Európa si poradila aj bez Ruska, ceny plynu sú rekordne nízke. Ďalšiu zimu to môže byť inak, varuje Gazprom

V prvej polovici roka 2023 klesli ceny plynu v porovnaní s koncom minulého roka na polovicu. Ku klesajúcemu trendu na trhu s komoditou prispelo teplé počasie, ale aj plné zásobníky v krajinách Európskej únie.

01.07.2023 13:48
nord stream Foto: ,
Stanica plynovodu Nord Stream 2.
debata (16)

Koncom decembra 2022 sa tisíc kubických metrov zemného plynu predávalo za približne 845 amerických dolárov. K 30. júnu sa plyn v rámci termínovaných obchodov na trhu predával už len za 425 dolárov. V porovnaní so začiatkom roka tak ide o pokles na úrovni približne 50 percent, na svojom webe o tom informujú České noviny.

plyn, Gazprom Čítajte viac Zverejnili, aké množstvá ruského plynu tečú do Európy: jún prekvapil. Pozrite si rozdiely

Čo sa týka priemerných cien plynu v Európe, tie majú z dlhodobého hľadiska rovnako klesajúcu tendenciu. Zatiaľ čo minulý rok stálo tisíc kubických metrov plynu v priemere 1 272 dolárov, už vo februári to bolo iba 538 dolárov. V júni napokon nastal pokles o vyše 70 percent na 366 dolárov.

Podľa webu za týmto vývojom stojí hneď niekoľko faktorov. V prvom rade ide o relatívne plné plynové zásobníky v rámci krajín EÚ, teplé počasie, ale aj o rekordné dodávky skvapalneného plynu LNG. Platí pritom, že zásobníky sú v rámci únie plné na viac ako 77 percent a dodávky LNG v máji boli na úrovni 12,16 miliardy kubických metrov, čo je rekordné číslo.

Energetika / Plošina / Plyn / Čítajte viac Na východe Európy objavili obrovské ložisko plynu, ktoré zmení hru. Krajinu katapultuje do čela ťažby v EÚ

Európe pomohlo náročné obdobie prekonať aj teplé počasie. Ruský plynárenský gigant Gazprom však varuje, že sa podobný scenár v priebehu budúcej zimy zopakovať nemusí a naplniť zásobníky na minuloročnú úroveň môže byť o čosi komplikovanejšie. Vidí za tým najmä politicky motivované odmietanie plynu z Ruska.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #ceny plynu #ruský plyn