Analytici prepočítali, aké sú životné náklady na Slovensku. Ukázali realitu, ktorú životné minimum nezachytí

Životné minimum neodráža dobre náklady slovenských domácnosti, treba vymyslieť nový ukazovateľ. Tvrdia to analytici Národnej banky Slovenska (NBS), ktorí otvorili v súčasnej dobe bezprecedentnej inflácie otázku, ako merať a zároveň aj pomáhať najchudobnejším a najohrozenejším rodinám a ľuďom na Slovensku.

12.04.2023 05:00
nakupovanie, potraviny, rodina Foto:
Ilustračné foto.
debata (23)

Ak nemeriame správne životné náklady domácností, nemôžeme im ani adresne pomáhať. Analytici národnej banky na to upozornili v utorok v novom komentári.

V súčasnosti je veľa sociálnych dávok naviazaných na životné minimum. No to rastie oveľa pomalšie ako napríklad priemerná mzda. Len za posledných 10 rokov stúpla priemerná mzda o 60 percent, kým životné minimum vzrástlo iba o 20 percent. „Jeho súčasné nastavenie odráža dobu svojho vzniku. Od roku 1998, keď boli stanovené základné parametre systému sa ekonomická situácia na Slovensku výrazne zmenila,“ tvrdia o životnom minime analytici NBS.

počítanie peňazí, kalkuácia, dôchodok, staršia žena, penzistka Čítajte viac Dobré správy pre dôchodcov. Prepočítali, či rast ich penzií stačí na rast cien

Životné minimum dnes preto vyjadruje hodnotu, pokračujú ekonómovia, ktorá má len veľmi slabý vzťah k hranici hmotnej núdze z pohľadu očakávanej kvality života na Slovensku.

Preto navrhujú nový ukazovateľ – ekonomické životné minimum. Vypočítali by ho na základe položkového sčítania nákladov domácnosti jednotlivca a štvorčlennej rodiny, vychádzajúc z reálnej spotreby nízkopríjmových domácnosti na Slovensku a medzinárodných výživových štandardov.

Životné minimum je od 1. júla 2022 vo výške vyše 234 eur.

Pre porovnanie, alternatívna metrika ekonomického životného minima pre jednotlivca s vlastným bývaním v roku 2022 vypočítali na úrovni takmer 400 eur.

Jednotlivec bývajúci v Bratislave v podnájme má v priemere za rok 2022 mesačné náklady 819 eur.

Jednotlivec bývajúci v podnájme v Banskej Bystrici má mesačné náklady 696 eur.

Všetky prepočty (aj v tabuľke) sú ilustračné. Ak má domácnosť vlastné bývanie, tak sa esenciálne náklady naprieč regiónmi takmer nelíšia, preto je v tabuľke uvedená bez regionálnej príslušnosti. „Rozdiel je iba v kategórii doprava. Potraviny, energie, oblečenie, či vzdelávanie – tam všade sú tieto esenciálne náklady v regiónoch a v Bratislave rovnaké,“ vysvetlil tabuľku hovorca NBS Peter Majer.

Celkové zvýšené náklady za rok 2022 predstavujú podľa typu domácnosti o 17 až 19 percent za rok.

Životné náklady pre domácnosť jednotlivca s vlastným bývaním vzrástli z 335 eur v roku 2021 na 395 eur vlani.

Pre štvorčlennú rodinu sa za rovnaké obdobie zvýšili z 847 eur na 1006 eur.

Pri bývaní v podnájme v Bratislave narástli životné náklady jednotlivcovi zo 693 eur na 819 eur, v prípade rodiny to bolo z 1398 eur na 1659 eur.

Pre jednotlivca bývajúceho v podnájme v Banskej Bystrici sa zvýšili z 596 eur na 696 eur, pre štvorčlennú rodinu z 1327 eur na 1559 eur.

Tieto sumy predstavujú príklady realistickej referenčnej hodnoty, ktorá umožňuje nastaviť sociálne politiky adresnejšie a efektívnejšie. „Slovenská legislatíva obsahuje desiatky arbitrárnych násobkov životného minima. Zreálnenie referenčnej hodnoty, jej valorizácia odvodená od rastu relevantných nákladov a jej pravidelné prehodnotenie (napríklad raz za 10 rokov), by tak mohlo potenciálne zvýšiť adresnosť a transparentnosť sociálneho systému,“ upozorňujú analytici NBS. Znamená to, že životné minimum, je dôležitá hodnota, ktorá sa v rôznych násobkoch používa pre určenie výšky viacerých dávok. Ak by teda životné minimum lepšie odrážalo životné náklady, sociálny systém by mohol byť viac zacielený na najohrozenejšiu skupinu obyvateľov.

deti, matka, rozhovor, debata, lavička, debata, výchova Čítajte viac Mení sa výpočet kľúčovej veličiny. Takmer 60 dávok sa razantne zvýši, chudobnejší si polepšia

Čo zahŕňa nová metrika NBS

  • Potraviny podľa reálnej spotreby dolného kvartilu slovenských domácností upraveného aby reflektoval výživové požiadavky OSN pre výživu a poľnohospodárstvo. Celkovú infláciu ťahajú nahor najmä ceny potravín – a to až 46 percentami. Vychádzajú z medziročného rastu za december 2022 pre každú položku v potravinovom spotrebnom koši. Celkový rast mesačných nákladov na stravu pre typickú štvorčlennú rodinu v roku 2022 predstavoval 90 eur. Najvýznamnejší nárast pozorujeme v nákladoch na mäso, mäsové výrobky a ryby, percentuálne najviac zdraželi vajcia a mliečne výrobky.
  • Zahŕňa ubytovanie v byte mimo centra miest. Druhou najvýznamnejšou položkou spotrebného koša nízkopríjmovej domácnosti je bývanie. Domácnosti s vlastným bývaním zvýšenie nákladov na bývanie v dôsledku nastavenia cenovej regulácie nepocítili v plnej sile. Ľuďom s podnájom výraznejšie vzrástli náklady. Náklady rodín sa v dôsledku rastu cien nájmov zvýšili v Bratislava o 19 % a v Banskej Bystrici o 15 %
  • Dopravu MHD.
  • Skromné oblečenie a obuv a základné výdavky na kozmetiku a starostlivosť o zdravie, vzdelanie pre deti, komunikáciu a oddych.
  • Výdavky na jedlo, bývanie a dopravu, ktoré sú považované za absolútne minimum tvoria viac ako tri štvrtiny celkovej sumy výpočtu životného minima.

Aby dokázala sociálna politika správne cieliť pomoc zraniteľným domácnostiam, je dôležité aby sa opierala o metriky, ktoré vypovedajú o reálnom stave ekonomiky. „Ekonomické životné minimum, ktoré lepšie odráža reálne náklady domácností a bolo by predmetom valorizácie odvodenej od rastu relevantných nákladov by pomohlo jednoznačnejšiemu a priehľadnejšiemu nastaveniu a cieleniu sociálnej politiky,“ dodávajú na záver ekonómovia Brian Fabo a Pavel Gertler.

matka, kuchyňa, varenie, dieťa, bábätko, chudoba, rodina, jedlo, hrnce Čítajte viac Boj s biedou prehrávame. Do chudoby sa prepadlo 45-tisíc ľudí, miliarda od vlády ide úplne opačným smerom

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia #NBS #rast cien