Záujemcov o prácu je nedostatok. Ktorí zamestnávatelia sa o vás pobijú?

Na slovenskom trhu práce majú zamestnávatelia vo viacerých sektoroch stále problém zohnať kvalifikovaných pracovníkov. Niektoré firmy sa o zamestnancov doslova bijú a pokúšajú sa ich nalákať na rôzne formy benefitov. V ktorých odvetviach máte v priebehu najbližších mesiacov najväčšiu šancu zamestnať sa?

19.06.2023 05:00
žena, práca Foto:
Žena pracujúca s počítačom, ilustračný obrázok.
debata (15)

Podľa najnovšieho prieskumu spoločnosti ManpowerGroup, ktorá sa orientuje na personálnu agendu, očakáva až 31 percent slovenských zamestnávateľov nárast počtu zamestnancov. Naopak, 19 percent počíta s ich poklesom a 40 percent zamestnávateľov neočakáva žiadnu zmenu.

Tieto dáta prezrádzajú, že čistý index trhu práce u nás má pre tretí štvrťrok tohto roka hodnotu plus 10 percent. Index trhu práce pritom predstavuje rozdiel medzi počtom zamestnávateľov, ktorí predpokladajú zvýšenie počtu zamestnancov a medzi tými, ktorí, naopak, očakávajú ich prepúšťanie.

Odborár Ján Košč hovorí o problémoch na pracovnom trhu.
Video
Zdroj: TV Pravda

„Zamestnávatelia sa snažia nájsť rovnováhu pri prijímaní zamestnancov, keď je na mnohých pozíciách rekordný nedostatok ľudí, pričom sa však obávajú náročnej hospodárskej situácie v blízkej budúcnosti," priblížila generálna manažérka ManpowerGroup Slovensko Zuzana Rumiz. Prieskum tak ukázal, že náborové plány firiem na Slovensku sú mierne optimistické a v letných mesiacoch plánuje viac zamestnávateľov prijímať nových ľudí, ako prepúšťať.

priemysel, výroba, pracovníci, montáž, fabrika Čítajte viac Každé štvrté miesto zanikne. Ľudia budú meniť povolanie častejšie, ktoré pozície sú v ohrození?

Najsilnejšie odvetvia

Ktoré odvetvia teda plánujú naberať najviac ľudí? Podľa prieskumu spoločnosti plánujú nových zamestnancov prijímať najmä v sektoroch zdravotníctva a farmácie či v doprave a logistke. Platí pritom, že až o 37 percent viac firiem, v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom, v odvetví zdravotníctva uvažuje o tom, že bude prijímať nových zamestnancov. V doprave a logistike je to o 24 percent viac, v IT sektore o 18 percent a v oblasti financií a nehnuteľností plánuje nových ľudí prijímať o 16 percent firiem viac.

V rámci regionálneho porovnania pritom platí, že zamestnávatelia vo všetkých regiónoch plánujú prijímať viac ľudí. „Najviac firiem predpokladá nábor nových ľudí v Bratislave s čistým indexom trhu práce plus 15 percent a na strednom Slovensku (plus 12 percent). Priaznivé vyhliadky má aj východné Slovensko (plus 11 percent). Stredné aj východné Slovensko si polepšilo medzikvartálne aj medziročne. Západné Slovensko, naopak, zaznamenalo pokles indexu trhu práce na plus sedem percent," uvádza prieskum.

Orientujú sa na umelú inteligenciu

Čoraz viac zamestnávateľov sa pritom začína pri náboroch pracovníkov zameriavať na používanie umelej inteligencia, ktorá im mnohé procesy výrazne zjednodušuje. Až tretina podnikov na Slovensku sa v rámci prieskumu vyjadrila, že pri nábore používajú technológie, ktoré sú založené na využívaní umelej inteligencie. „Ďalších 18 percent firiem ich plánuje začať využívať v najbližšom roku a ďalších 14 percent firiem do troch rokov," približuje personálna agentúra.

žena, práca, nezamestnanosť Čítajte viac Umelá inteligencia zmení trh, o prácu prídu najslabší, tvrdí odborník. Pozrite sa, koho sa to dotkne

Zaujímavosťou tiež je, že viac ako polovica podnikov už pri procese prijímania ľudí používa, alebo uvažuje o tom, že bude používať, umelú inteligenciu v podobe nástroja ChatGPT. Technológie založené na strojovom učení už teraz podľa prieskumu využíva 36 percent podnikov pričom ďalších 20 percent ich chce začať používať v priebehu najbližšieho roka a takmer polovica firiem používa alebo plánuje používať počas najbližšieho roka nástroje virtuálnej reality.

Vzdelávanie je priorita

Čo sa týka nedostatku kvalifikovaných zamestnancov na trhu práce, z dlhodobého hľadiska platí, že uchádzači sa budú musieť ďalej vzdelávať a jedinou istotou, ktorú majú, je zmena v pracovnom živote. Podľa nedávnej štúdie, ktorú zverejnilo Svetové ekonomické fórum, sa v nasledujúcich piatich rokoch zmení celkovo až 23 percent pracovných miest. Zaniknúť má pritom 12,3 percenta starých pracovných miest a vznikne 10,2 percenta nových.

Spomínaná štúdia rovnako približuje, že kľúčovými schopnosťami pri snahe zamestnať sa budú kreativita a analytické myslenie, ktoré bude trh práce v najbližších rokoch vyžadovať čoraz častejšie. Na význame bude najrýchlejšie naberať schopnosť celoživotného vzdelávania a vlastnosti, medzi ktoré patrí napríklad odolnosť či flexibilita.

krajniak Čítajte viac Koniec opierania sa o lopatu, ohlasuje Krajniak. Ako chce ľudí motivovať hľadať si prácu?

So vzdelávaním je však podľa odborníkov u nás stále problém. „Podľa prieskumov je len 20 percent dospelých ochotných vzdelávať sa, 80 percent nie,“ povedal v tejto súvislosti viceprezident Republikovej únie zamestnávateľov Mário Lelovský. Dôležité však podľa neho je to, že ľudia budú musieť svoje povolania zásadným spôsobom meniť. „To, čo sa od zamestnancov bude očakávať, je, že zmenia úplne pracovnú náplň raz za päť či sedem rokov," priblížil.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #trh práce