Exminister Hirman: To, čo spravil Putin, si nedovolil nikto pred ním. Strelili si s Gazpromom do nohy

Keď prišiel do funkcie po lete 2022, musel riešiť ceny elektriny a plynu pred vykurovacou sezónou. Vtedy sa zdalo, že účty budú enormné a nebude dosť plynu. Štát však ceny energií pre domácnosti zastropoval a účty neporástli o likvidačné sumy. Aj plynu máme v súčasnosti dosť. Denník Pravda sa rozprával o energetike dnes už s exministrom hospodárstva Karlom Hirmanom. V posledných dňoch rezonovala kauza Expo Dubaj, na ktorú upozornil práve Hirman. Poukázal na nedoriešené finančné záležitosti za milión eur.

18.05.2023 05:00
Karel Hirman Foto:
Exminister hospodárstva Karel Hirman.
debata (146)

Zverejnili ste vážne podozrenia v súvislosti s výstavou Expo v Dubaji, ktoré ste našli po vašom predchodcovi Richardovi Sulíkovi. O čo ide?

Od môjho nástupu do funkcie sa téma Expo v Dubaji pravidelne vracala a objavovala. Postupne sa mi na stole počas môjho funkčného obdobia na pozícii ministra hromadili ďalšie a ďalšie skutočnosti a mnohé sa ešte stále zisťujú. Bohužiaľ, pán Sulík svoj tím pre Expo Dubaj, ktorý bol ministerstve hospodárstva, rozpustil, ešte kým bol vo funkcii a bez toho, aby boli urobené záverečné kroky, ako napríklad uzavretie celej výstavy, a to najmä účtovne.

Karel Hirman prezrádza, čo našiel po Sulíkovi z Dubaja

Napríklad iba pred pár týždňami sa nám podarilo stiahnuť peniaze z účtu v banke v Dubaji, aj to až po veľkých peripetiách, keďže s osobami s prístupom k účtu bol už rozviazaný pracovný pomer na MH. V uplynulých dňoch sa nám tiež konečne podarilo precliť tri kontajnery s rôznym tovarom, ktorý bol súčasťou pavilónu. Za tzv. „stojné“ na colnici sme však museli zaplatiť 15-tisíc eur, lebo sme k nim jednoducho nemali doklady a museli sme ich zháňať. Celá situácia je zložitá a v rámci ministerstva naďalej prebieha audit, keďže naozaj mnohé veci nie sú zdokladované. Ku koncu môjho pôsobenia ako ministra celkové pohľadávky a rôzne záväzky ministerstva hospodárstva voči rôznym subjektom podieľajúcim sa na Expo Dubaj presahovali zhruba milión eur.

Sú tam rôzne sumy za rôzne veci. Nie sú vysporiadané účty z reštaurácie. Za vyše 54-tisíc eur údajne ministerstvo hospodárstva na Expo v Dubaji pilo a jedlo. Nie sú vysporiadané ubytovania v apartmánoch, ktoré tam malo ministerstvo hospodárstva prenajaté na služobné účely. Dokopy tam bolo osem apartmánov. Z nich len tri máme vydokladované, že boli obsadzované pracovníkmi rezortu hospodárstva. Zvyšné apartmány využívali osoby, ktoré neboli zamestnancami ministerstva hospodárstva na základe nám nedokladovaných skutočností. Len táto suma pohľadávky presahuje 180-tisíc eur. A takto by som mohol pokračovať. Momentálne sa v mnohých veciach rozbiehajú súdne konania a podávajú sa žaloby. A ďalšie kroky zváži môj nástupca.

Milión eur, ktorý spomínate, to Slovensko niekomu dlhuje? Čo z tejto sumy predstavuje najväčšiu položku?

Jeden milión eur sú nevysporiadané pohľadávky aj záväzky dokopy. To, čo požaduje ministerstvo hospodárstva, je niečo vyše pol milióna eur. A vyše 400-tisíc eur sú sumy, ktoré od nás žiadajú rôzne subjekty za údajné neplnenie rôznych záväzkov, ako je napríklad spomínaný účet v reštaurácii za 54-tisíc eur. Táto suma však ďalšími auditmi rastie.

Účet 54-tisíc eur v reštaurácii, ktorý spomínate, je za celý pobyt v Dubaji alebo za jeden deň?

To je tzv. otvorený účet konzumácie v reštaurácii v slovenskom pavilóne, ktorý by údajne mal byť uhradený ministerstvom hospodárstva, lebo ho mali využívať ľudia z ministerstva. Lenže to tiež nie je vydokladované a nie je jasné, kto všetko ho tam využíval Je to taká čierna diera alebo black box, z ktorého nám vypadávajú čísla. Je otázne, či je požiadavka tejto reštaurácie voči nám oprávnená. V každom prípade to máme na stole a uplatňujú si to voči nám a moji nástupcovia to budú musieť riešiť tak, aby daňový poplatník za tieto výlety a služby neplatil, alebo aspoň platil čo najmenej.

Na koho presne podávate žaloby?

K dnešnému dňu (minulý štvrtok – pozn. red.) sú to len žaloby alebo platobné príkazy. Niektorí ale reagovali negatívne a musia sa podávať žaloby. Sú to dodávatelia niektorých služieb alebo fyzické osoby, ktoré z nášho pohľadu neoprávnene využívali prostriedky a zariadenia ministerstva hospodárstva.

Boli to ľudia, resp. zamestnanci ministerstva hospodárstva?

Sú to ľudia, ktorí nie sú zamestnancami ministerstva hospodárstva. Nemáme ani doklady, na základe čoho boli ubytovaní v apartmánoch, ktoré som spomínal.

Čiže súkromné osoby si chodili do Dubaja užívať život za štátne peniaze?

Neviem, či to boli súkromné osoby, alebo zamestnanci dodávateľských firiem. Tieto skutočnosti sa skúmajú, no v každom prípade to neboli zamestnanci ministerstva hospodárstva a nemáme ani potvrdenia, že vykonávali činnosť v prospech ministerstva hospodárstva. Na to bude musieť odpovedať až súd.

Hovoríte, že do Dubaja lietali kamaráti a rodina politikov, o koho išlo?

Poukázal som na už zverejnené medializované informácie o príbuzných funkcionárov alebo členov SaS, alebo o dcére pána ministra a letoch špeciálu, okolo ktorého boli veľké otázniky. K tomu nemám žiadne bližšie informácie.

Expo v Dubaji mal pod palcom minister hospodárstva Richard Sulík. O čom vaše odhalenia svedčia?

Zatiaľ môžem konštatovať, že nám tu ostal jeden veľký brajgel v dokladoch. Nevydokladované výdavky a použitie štátneho majetku v státisícoch eur. Na druhej strane sú tu údajné pohľadávky za údajne poskytnuté služby a neviem čo všetko rádovo v desiatkach a stovkách tisíc eur. Nech si na to urobia názor súdy alebo čitateľ.

sulik Čítajte viac Expo v Dubaji po Žilinkovi preverí aj NKÚ. Sulíkova obhajoba vyvolala vlnu reakcií

Ďalšie podozrenia sa objavili v priemyselnom parku Valaliky v Košiciach, kde má vyrásť nová fabrika pre automobilku Volvo. Čo sa tam deje?

Vo svojom podnete nás upozornil Úrad pre verejné obstarávanie, že niektoré verejné obstarávania sú problematické. Zaslal nám viacero otázok a pochybností. Riešilo sa to aj na Úrade vlády. Následne sme cez dozornú radu rozhodli a prijali opatrenia v súvislosti s verejným obstarávaním. Ak budú z toho postihy, budeme sa ich snažiť minimalizovať.

Exminister hospodárstva Karel Hirman. Foto: Lubos Pilc
Karel Hirman Exminister hospodárstva Karel Hirman.

Čo presne sa obstarávalo zle?

Obstarávalo sa nie tak, ako sa malo. Vykonávajú sa tam búracie práce, územné vyrovnávanie a základné inžinierske stavby a tohto sa to týka. Otázky sa týkajú metód a vhodnosti postupu. Za toto je zodpovedný Valaliky Industrial Park, štátna spoločnosť, a začalo sa to diať na jeseň minulého roka, keď už ja som bol minister a na rovinu to priznávam. Ale treba tiež priznať, že máme šibeničné a tvrdé termíny, ktoré musíme pre Volvo dodržať. A v podmienkach našej legislatívy ohľadne verejného obstarávania je to takmer „mission impossible“.

Prežili sme zimu a teraz máme jar, zásoby plynu máme obrovské. Kto nám teraz dodáva plyn? Kto nahradil ruský Gazprom?

Ak sa bavíme o SPP, 100 percent plynu bolo z Ruska. Od februára 2022 začalo vedenie SPP s diverzifikáciou nových dodávateľov a uzatvárali sa nové kontrakty. To sa ešte viac zintenzívnilo po mojom nástupe. Rokovali sme tiež s Gazpromom, s ktorým sme vyrokovali zmenu podmienok v kontrakte, pretože podmienky menil – raz dodával veľa, raz málo a robili si vlastné operácie podľa vlastného uváženie bez upozornenia a na účet pre SPP. Začiatkom tohto roka sme preto pristúpili k niektorým zásadným krokom.

Fico ukázal video so Sulíkovým opiášom v Dubaji

K akým?

Na istý čas sa dokonca dodávky plynu z Ruska zastavili úplne, pretože dochádzalo k finančným mínusom pre SPP. V súčasnosti máme dlhodobý kontrakt upravený a dodávky plynu pokračujú. Aktuálne k nám prúdi asi 30 percent ruského plynu cez Ukrajinu. Zvyšných 70 percent k nám prúdi od rôznych dodávateľov. Jedným z nich je Nórsko, ale plyn je aj od obchodníkov s tankermi naplnenými LNG. Ak by sa však aj dodávky ruského plynu zastavili, tak naše kontrakty vykryjú – aj vďaka opciám, ktoré sme vyrokovali – celú budúcu zimu aj ďalšie obdobie.

Aká je situácia s plynom v Európe?

Momentálne je plynu prebytok a zákazník je pán. Ceny na spote klesajú a Európa úplne zvrátila vývoj na trhu s plynom. Pomerne teplá zima nám výrazne pomohla. Všetci sme tiež naplnili zásobníky pred minulou zimou po okraj a tiež sa výrazne šetrilo. Expresne sa stavali a aj stavajú terminály LNG po celej Európe. Nemci postavili tri nové, Taliani prudko rozšírili kapacity. My Európania, keď zaberieme, tak máme výsledky.

Ako k dobrým plynovým zásobám prispeli slovenské domácnosti, šetrili?

Na Slovensku sa šetrilo a šetrili všetky kategórie – aj firmy, aj domácnosti. Eurostat k tomu zverejnil dáta, ktoré ukazovali, že nešetríme. Ale to nie je pravda, jeho dáta nesedia. Upozorňovali sme na to opakovane aj Brusel, aj Eurostat, aj naše Štátne hmotné rezervy, ktoré údaje Eurostatu dodávajú zle.

Minulé leto Gazprom nedodával toľko plynu, ako mal. Šéf SPP Miroslav Kulla povedal, že odstúpenie zmluvy s Gazpromom by bolo pre podnik likvidačné. Čo to znamená? A aká je to zmluva, keď sú pre nás likvidačné podmienky po odstúpení, lebo si Gazprom neplní záväzky?

Zmluva je takzvaná „take or pay“ – odober alebo zaplať. Pán Kulla chcel povedať, že zmluva je účinná a platná. To, že ju Gazprom v minulom roku porušil, sa rieši. Na to, aby sme tú zmluvu vypovedali, musí byť naplnené niekoľko zásadných podmienok, ktoré zatiaľ ale naplnené neboli – všetko sa riadi medzinárodným právom – sú to citlivé záležitosti. Nechceme tiež dať Gazpromu do ruky tromfy, ak by z našej strany niečo nevyšlo. Ukrajinci doteraz deklarovali, že nemajú záujem plyn cez potrubie zastaviť. S Ruskom majú zmluvu o preprave do konca budúceho roka. Pokiaľ dovtedy nedôjde k prerušeniu prepravy z Ruska z nejakých dôvodov, tak prečo by sme sami mali zastaviť odber, keď ho púšťajú Ukrajinci?

Dá sa s Gazpromom vôbec rokovať? Viacerí upozorňujú, že ruská vláda na čele s Putinom ho využíva ako politickú zbraň.

Môžete s nimi rokovať iba vtedy, keď máte s nimi pozíciu istú a ste dôrazný. A toto všetko súčasný manažment SPP má. A v rokovaní za našej podpory z ministerstva bol úspešný.

Čiže musíte byť na nich tvrdí?

Musíte mať v rukách tromfy a musíte ich vedieť použiť. A musíte mať aj rezervné varianty. Nakoniec pozícia Gazpromu na trhu upadla. Z toho, čo čítam na ruských weboch, to ani sami Rusi nečakali a priznávajú to sami. Ich taktika sa zrútila. Kým pred vojnou dodával Gazprom do Európy asi 40 percent plynu, v súčasnosti sa ten podiel prepadol výrazne pod 10 percent. Ruský štatistický úrad zverejnil, že od januára do apríla sa príjmy z predaja ropy a plynu prepadli o viac ako polovicu.

Ruský plyn je na trhu pod tlakom a stáva sa prebytočným. Toto si ale Vladimir Putin a Gazprom spôsobili sami. To nie je iba môj názor. Gazprom nenaplnil pred zimou v roku 2021 najväčšie zásobníky plynu v Európe – v Nemecku, Holandsku, Rakúsku. A to sme ešte netušili, že Rusko zaútočí na Ukrajinu. Nikdy Putinov predchodca nespravil to, že Gazprom prestával dodávať plyn do Európy – na dodávky plynu sa nesiahalo. Toto hodil Putin do koša a sám si strelil do nohy.

Richard Sulík, Čítajte viac Sulík: Nie som libertarián, ale neoliberál, Blaha to nepochopí. Zákaz spaľovákov je najväčší nezmysel

Slovensko v rámci EÚ platí za ruský plyn a ropu najviac. Od začiatku tohto roka sme zaplatili už vyše 1,5 miliardy eur. Vyplýva to z údajov Centra pre energetický výskum a čistý vzduch. Prečo sme sa dostali až na čelo rebríčka?

Obávam sa, že došlo k nepresnému spočítaniu čísel.

To sa v prípade ministerstva hospodárstva stáva nejako často.

V prípade štatistík Eurostatu o našom znížení spotreby plynu však nebola chyba na strane ministerstva hospodárstva. Išlo o dlhodobejší nesúlad, ktorý sme, naopak, zistili a uskutočnili nápravu. Čo sa týka štatistík za plyn a ropu. Bohužiaľ, môže byť tiež zmätok v štatistikách, neviem to posúdiť. Stále k nám prúdi na základe výnimky z embarga ruská ropa. Minimálne v plyne je však objem ruského plynu nižší.

Na podnet pánov Karola Galeka a Richarda Sulíka zmenil Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) výpočet elektriny. Na základe neho platia malí odberatelia, firmy vysoké ceny. Aké bude pre rok 2024 referenčné obdobie?

To je otázka na Úrad pre reguláciu sieťových odvetví. Je to nezávislý orgán. Ja to rešpektujem a žiadne pokyny mu nedávam. Stlačenie referenčného obdobia na podnet Sulíka a Galeka na august a september na elektrinu bolo nešťastné. Jemne povedané. Týkalo sa to úzkej skupiny zákazníkov. Maloodberateľom a zraniteľným zákazníkom vystrelila regulovaná cena, za ktorú dodávatelia nakupovali elektrinu. Teraz vysoké ceny elektriny musíme kompenzovať a vo finále je to obrovské množstvo peňazí, ktoré platíme za toto rozhodnutie zo štátnych peňazí.

Máte to spočítané, koľko stálo Slovensko toto nešťastné rozhodnutie?

To budeme vedieť až na konci roka. Túto situáciu sa snažím zmierniť tým, že sme spravili určité kroky. Je to zásadné poučenie, že sa nemá manipulovať s referenčným obdobím. Čím dlhšie je referenčné obdobie, tým je to výhodnejšie. Eliminuje to cenové výkyvy. Pri plyne máme ročné cenové referenčné obdobie. Keďže ceny plynu klesajú, odhad na budúci rok vyzerá teraz dobre. Elektrina pre domácnosti sa rieši na základe memoranda so Slovenskými elektrárňami. Zmluva je na ratifikácii v Bruseli. Výsledkom je, že domácnosti budú mať cenu elektriny za 61 eur za megawatthodinu pri silovej elektrine. K tomu treba pripočítať ďalšie poplatky. Pre domácnosti je zľavnená elektrina vybavená až do roku 2027.

Je ešte predčasné hovoriť, aké budú faktúry za plyn pre domácnosti na rok 2024?

Referenčné obdobie beží. Začalo sa v septembri a končí sa v septembri. Potom budeme vedieť za toto referenčné obdobie, aká bude cena od ÚRSO na rok 2024. Ak sa nič zásadné nestane na trhoch, tak cena by mala byť výrazne nižšia ako v minulom referenčnom roku. Plynu je dosť a situácia je zatiaľ dobrá.

Exminister hospodárstva Karel Hirman. Foto: Lubos Pilc
Karel Hirman Exminister hospodárstva Karel Hirman.

Aká je situácia so Slovnaftom? Rafinéria upozorňovala na zvýšené poplatky za prepravu ropy v Chorvátsku, ktoré na ňu uvalili. Rieši sa to?

Stáva sa to témou na vyššej európskej úrovni. Chorváti neúmerne zvýšili tarify na ropovod Adria. Sú násobne vyššie, ako je priemer v Európe. Riešil som to ja osobne s chorvátskym ministrom a aj premiér Eduard Heger s chorvátskym premiérom. Avizovali sme problém európskym partnerom a zaujímajú sa o to aj Rakúšania, ktorí berú zo Slovnaftu ropné produkty. Výraznou mierou sme prispeli k tomu, že Slovnaft dostal výnimku na export ropných produktov z ruskej ropy na Ukrajinu. Nielen do Česka, ako mal, ale aj na Ukrajinu. Vyriešili sme mu tak problém s odbytom produktov.

Čo si myslíte o debate o spaľovacích motoroch na Slovensku?

Je tu umelá téma. Všetky automobilky na Slovensku prechádzajú na elektromobilitu. Pokiaľ bude záujem na Slovensku vyrábať spaľovacie motory, budeme podporovať automobilky, aby boli konkurencieschopné. To platí aj pre výrobu elektromobilov. Do roku 2035 si každý môže kúpiť nové auto so spaľovacím motorom. Autá na spaľovacie motory tu budú jazdiť, aj keď my tu už dávno nebudeme.

Ešte ostaňme pri téme automobilov. Tam sa skloňuje zavedenie emisnej normy Euro 7. Čo na ňu hovoríte?

Je to vážna téma. Pozícia Slovenska je v tomto negatívna. Žiadame odložiť platnosť emisnej normy Euro 7 minimálne o tri roky. Podľa môjho názoru by sa nemala zavádzať vôbec, lebo nemá zmysel. Keď od roku 2035 budeme mať len elektromobily, tak nemá zmysel sprísňovať emisnú normu. A prípadné zavedenie Euro 7 naozaj zbytočne a výrazne zdraží nové autá a ceny pohonných hmôt už o tri roky.

Po elektrine bude rásť dopyt. Či už to bude elektrifikácia pecí v U. S. Steel, nová automobilka Volvo, možno nová baterkáreň. Do toho, samozrejme, tepelné čerpadlá na elektrinu a elektromobily. Ako vykryť medzeru po zvyšujúcom sa dopyte po elektrine?

Nie sme izolovaný ostrov. Celá Európa s týmto bude mať problém. Poviem jednu perličku. Stále rokujeme s výrobcami batérií. Jeden z nich požaduje, aby elektrina na výrobu bola striktne zelená. Nemôže byť ani z jadrovej energie. Sú aj takéto požiadavky. Bez jadrovej energetiky nemáme v Európe šancu. Budeme mať veľký problém. Na Slovensku máme jadrovej energie dosť. Nízkoemisná produkcia elektriny je na úrovni 60 percent a bude až takmer 80 percent. V tom sme svetová špička. Musíme však rozvíjať veterné parky. S pološtátnou spoločnosťou JESS sme pripravili koncepčný materiál, aby sme vedeli vytypovať lokality, kde je možné veterné turbíny postaviť.

Kde by mali byť?

Zatiaľ je niekoľko lokalít, kde by sa veterné parky mohli stavať. Niečo musí byť na západnom a niečo na východnom Slovensku. Východ má už teraz problém s elektrinou. Tam je niekoľko slušných sto megawattov výkonu. Vidíme, že na Slovensku fúka dosť. Aj toto môže byť navýšenie kapacít na výrobu elektriny.

Uspejú podľa vás modulárne jadrové reaktory?

Je to aktuálne téma a uvidí sa v horizonte desiatich rokov. Ja si myslím, že rozvoj jadrovej energetiky pôjde skôr týmto smerom. Aj na Slovensku. Máme na to možné lokality a má to zmysel, lebo menšie reaktory sú v lepšej symbióze s obnoviteľnými zdrojmi. Sú lacnejšie, bezpečnejšie a je pri nich rýchlejšia výstavba. V horizonte nasledujúcich rokov začnú malé modulárne reaktory vstupovať do prevádzky. Uvidíme, či sa osvedčia. Na Slovensku by prvý mohol byť niekedy o 10 až 12 rokov. Uvidí sa, či je lepšie stavať jeden väčší zdroj a dlhšie, alebo viacej menších zdrojov a rýchlejšie.

slovalco Čítajte viac Kauza Slovalco. Hirman prezradil novinky o fabrike. Prestrelka medzi Pentou a vládou, kto má pravdu?

V akom štádiu sme pri novom jadrovom zdroji v Jaslovských Bohuniciach?

Prípravné práce pokračujú. Treba na to, samozrejme, množstvo povoľovacích konaní. Pracuje sa na tom.

Budeme mať baterkáreň na Slovensku?

Rokujeme s niekoľkými potenciálnymi investormi. Už tí, ktorí u nás vyrábajú autá, majú prípravy na to, že budú vyrábať batérie. Nejaká výroba batérií na Slovensku určite bude.

Demokrati majú v prieskumoch málo percent. Nestačia ani na vstup do parlamentu. Čo s tým chcete robiť?

Presviedčať ľudí, že sme lepší.

Kto vám robí kampaň?

Máme na to odborníkov na slovo vzatých.

Predstavia Demokrati nejaké posily?

Úprimne som prekvapený, že sa k nám hlásia stále nejakí noví a zaujímaví ľudia. Mnohých si vážim.

Karel Hirman

Exminister hospodárstva Karel Hirman. Foto: Lubos Pilc
Karel Hirman Exminister hospodárstva Karel Hirman.

Vyštudoval ťažbu ropy a plynu na univerzite v Moskve a na Fakulta baníctva, ekológie, riadenia a geotechnológií v Košiciach. Pôsobil ako manažér a člen riadiacich orgánov viacerých slovenských energetických spoločností, ako aj v Slovenskej inovačnej a energetickej agentúre spadajúcej práve pod rezort hospodárstva. Bol externým poradcom pre energetiku ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka a premiérky Ivety Radičovej a ako expert pre energetiku členom tímu poradcov ukrajinského premiéra Volodymyra Hrojsmana. Vo funkcii ministra nevydržal ani rok. Pôsobí v strane Demokrati.

© Autorské práva vyhradené

146 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo hospodárstva #ceny elektriny #Karel Hirman