Banky spustili zdražovanie hypoték. Po VÚB banke sa pridáva aj ČSOB a pridajú sa zrejme aj ďalšie

Na hypotekárnom trhu sa zrejme začína veľký obrat. Doteraz boli Slováci naučení, že úrokové sadzby na hypotékach iba klesali. Za poslednú dekádu sa záujemcovia o nové bývanie mohli tešiť, že úvery na bývanie boli lacnejšie a lacnejšie. No koncom minulého týždňa zavelila na obrat dvojka na hypotekárnom trhu VÚB banka. Všetky svoje fixácie zvýšila o 0,2 percentuálneho bodu. Od 7. marca tak záujemcovia o úvery vo VÚB banke musia počítať, že nové pôžičky dostanú drahšie.

20.02.2022 11:07
peniaze, hypotéka Foto:
Ilustračné foto.
debata (8)

„Po dlhej dobe sme tak svedkami navyšovania sadzieb a to aj napriek tomu, že ECB zmenu úrokov zatiaľ iba avizovala. Úrokové sadzby pri 10 ročnej fixácii sú oproti tým najlacnejším, ktoré ponúkajú banky na našom trhu dvojnásobné,“ upozorňuje Matej Dobiš, riaditeľ Finančného kompasu.

K VÚB banke by sa mala pridať od pondelka 21. Februára aj ČSOB banka. Finančný dom na 10 ročnej fixácii plánuje zdvihnúť sadzbu z 0,99 percenta na 1,15 percenta. Zároveň ponúkne podľa portálu Finsider zafixovanie úveru na bývanie už aj na 20 rokov od 1,35 percenta. Ostatné fixácie zostanú v pôvodnej výške.

Richard Sulík, Karol Galek, Čítajte viac Na energie míňame toľko čo Nemci či Rakúšania. Aj malé zmeny však vedia ušetriť desiatky eur (+ rady)

Mnoho odborníkov očakáva, že tento rok porastú úroky na hypotékach, no bude záležať na Európskej centrálnej banke, či zvýši kľúčovú sadzbu, od ktorej sa odvíja cena peňazí aj na Slovensku. Centrálna banka vo Frankfurte zatiaľ vývoj inflácie sleduje, no neplánuje v tomto roku radikálnejšie zvyšovať sadzby. Každopádne, mnoho finančných odborníkov očakáva, že v roku 2022 sadzby na hypotékach mierne porastú.

Video
Ide o peniaze: S Mariánom Búlikom (OVB ALLfinanz Slovensko) o tom, čo robiť, ak vám to nevychádza na hypotéku. Odvysielané 26. 1. 2022.

Zvyšovanie úrokových sadzieb v slovenských bankách je v tomto roku podľa generálneho riaditeľa Partners Investments Maroša Ovčarika vysoko pravdepodobné, minimálne vo väčších bankách. „Pravdepodobnejšie je zatiaľ zvyšovanie v desatinách percent,“ povedal Ovčarik.

bývanie, úspory, energie, dobré bývanie, Čítajte viac Hrozí u nás realitná bublina? Predávajúci nadstreľujú ceny, bankoví znalci majú problémy s posudkami

Lídri ECB na poslednom februárovom zasadnutí rozhodli o ponechaní kľúčovej sadzby bez zmeny. No jej šéfka Christine Lagardeová vo svojej rétorike uviedla, že existujú riziká inflácie smerom nahor. „Trhy si to vysvetlili tak, že ECB začína byť obozretnejšia vo svojej menovej politike a očakávajú mierne zvýšenie hlavnej sadzby do konca tohto roka. Vzhľadom na prudko rastúce inflačné tlaky aj my predpokladáme, že ECB bude nútená počas tohto roka pristúpiť k zvýšeniu sadzby,“ povedala pre agentúru SITA analytička 365.bank Jana Glasová. Zvyšovanie sadzieb však bude podľa nej postupné a mierne, teda neočakáva žiadny prudký nárast sadzieb.

Podobne sa vyjadrila aj VÚB banka. Príde podľa nich ďalšie zvyšovanie, no nehrozí vraj český scenár, prípadne rýchly scenár z iných krajín, sadzby sa teda budú u nás hýbať veľmi mierne a postupne

Podľa finančného analytika OVB Allfinanz Slovensko Mariána Búlika je takmer isté, že sadzby hypoték sa začnú dvíhať vo všetkých bankách na Slovensku už tento rok. Je podľa neho možné, že sa banky rozhodnú zvyšovanie odstupňovať a sadzby budú zdražovať na viackrát, aby nárast nebol príliš prudký a nestaval ich do konkurenčnej nevýhody.

Čo sa týka cien nehnuteľností, tie rastú a nezbrzdila ich ani pandémia a lockdowny. O tom, či je na slovenskom realitnom trhu bublina, alebo nie, sa vedú polemiky už roky. „O bubline nemôžeme hovoriť dovtedy, kým sa nájdu kupci ochotní zaplatiť cenu, ktorú žiadajú predávajúci. Bublina sa prejaví vtedy, keď kupci nebudú ochotní požadovanú cenu zaplatiť a predávajúci budú musieť znížiť svoje požiadavky,“ dodáva investičný analytik Swiss Life Select Pavel Škriniar.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #bývanie #VÚB #ČSOB