Heger obvinil podnikateľov, že za vysoké faktúry si môžu sami

Nikto z podnikateľov nám od októbra nepovedal, že budú mať problém s vysokými faktúrami za energie, tvrdil premiér Eduard Heger v Sobotných dialógoch na RTVS. Podľa neho si za tento problém môžu sami.

14.01.2023 14:36
Eduard Heger Foto: ,
Predseda vlády Eduard Heger
debata (479)

„V októbri sme to oznámili a nikto do konca roka neprišiel s tým, že haló, zabudli ste na to, že nám prídu vysoké zálohové faktúry. Počuli ste to niekoho povedať? Veď to mohli kľudne prísť kedykoľvek. V novembri? Za týždeň by sme to vyriešili. Ale nikto s tým neprišiel. Čiže, čo sme mohli považovať, jedine že to je akceptované. A teraz, O.K., v poriadku, niekto na to zabudol… nechcem ukazovať prstom, to nie je podstatné…,“ povedal Heger. Na otázku moderátorky Sobotných dialógov, Heger uviedol, že to „podnikatelia neprišli s tou požiadavkou“.

VIDEO: Podnikateľ Soták vlani o energiách: Je to úžera, môžu skrachovať štáty.

Video
Eduard Heger a Igor Matovič predstavujú pomoc v energokríze pre domácnosti. Čítajte viac Začali prichádzať brutálne zvesti. 5 až 6-násobné faktúry za energie dostali prvé firmy, tvrdí Kremský

Premiér potvrdil, že vláda v pondelok schváli nariadenie, vďaka ktorému dostanú malí podnikatelia nové zálohové predpisy, a tie budú odrážať už skôr stanovený cenový strop za plyn a elektrinu. Podotkol, že išlo o novú požiadavku zo strany podnikateľov. „Keby táto požiadavka prišla na jeseň, je to za týždeň vyriešené,“ zdôraznil.

Minister hospodárstva Karel Hirman Čítajte viac Zlá správa pre senzáciechtivých, celé ministerstvo makalo. Hirman reaguje na Matoviča

Hovoril o bezprecedentnej pomoci štátu podnikateľom. „Peniaze máme nachystané, ideme ich dodať. Potrebujú ich skôr, okamžite na ich požiadavku reagujeme,“ dodal v diskusnej relácii. Privítal, že k riešeniu požiadavky podnikateľov k upraveniu zálohových platieb prispel aj šéf hospodárskeho výboru parlamentu Peter Kremský (OĽANO). Dočasne poverený minister hospodárstva Karel Hirman má premiérovu dôveru.

kremsky Čítajte viac Neplaťte vysoké faktúry, odkazuje firmám poslanec Kremský. Vláda podľa neho našla spôsob pomoci

Pomoc s energiami pre menšie podniky je podľa jeho slov naplánovaná zatiaľ na prvý kvartál 2023. „Podľa vývoja na trhu ju budeme predlžovať,“ zdôraznil s tým, že v súčasnosti je situácia na trhu s energiami veľmi dobrá. Zopakoval, že pomoc dostanú okrem iných aj školy, samosprávy či ambulantný sektor. „Povedali sme, že pomôžeme každému jednému subjektu na Slovensku,“ dodal Heger.

© Autorské práva vyhradené

479 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #Eduard Heger