Na východe Európy objavili obrovské ložisko plynu, ktoré zmení hru. Krajinu katapultuje do čela ťažby v EÚ

V hlbokých vodách Čierneho mora objavili rozsiahle nálezisko s plynom. Podľa posledných odhadov by v ňom malo byť až sto miliárd metrov kubických plynu. Pre porovnanie ročná spotreba Slovenska plynu je na úrovni okolo piatich miliárd metrov kubických. Takýto objem plynu by Slovensku stačil na 20 rokov.

30.06.2023 12:24
Energetika / Plošina / Plyn / Foto: ,
Ilustračná foto.
debata (102)

Územie, v ktorom sa nález nachádza, je pod kontrolou Rumunska. Nachádza sa zhruba 160 kilometrov od pobrežia. Ak by sa ložiská našli len o pár kilometrov ďalej, nárokovať by si naň mohli napríklad Bulhari, Ukrajinci či Turci. Ako je vidieť z mapky nižšie, tak najväčší podiel z Čierneho mora spadá práve pod Turecko.

Rumunská spoločnosť OMV Petrom, ktorej majoritný podiel ovláda rakúska spoločnosť OMV, sa rozhodla pre ťažbu v tomto priestore. Nálezisko s plynom dostalo pomenovanie Neptun Deep a Rumunsko sa vďaka nemu v najbližších rokoch stane jednotkou v ťažbe plynu v Európskej únii.

Rozsiahle nálezisko s plynom objavili v Čiernom...
Rumunsko, Bulharsko, Turecko, Gruzínsko, Rusko...
+3Rozloha je 7500 kilometrov štvorcových . Prvý...

Tisíc metrov pod hladinou

Prvé kubíky s plynom by mohli byť vyťažené v roku 2027. Okrem projektu ťažby sa počíta aj s budovaním potrebnej infraštruktúry, ktorá dopraví plyn z hlbín zeme až na pevninu. Plyn sa bude ťažiť z dvoch oblastí.

Vladimír Soták zo Železiarní Podbrezová Čítajte viac Soták zverejnil zisky, sú obrovské. Ľuďom rozdali po tisíc eur a zdvihli im platy

Prvý je v hĺbke až tisíc metrov. Ten druhý je zhruba 120 metrov hlboko. Spolu sa bude ťažiť plyn z desiatich vrtov v troch podmorských ťažobných systémoch. Spájať ich bude plošina, ktorá sa bude nachádzať v oblasti, kde nie je more až tak hlboké. Odtiaľ už bude plynovodom dlhým 160 kilometrov plyn prúdiť na pevninu to meracej stanice. Pre porovnanie odhadovaná produkcia plynu je ekvivalentná zhruba 30-násobku súčasného ročného dopytu pre približne 4,3 milióna domácností.

Plyn aj pre susedov

Podľa portálu upstream.com Rumunsko dalo zelenú na vybudovanie plynovodu, ktorý by dostal plyn z Neptun Deep do rumunskej plynovodnej siete. Začne v Tuzle na pobreží Čierneho mora, odkiaľ bude smerovať do južného Rumunska, pričom skončí neďaleko hlavného mesta Bukurešť. Tam by sa mal napojiť na projekt plynovodu BRUA, ktorý bude súčasťou budúceho plynového koridoru cez Bulharsko, Rumunsko, Maďarsko a Rakúsko.

Šéf štátneho producenta plynu Romgaz Razvan Popescu povedal, že krajina by mohla v budúcnosti vyvážať do Moldavska a ďalších susedných krajín. Spoločnosť Romgaz má v projekte Neptun Deep 50-percentný podiel. Druhú polovcu má spomínaná spoločnosť OMV Petrom. Investície do jedného z najvýznamnejších ložísk plynu v Európskej únie sa odhadujú na štyri miliardy eur.

© Autorské práva vyhradené

102 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #Rumunsko #energetika