Boj s biedou prehrávame. Do chudoby sa prepadlo 45-tisíc ľudí, miliarda od vlády ide úplne opačným smerom

Až 45-tisíc ľudí. O toľko sa zvýšil počet ľudí žijúcich v chudobe. Čísla sú z roku 2020, keď na Slovensko udrela pandémia. Teraz vystavila svoj účet. Dokopy s existenčne nízkymi príjmami muselo vystačiť až 660-tisíc osôb, teda každý ôsmy obyvateľ Slovenska. Ide najmä o nezamestnaných, mnohodetné rodiny či dôchodcov nad 65 rokov. Ak domácnosť s dvomi dospelými a dvomi deťmi do 14 rokov nezarobí do 890 eur mesačne a 10 676 eur za rok, prepadáva sa pod hranicu chudoby.

09.05.2022 18:08
matka, kuchyňa, varenie, dieťa, bábätko,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (37)

Navyše extrémna inflácia poháňaná vojnou spôsobuje, že tento smutný trend bude s veľkou pravdepodobnosťou pokračovať. „Tento rok bude inflácia ešte vyššia kvôli postpademickému oživeniu a vojne v Ukrajine, čo prinesie horšie čísla,” odhaduje Viliam Páleník, prezident a odborný garant Inštitútu zamestnanosti.

Ekonómovia aj analytici preto apelujú na vládu, aby ľuďom poskytla adresnú pomoc. „Vláda by mala reagovať na šialený rast cien. A to – urýchlene zvýšiť dávky tým, ktorí sú na ne odkázaní, zmeniť valorizáciu dôchodkov. A okamžite či dokonca so spätnou platnosťou sa musí zvýšiť suma životného minima najmenej o 10 až 12 percent,” vymenoval napríklad Jozef Mihál, ktorý pôsobil ako minister práce v rokoch 2010 až 2012.

krajniak milan Čítajte viac Ako sa vyplatí 13. dôchodok? Dôchodcovia hovoria o nezmysle, ďalšie dávky rozhádali koalíciu

Vďaka vyššiemu životnému minimu sa totiž automaticky zvýšia všetky dávky, ktoré sú na rast životného minima nadviazané. Či sú to rodičovské príspevky a daňové bonusy na deti, príspevky pre invalidov, alebo dávky v hmotnej núdzi.

Ako sa od leta zmenia dávky

V závislosti od životného minima sa zvyšujú napríklad rodičovské dávky, ale až od 1. januára 2023. K uvedenému dátumu sa tak suma rodičovského príspevku zvýši zo sumy 280 eur na 299 eur, ak matka pred narodením dieťaťa nepracovala. Ak dostávala materské, tak suma rodičovského príspevku porastie zo sumy 383 na 410 eura. Tiež od januára sa zvýši aj prídavok na dieťa z 25,88 na 27,66 eura. Viac dostanú aj ťažko zdravotne postihnuté osoby, ktoré poberajú opakované peňažné príspevky na kompenzáciu. Ide predovšetkým o príspevok na prepravu, na kompenzáciu zvýšených výdavkov. Zvýšenie „hranice chudoby“ narobí trochu problém budúcim žiadateľom o predčasný dôchodok. Suma minimálnej penzie sa zvýši zo súčasných 261,70 na 279,75 eura. Môže sa teda stať, že práve kvôli nesplneniu tejto podmienky im Sociálna poisťovňa predčasnú penziu od januára budúceho roka neprizná. (dh, tasr)

Vláda však reaguje po svojom. Od júla chce minister Milan Krajniak (Sme rodina) zvýšiť životné minimum len o 6,9 percenta a doplniť to vlastnými sociálnymi balíčkami, napríklad miliardovým plánom zvýšiť odvodové bonusy a prídavky na deti pre rodičov.

© Autorské práva vyhradené

37 debata chyba
Viac na túto tému: #chudoba #pandémia #Milan Krajniak