Zverejnili, aké množstvá ruského plynu tečú do Európy: jún prekvapil. Pozrite si rozdiely

Vývoz plynu od ruskej plynárenskej spoločnosti Gazprom do Európy prostredníctvom plynovodov v prvom polroku dosiahol zhruba 12,1 miliardy kubických metrov, zatiaľ čo v celom minulom roku predstavoval 62 miliárd kubických metrov.

30.06.2023 17:55
plyn, Gazprom Foto: ,
Minuloročné Medzinárodné plynárenské fórum v ruskom Petrohrade.
debata (9)

Informovala o tom dnes agentúra Reuters, ktorá sa odvoláva na svoje výpočty vychádzajúce z údajov o dodávkach cez Ukrajinu a prostredníctvom plynovodu TurkStream. V samotnom júni sa export podľa týchto údajov medzimesačne zvýšil o 3,6 percenta na 66,8 milióna kubických metrov denne.

Údaje o vývoze pochádzajú od európskeho združenia prevádzkovateľov sústav na prepravu plynu ENTSOG a z denných správ Gazpromu o dodávkach cez Ukrajinu. Zverejňovanie celkových údajov o svojom exporte Gazprom pozastavil.

Energetika / Plošina / Plyn / Čítajte viac Na východe Európy objavili obrovské ložisko plynu, ktoré zmení hru. Krajinu katapultuje do čela ťažby v EÚ

Júnovému medzimesačnému nárastu exportu podľa Reuters nezabránila ani skutočnosť, že prevádzka plynovodu TurkStream bola od 5. do 12. júna kvôli údržbe prerušená. TurkStream vedie z Ruska cez Čierne more do Turecka. Má dve vetvy, jedna je určená pre tureckých spotrebiteľov, zatiaľ čo druhú tečie plyn do južnej a juhovýchodnej Európy.

Spoločnosť Gazprom disponuje najväčšími zásobami zemného plynu na svete a má monopol na vývoz tejto strategicky dôležitej suroviny z Ruska prostredníctvom siete plynovodov.

Situácia okolo dodávok ruského plynu do Európy sa skomplikovala, keď Rusko vlani vo februári začalo útok na Ukrajinu a Európska únia v odvete prijala sériu protiruských sankcií. Rusko vlani okrem iného zastavilo prevádzku plynovodu Nord Stream 1, ktorý dodával ruský plyn po dne Baltského mora do Nemecka. Nord Stream 1 mohol prepravovať až 167 miliónov metrov kubických denne.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Európa #Gazprom #dodávky plynu