Po VÚB a ČSOB aj najväčšia banka zdražuje hypotéky. Zvyšuje sadzby na 10-ročnej fixácii

Úvery na bývanie s fixáciou na 10 rokov budú od zajtra v najväčšej slovenskej banke na hypotekárnom trhu - Slovenskej sporiteľni - dostupné so sadzbou od 1,49 % ročne, čo predstavuje nárast o 0,3 percentuálneho bodu.

22.02.2022 12:04
Slovenská sporiteľňa Foto:
Slovenská sporiteľňa
debata (2)

Ostatné sadzby zostávajú v pôvodnej platnosti vrátane najobľúbenejšej 5-ročnej fixácie od 0,89 % ročne, informuje finančný dom.

BRATISLAVA, SLOVAKIA - SEPTEMBER 23, 2015: tourists walk on Michalska street in Bratislava. In Middle Ages this street was part of a busy trade route linking the Baltic Sea with the Danube Čítajte viac Dostanú, hocikoľko si vypýtajú. Bytov je málo, o cene sa vyjednáva aj na mieste

„Zvýšenie bolo spôsobené pohybom cien dlhodobých zdrojov na finančných trhoch, ktoré začali pomerne rýchlo stúpať. Aj napriek nárastu o 0,3 % je však 10-ročná fixácia dnes stále vynikajúcim riešením, ako si zabezpečiť stabilitu a schopnosť dlhodobo plánovať rodinné výdavky,“ hovorí Juraj Barta, riaditeľ odboru digitálne a omnikanálové cesty Slovenskej sporiteľne.

Fixácia 1 rok od 0,79 % ročne
Fixácia 3 roky od 0,89 % ročne
Fixácia 5 rokov od 0,89 % ročne
Fixácia 10 rokov od 1,49 % ročne
Fixácia 15 rokov od 1,69 % ročne

ZDROJ: Slovenská sporiteľňa

peniaze, hypotéka Čítajte viac Banky spustili zdražovanie hypoték. Po VÚB banke sa pridáva aj ČSOB a pridajú sa zrejme aj ďalšie

Hlavná ekonómka Mária Valachyová tvrdí, že Európska centrálna banka sa chystá pristúpiť k zvyšovaniu základnej úrokovej sadzby. „V tomto roku očakávame dve zvýšenia úrokových sadzieb ECB, celkovo o 0,5 percentu­álneho bodu. K ďalšiemu zvýšeniu úrokov by mohlo dôjsť v roku 2023, v rozsahu 0,5 – 0,75 bodov. Trh rovnako očakáva zvýšenie sadzieb ECB, a preto ich do terajších trhových sadzieb, za ktoré sa financujú komerčné banky, už započítal. Náklady na financovanie pre komerčné banky tak stúpli skôr, než ECB reálne zvýšila sadzby,“ hovorí v tlačovej správe.

Barta očakáva hypotekárne sadzby na Slovensku na budúci rok vo výške vyše 2 percent. Preto odporúča záujemcom o hypotéku zafixovanie najmenej na 5 rokov.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #hypotéka #Slovenská sporiteľňa