Sulík kvôli nej zaútočil na Kažimíra. Odkiaľ sa berie rast cien?

S odznievajúcou pandémiou prišlo ku skokovému zrýchleniu rastu cien. Takú vysokú infláciu sme na Slovensku nemali posledných 17 rokov.

11.04.2022 15:22
Sulík, Kažimír Foto: ,
debata (3)

Mnohí za túto situáciu vinia politiku Európskej centrálnej banky (ECB). Ako príčinu uvádzajú, že počas uplynulých rokov zaplavila ekonomiku novo vytlačenými peniazmi. Môže tak rozhodnutie bankárov ECB sídliacich vo Frankfurte za vysokú rast cien potravín, energií či stavebných materiálov?

Milan Krajniak Čítajte viac Vláda pripravila pomoc pre najslabších. Česko, Maďarsko, Poľsko či Nemecko však robia oveľa viac

Hlavný ekonóm Národnej banky Slovenska Michal Horváth upozorňuje, že množstvo peňazí v ekonomike závisí od dvoch vecí. Na jednej strane od ochoty a schopnosti bánk požičať si a na tej druhej strane od ochoty a schopnosti ľudí, firiem či vlád požičať si. Práve po pandemickej kríze škrípalo v eurozóne to druhé. Objem spotrebných úverov počas pandémie klesal a firmy sa zdráhali investovať. Apetít získať nové peniaze chýbal a v čoraz väčšej miere novovytvorené prostriedky zostávali ležať na účtoch bánk v systéme centrálnych bánk. „ECB síce otvárala kohútiky, tok peňazí však smeroval najmä do jej nádrží,“ opisuje situáciu na finančnom trhu Horváth.

Lacné peniaze tu máme už 13 rokov a žiadna inflácia tu nebola. Práve naopak, počas toho obdobia sme mali nižšiu infláciu, ako boli ciele ECB na úrovni dvoch percent. Zrazu teraz inflácia vyskočila po pandémii. Na tento fakt upozornil v nedávnom rozhovore pre denník Pravda ekonóm Martin Šuster, ktorý pôsobí ako ekonomický analytik tímu Plánu obnovy a odolnosti. „Skúste teda porozmýšľať, či 13 rokov lacných peňazí sa zrazu prejaví, alebo či je tu pandémia a obrovský šok, ktoré sa prejavili, a do toho počas pandémie napumpovali peniaze vlády, a nie centrálne banky, veľkou pandemickou pomocou,“ upozorňuje. Podľa neho takmer všetky inflačné tlaky pochádzajú zo zahraničia. Rast cien je teda „dovezený“ z veľkej väčiny zo zahraničia.

Otázka, odkiaľ sa vzala vysoká inflácia, bola rozbuškou sporu medzi ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom (SaS) a guvernérom Národnej banky Slovenska Petrom Kažimírom. ECB dala podľa Sulíka do obehu tisícky a tisícky miliárd eur, ktoré neboli ničím kryté. Na vine sú podľa neho tí, ktorí o tom v ECB rozhodli, medzi nimi aj Peter Kažimír. Ten kontroval tým, že to boli práve opatrenia ECB, ktoré pomohli odvrátiť kolaps ekonomiky a ochránili milióny pracovných miest.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #ECB #inflácia #zdražovanie