Kauza Slovalco. Hirman prezradil novinky o fabrike. Prestrelka medzi Pentou a vládou, kto má pravdu?

Slovenská hlinikáreň Slovalco, ktorú vlastní majoritný vlastník nórsky Norsk Hydro a skupina Penta, naďalej vzbudzuje medzi politikmi vášne. Významná slovenská fabrika totiž pod tlakom vysokých cien energií zastavila výrobu hliníka.

06.05.2023 14:00
slovalco Foto: ,
Protestné zhromaždenie iniciatívy Pomôžme Slovalcu „Zachráňme výrobu hliníka na Slovensku“
debata (3)

Opoziční poslanci obviňujú zo zlyhania vládu, tá ukazuje na Pentu. Finančná skupina sa ale bráni. Tvrdí, že jednotlivé ministerstvá blokovali potrebnú novelu zákona o emisných povolenkách, ktorá by jej dovolila prežiť.

Spor politikov okolo závodu Slovalco priživil 1. mája opozičný poslanec Peter Pellegrini (Hlas), ktorý za ukončením výroby hlinikárne vidí zlyhanie vlád pod vedením hnutia OĽaNO. „Slovalco sa stalo pomníkom neschopnosti a arogancie vlád Igora Matoviča a Eduarda Hegera. Arogancie kvôli tomu, že neboli ochotní pomôcť tejto fabrike, hoci žiadali vládu o pomoc veľa mesiacov predtým, ako museli prijať tvrdé rozhodnutie,“ povedal Peter Pellegrini.

Milan Veselý, generálny riaditeľ, Slovalco Čítajte viac Prestrelka okolo Slovalca pokračuje. Penta reaguje na Hirmana a Hegera

Do roztržky sa zapojil aj minister hospodárstva Karel Hirman (Demokrati). Podľa neho sa má poslanec s výzvami na obnovenie výroby obrátiť na akcionárov, menovite hovorí o Pente.

„Pán Pellegrini však zabudol vyzvať na obnovenie výroby vo fabrike jej akcionárov, medzi ktorými nechýba spoločnosť Penta. Tí sa totiž minulý rok, keď ceny elektriny dosahovali extrémne výšky, rozhodli lacnú elektrinu – ktorú mali ešte nakúpenú dopredu – radšej supervýhodne predať a samotnú výrobu vo fabrike zastaviť,“ poznamenal Hirman s tým, že z predaja elektriny firma získala 160 miliónov eur.

Video
Koľko zaplatia domácnosti za elektrinu, plyn a teplo? Odpovede v relácii Ide o peniaze prináša Radovan Potočár, šéfredaktor Energie-portal.sk. Premiéra 17. 1. 2022.

Slovalco: Za ukončenie výroby môže vláda

Samotná firma Slovalco sa sťažuje na to, že štát nezabezpečil dostatočne stabilné prostredie na to, aby mohla pokračovať vo výrobe. S Hirmanovými tvrdeniami Penta nesúhlasí. „Slovalco predalo zvyšnú elektrickú energiu pred koncom roka 2022, nakoľko bolo pravdepodobné, že výrobu pre nečinnosť vlády bude nútené odstaviť,“ hovorí Vargová.

Firma Slovalco zastavila výrobu, keďže výroba hliníka je energeticky náročná a rast cien elektrickej energie spôsobil, že pre ňu nemá význam ďalej vyrábať.

Premiér Eduard Heger (Demokrati) je presvedčený, že zachraňovať Slovalco nemalo význam. „Ak by sme aj zadotovali túto elektrinu, tak by to bol najdrahší hliník na svete a určite by to nestálo za to,“ povedal Heger.

Tieto vyjadrenia považuje spoločnosť Penta za útoky. „Slovalco nikdy nežiadalo žiadne dotácie na nákup elektriny. Slovalco dlhodobo upozorňovalo a žiadalo zmenu zákona o emisných kvótach, ktorý by zabezpečil rovnaké trhové postavenie energeticky náročných podnikov na Slovensku vo vzťahu k iným priemyselným krajinám EÚ,“ hovorí Lenka Vargová zo spoločnosti Penta.

Zmena zákona o emisných kvótach mala zabezpečiť, že peniaze z envirofondu vo väčšej miere pomôžu firmám ako Slovalco. Na podporu firiem ide podľa aktuálneho znenia zákona 30 percent príjmov z predaja emisných kvót. Novela mala zabezpečiť, že sa tento podiel zvýši.

To, že novela neprišla, podľa Penty vyvolalo neistotu, ktorá spôsobila, že hlinikáreň sa nemohla na rast cien elektrickej energie pripraviť. „Bez zmeny legislatívy nebola spoločnosť Slovalco schopná v lete 2021 uzavrieť dlhšiu ako jednoročnú zmluvu o dodávke elektrickej energie, ktorej platnosť vypršala ku koncu minulého roka. Podotýkame, že legislatíva, o ktorej s jednotlivými predstaviteľmi súčasnej vlády SR spoločnosť Slovalco diskutovala od roku 2020, nie je prijatá dodnes,“ tvrdí Vargová.

Rovnaké je aj stanovisko generálneho riaditeľa firmy Slovalco Milana Veselého. „S kompenzáciou by sme vedeli byť aspoň na nule, ale takto je situácia ďaleko za hranicou únosnosti. Nedokázali sme si zabezpečiť vstupy, elektrinu na budúci rok, a dnes už to zašlo tak ďaleko, že by nám už ani prijatie zákona nepomohlo,“ povedal Veselý v lete minulého roka, keď firma oznámila prepustenie troch stoviek zamestnancov.

Slovalco bolo už v tom čase predmetov sporov aj tých strán, ktoré spolu po februári 2020 formovali vládnu koalíciu. „Ministerstvo hospodárstva a aj ja osobne sme dlhodobo navrhovali, aby sa uvoľnili financie z Envirofondu tak, ako je to bežné v zahraničí. Veľkí zamestnávatelia mali dostať priamu finančnú kompenzáciu v dôsledku neúnosného zvyšovania nákladov na výrobu. Bohužiaľ, stroskotalo to na zamietavom stanovisku ministerstva financií napriek tomu, že v Envirofonde sa nachádza dostatok financií. Výsledkom je, že stovky ľudí skončia na úrade práce,“ komentoval situáciu v závode Slovalco vtedajší minister hospodárstva Sulík (Saska).

Hirman Čítajte viac Melieme z posledného, varovali na jeseň firmy. Teraz počítajú rekordné zisky. Schéma pomoci sa možno zastaví

Slovalco je v predvolebnom boji

Slovalco je horúcou témou aj v predvolebnej kampani. Peter Pellegrini na tlačovej konferencii vyhlásil, že ak bude mať na to po predčasných voľbách mandát, bude presadzovať, aby štát mal pod kontrolou predaj elektrickej energie, ktorá sa na Slovensku vyrobí. To by podľa neho malo viesť k tomu, že štát bude schopný uzavrieť dlhodobé kontrakty na dodávku elektrickej energie aj s firmami ako Slovalco.

Hirman v reakcii na tento návrh v relácii Na hrane televízie Joj poznamenal, že memorandum so Slovenskými elektrárňami tento efekt má na horizonte rokov 2024 až 2027. Šéf rezortu hospodárstva okrem toho tvrdí, že výroba hliníka je vo všeobecnosti mimoriadne energeticky náročná, a preto sú hlinikárne v lokalitách, kde je energia relatívne lacná. Napríklad v blízkosti tokov veľkých riek, kde sú vodné elektrárne, prípadne na Islande, kde využívajú geotermálnu energiu. Na adresu Slovalca poznamenal, že už nemá k dispozícii zdroje bauxitu z Maďarska.

Hirman zároveň vyhlásil, že začal rokovania o budúcnosti fabriky Slovalco. „Ja som rokoval s jedným akcionárom Slovalca, aj s vedením, o perspektívnom novom výrobnom programe pre tam zamestnaných ľudí a túto fabriku,“ povedal Hirman v relácii Na hrane. „Tieto rokovania sme začali,“ povedal Hirman, no na priamu otázku, či ide o obnovu výroby hliníka, odpovedal nekonkrétne. „Je to perspektívna výroba, ktorá pre túto fabriku, pre tento región, a pre týchto ľudí, aj v kvalifikácii, ktorú majú, prinesie nové, udržateľné pracovné príležitosti, zodpovedajúce úrovni 21. storočia,“ do­dal.

Rokovania s rezortom hospodárstva denníku Pravda potvrdila aj spoločnosť Slovalco, o detailoch rozhovorov taktiež mlčí. „Zástupcovia akcionárov spoločnosti Slovalco rokovali s povereným ministrom hospodárstva o možnostiach jej ďalšieho využitia v budúcnosti. Detialy z rokovania nie je možné zverejniť,“ povedal Veselý.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #výroba #Slovalco #hliník