Ľudia chceli solárne panely a čerpadlá, zaplatili veľké peniaze. Firma zákazky nedodala, čelí škandálu

Chceli byť lídrom na trhu, no čelia trestným oznámením a škandálu. Reč je o českej firme Malina Group, ktorá mala ľuďom nainštalovať solárne panely alebo tepelné čerpadlá, ale nakoniec ich nedodala. V Česku takto prišli o peniaze tisícky ľudí.

14.05.2023 13:28
Solárne panely, slnko, energia, elektrina,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (10)

Na prípad upozornila TV Nova v spolupráci s Televíziou Markíza.

„My a viac ako 4 000 zákazníkov sme si objednali fotovoltaické elektrárne, bola zaplatená záloha vo výške 60 percent, teda 241-tisíc českých korún (10,2-tisíc eur). Firma nekomunikuje, infolinka mimo prevádzky a 5. mája vyhlásili insolvenciu,,“ opisuje jednu reakciu zákazníka Vítěslava TV Nova.

Televízia pripomína, že ide o jedného z najväčších dodávateľov solárnych panelov. Dokopy by všetci zákazníci mohli prísť až o stovky miliónov českých korún.

Veronika Remišová Čítajte viac Dôchodcovia u Remišovej narazili. Tablety nedostane 70-tisíc seniorov, čo sa stalo?

„Inštalácia mala prebehnúť 150 dní od dátumu podpisu zmluvy. Po uplynutí 150 dní som začal zisťovať dátum inštalácie. Keď som sa dovolal na infolinku, tak len samé výhovorky, že inštaláciu budú urgovať. Na e-maily neodpovedajú,“ pokračuje Vítěslav.

Ďalšia pani, Ilona z Jihlavska, chcela tepelné čerpadlá za 280-tisíc korún (skoro 12-tisíc eur). Do decembra to mali mať hotové, ale nestalo sa tak. Keď prišiel čas na montáž, firma nereagovala. Pani Ilona ich urgovala, no žiadna odpoveď až do chvíle, keď jej firma sľúbila vyplatiť zálohu. No nestalo sa tak.

TV Nova informuje, že firma medzitým požiadala o návrh na insolvenciu. Sľubuje však ľuďom podlžnosti zaplatiť. „Snažíme sa vyriešiť problémy, ktoré v Maline vznikli. Zistili sme, že manažérsky nebola spoločnosť vedená dobre,“ povedal televízii predseda predstavenstva spoločnosti Jan Urban.

Malina Group sa už ozvalo niekoľko advokátov, ktorí zastupujú poškodených klientov.

Iný český portál, Seznam Zprávy, ale medzitým uviedol, že Urban z Malina Group začal prevádzať svoje majetky na príbuzných. Podľa neho to však s vývojom vo firme nesúvisí.

TV Markíza upozorňuje na to, že pobočka v Košiciach na Slovensku ďalej podniká, je prihlásená aj do schémy štátnych zelených dotácií. Eviduje ju aj Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA), ktorá udeľuje tzv. zelené dotácie na tepelné čerpadlá a solárne panely. Pracovník tejto firmy pre televíziu povedal, že sú už oddelení od českej spoločnosti a že už nie je ich matka, ale sú samostatná firma.

Krajniak Čítajte viac Sumy vyššie o tisícky eur. Dôchodkový systém po reforme vám má priniesť oveľa viac peňazí (prepočty)

SIEA hovorí, že na Slovensku podobné prípady ako v Česku neevidujú. No upozorňuje, aby si ľudia dobre skontrolovali, čo podpisujú a s kým uzatvárajú zmluvy.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #solárne panely #fotovoltika