Sumy vyššie o tisícky eur. Dôchodkový systém po reforme vám má priniesť oveľa viac peňazí (prepočty)

Riskantnejšie nastavenie dôchodkového sporenia má potenciál priniesť výrazne vyšší dôchodok v budúcnosti.

14.05.2023 05:00
Krajniak Foto: ,
Druhý pilier sa zmenil, ľuďom investovať pomôže štát.
debata (40)

Výška pravidelného mesačného príspevku a dĺžka časového horizontu počas ktorých konkrétny investor nechá peniaze pracovať. To sú dve základné veličiny, ktoré zásadným spôsobom ovplyvňujú konečnú hodnotu investície. Za určitý druh investora môžeme považovať aj sporiteľa v druhom pilieri.

ako ušetriť, šetrenie, prasiatko, sporenie Čítajte viac Prepočítali sme, o koľko môžete mať vyšší dôchodok. Stačí urobiť správne rozhodnutia

Druhý pilier doteraz mnohým sporiteľom jednoducho nedoručoval dostatočne atraktívne dôchodky. Čiastočne to spôsobili zásahy politikov do druhého piliera, čiastočne k tomu prispeli samotní sporitelia, ktorí sa aj vlastnou pasivitou a prehnanou opatrnosťou postarali o to, že ich dôchodok z druhého piliera bude nižší.

Čiastočne má nedostatky druhého piliera zmierniť minuloročná novela dôchodkového sporenia. Tá zaviedla automatický vstup do druhého piliera po vstupe na pracovný trh a pre každého sporiteľa pripravila predvolenú investičnú stratégiu. Tá ukladá peniaze sporiteľov na začiatku sporenia do relatívne rizikovejších indexových fondov.

Video
Ide o peniaze: Inflácia kradne úspory aj dôchodcom. Pomôže im, ak by investovali aj oni? Odpovedá Martin Babocký z Babocky Investment Office. Premiéra 1. 12. 2022.

Tieto fondy síce doručujú v ťažkých časoch relatívne veľké straty, no v lepších rokoch sú zďaleka najvýkonnejšie. Najlepšiu výkonnosť si udržiavajú dlhodobo, napriek tomu, že trhy stúpajú aj klesajú. Práve preto má potenciál dlhodobo najvyššieho zhodnotenia práve sporiteľ, ktorý má peniaze v indexovom fonde druhého piliera.

úspory, dôchodok, penzia, peňaženka, peniaze, Čítajte viac Suma na dôchodku vyššia až o 50 percent. V penziách začnú platiť kľúčové zmeny

Denník Pravda prepočítal výšku dôchodkov v prípade, že sporiteľ bude svoje peniaze ukladať v súlade s predvolenou investičnou stratégiou. Potom redakcia porovnala výšku týchto úspor so situáciou, že by klient dôchodkovej správcovskej spoločnosti nechal svoje úspory len v garantovanom, málo výkonnom fonde. Pozrite sa, aké dôchodky z druhého piliera môžu očakávať rôzni modeloví sporitelia.

© Autorské práva vyhradené

40 debata chyba
Viac na túto tému: #investície #dôchodky #reforma #prepočítanie #II. dôchodkový pilier