Soták zverejnil zisky, sú obrovské. Ľuďom rozdali po tisíc eur a zdvihli im platy

Železiarne Podbrezová zažili rekordný rok. Jeden z top zamestnávateľov v regióne na Horehroní dosiahol za vlaňajšok zisk na úrovni vyše 49 miliónov eur.

27.06.2023 15:15
Vladimír Soták zo Železiarní Podbrezová Foto:
debata (110)

Firma profituje z toho, že sa jej v dobe pred enormným rastom cien energií podarilo nakúpiť lacnejšiu elektrinu na roky dopredu. Z dobrého manažérskeho rozhodnutia z minulosti teraz zbierajú ovocie.

Čistý zisk Železiarní Podbrezová za rok 2022 je vyše 49 miliónov eur. V roku 2021 boli na úrovni viac ako 6,6 milióna eur. Znamená to medziročné až sedemnásobné zvýšenie hospodárskeho zis­ku.

euro, peniaze, bankovky Čítajte viac Nástupný bonus až 4000 eur. S ponukami sa roztrhlo vrece, kde dávajú najviac?

Tržby im v tom istom roku vyskočili z 310 na 429 miliónov eur, čo je medziročný nárast o 38 percent. Pre železiarov z Podbrezovej je to najlepší výsledok ich zisku v histórii, ukazujú to dáta z portálu Finstat.

Soták o energiách: Je to úžera, môžu skrachovať štáty
Video
Zdroj: TV Pravda

Dôvody rekordného roka

Ešte vlani začiatkom novembra šéf Železiarní Podbrezová Vladimír Soták v rozhovore pre denník Pravda prezradil, že na tento rok mali dopredu nakúpenú elektrinu na 80 percent a plyn na 60 percent. Elektrinu pre svoje elektrické pece nakupovali asi pred rokom za približne 230 alebo 240 eur za megawatthodinu.

Počas krízového roka 2022 sa cena elektriny vyšplhala až na tisíc eur za megawatthodinu. Viaceré spoločnosti si dostatok elektriny nenakúpili dopredu a zariskovali. Odhadovali, že cena klesne a stal sa opak. V období cenových maxím potom museli platiť za dodávky rekordné ceny.

Vladimír Soták zo Železiarní Podbrezová Čítajte viac Soták z Podbrezovej: Zamestnancom dáme tisíc eur, platy sme dvihli o 16 percent, plyn aj elektrinu máme nakúpenú

Toto však nebol prípad železiarní z Podbrezovej. Soták sa okrem výhodného nákupu komodity netajil ani tým, že zdvihli ceny svojich výrobkov. Zákaziek avizovali tiež dostatok. Výsledkom tak je, že rok 2022 zaklincovali s rekordným ziskom.

Železiarne zamestnávajú zhruba 3 000 pracovníkov. Aj oni mali pocítiť, že sa firme z hospodárskeho hľadiska darilo. Ešte vlani Soták avizoval, že každému zamestnancovi dajú v januári tisíc eur ako pomoc v čase energetickej krízy. Vlani zvyšovali mzdy až o 16 percent. Priemerný zamestnanec si vlani zarobil v železiarňach 1 600 eur v hrubom.

Investície do nového zdroja

Železiarne Podbrezová spustili vlani výstavbu najväčšej strešnej slnečnej elektrárne na Slovensku. Bude stáť skoro tri milióny eur a ročne vyrobí 3 750 megawatthodín elektrickej energie. Pokryje zhruba jedno percento spotreby železiarní. Horehronskí priemyselníci tak nebudú musieť nakupovať toľko drahej elektriny na trhoch, ale vyrobia si značné množstvo sami. Desatinu spotreby si železiarne zabezpečujú tiež z malých vodní elektrární. Dokopy ich majú päť s celkovým výkonom 5 300 kilowattov.

Soták zainvestoval aj do novej technológie slovenskej spoločnosti Fuergy, ktorá im pomohla optimalizovať spotrebu elektriny v reálnom čase. Novinka im reguluje oblúkovú pec, čím pomáha prenosovej sústave. Vďaka tomu boli Železiarne Podbrezová ako koncový odberateľ odmenené.

Fuergy Vladimír Miškovský Čítajte viac Nový slovenský vynález, ktorý šetrí elektrinu. Zarobil aj Soták a ponúkajú ho ďalším

„Vďaka oblúkovej peci, ktorú majú vo svojom výrobnom podniku, a jej prepojeniu s energetickým trhom, sme aktívnym riadením v reálnom čase dokázali pomôcť sústave na Slovensku a vďaka tomu boli železiarne ako koncový odberateľ odmenené,“ povedal v archívnom v rozhovore pre denník Pravda spoluzakladateľ spoločnosti Fuergy Vladimír Miškovský. Benefit, ktorý Železiarne Podbrezová získali vlani, osemnásobne prekonal pôvodný plán.

© Autorské práva vyhradené

110 debata chyba
Viac na túto tému: #zisk #Podbrezová #železiarne #Soták #2022