencieschop­nosti podľa nej zrkadlí tento neblahý stav.

Kollár, Šeliga, Čítajte viac Poslanci schválili novinku. Hypotéka sa môže mimoriadne a bezplatne splácať každý mesiac, má to ale podmienky

Či kopíruje pokles konkurencieschop­nosti Slovenska v rebríčku aj pokles záujmu zahraničný investorov o Slovensko komory jasne neodpovedali. „Z prepadu rebríčka nemôžeme vyvodzovať závery, že záujem o investície klesá. Podľa nášho prieskumu je pomer medzi európskymi spoločnosťami, ktoré plánujú tento rok na Slovensku zvýšiť investície, a tými, ktoré ich plánujú znížiť 36 % verzus 19 %. Ide o najvyššiu hodnotu od roku 2018," reagoval Lazar.

Americká obchodná komora v tejto súvislosti poznamenala, že výzvou pre Slovensko zostávajú slabé strategické plánovanie, rezortizmus, neschopnosť definovať celospoločenské prioritné témy zo strany politických elít, exekúcia prijatých stratégií, a nízka transparentnosť legislatívneho procesu, čo vytvára nestabilné podnikateľské prostredie a má priamy vplyv na rozhodnutie zahraničného investora. „Krajiny, ktoré majú efektívnu a dobre fungujúcu verejnú správu, figurujú aj medzi krajinami s najvyšším HDP na hlavu a tam by mala smerovať naša ambícia," uzavrela Slabejová.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #Slovensko #konkurencieschopnosť