Sulík sa tvrdo obul do nástupcu Hirmana: Štyri mesiace prespal na ministerstve

Poslanec Richard Sulík (SaS) kritizuje súčasného ministra hospodárstva Karla Hirmana za nezvládnutie situácie pri enormnom náraste zálohových faktúr za elektrinu. Podľa šéfa liberálov Hirman prespal na ministerstve štyri mesiace.

16.01.2023 11:02 , aktualizované: 12:54
Richard Sulík Foto: ,
Poslanec SaS Richard Sulík
debata (102)

„Celú jeseň sa na tento problém mohol pripravovať. Pritom o všetkom vedel, keďže sme na jeho riešení pracovali ešte s mojim štátnym tajomníkom Karolom Galekom a pripravená legislatíva bola súčasťou agendy, ktorú sme mu odovzdali,“ uviedol Sulík v statuse na sociálnej sieti.

Eduard Heger Čítajte viac Heger obvinil podnikateľov, že za vysoké faktúry si môžu sami

Hegerove tvrdenie, že podnikatelia sú na vine, lebo nepovedali, že budú mať problém so zálohovými faktúrami, je podľa Sulíka scestné. „Problém teda definitívne nie je, že podnikatelia sa neozvali, ale že minister Hirman začatú robotu nedotiahol do konca,“ uviedol Sulík s tým, že o umelo nafúknutých cenách elektriny sa vedelo už od jesene 2021, teda pred 15-imi mesiacmi.

Podľa Sulíka Hirman prespal štyri mesiace, pričom upozornil, že zmluva so Slovenskými elektrárňami stále nie je podpísaná, spotrebitelia teda podľa neho nie sú nijako motivovaní ani nútení energiou šetriť. Okrem toho schému Štátnej pomoci pre podnikateľov s boji s cenami energií hotovú v auguste zaslalo podľa šéfa liberálov vedenie ministerstva do Bruselu až koncom minulého roku.

Minister hospodárstva Karel Hirman Čítajte viac Zlá správa pre senzáciechtivých, celé ministerstvo makalo. Hirman reaguje na Matoviča

„Nevyčerpaných 250 miliónov eur z minuloročného navýšeného rozpočtu, určených na kompenzáciu platieb za elektrinu v mesiacoch august a september, ostalo nateraz nevyužitých, hoci okamžite sa dali použiť pre dodávateľov, aby o túto sumu znížili zálohové platby a vyhli by sme sa tak novoročnému chaosu a zhrozeniu podnikateľov. Títo dnes nevedia, čo majú robiť. Či ukončiť svoje podnikanie, alebo nezaplatiť, ako ich k tomu vyzýva dopletený predseda hospodárskeho výboru Peter Kremský. Zástupcovia MH si nad vzniknutý problém s dodávateľmi prvý krát sadli 10.1.2023 a aj to bez prítomnosti ministra,“ pokračuje ďalej Sulík vo svojej kritike.

Hirmanovi sa podľa Sulíka počas svojho jeho pôsobenia na ministerstve podarilo dokončiť len agendu, ktorú mu Sulík pred svojim odchodom z ministerstva nechal hotovú alebo tesne pred dokončením a rýchlo meniť nominantov „hoci mali za sebou výsledky“.

Okolo obeda sa voči tvrdeniu Sulíka ohradila mimoparlamentná strana Progresívne Slovensko. Nepáči sa jej, že Sulík označil Hirmana za experta progresívcov. „Súčasná nominácia pána Hirmana na MH nemá s PS vôbec nič spoločné. Ako expert spolupracoval s koalíciou PS-Spolu pri tvorbe programu Bod zlomu v roku 2019,“ bráni sa Progresívne Slovensko pod Sulíkovým statusom.

© Autorské práva vyhradené

102 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #Karel Hirman #zálohové platby