Hrozí u nás realitná bublina? Predávajúci nadstreľujú ceny, bankoví znalci majú problémy s posudkami

Ceny nehnuteľností na bývanie pokračujú v rekordnom raste. Ten nielenže nepoľavuje, ale pridáva na rýchlosti. Medziročne poskočili o 22,1 percenta, tvrdia nové čísla Národnej banky Slovenska (NBS). Ak koncom roka 2020 stála priemerná nehnuteľnosť 100-tisíc eur, o rok neskôr sa jej cena vyšvihla na 122-tisíc eur. Ide o ilustračný príklad, ktorý je v krajských mestách ešte výraznejší.

08.02.2022 18:16
bývanie, úspory, energie, dobré bývanie, Foto:
Ilustračné foto.
debata (39)

Ceny bytov narástli medzi rokmi 2020 a 2021 o takmer 300 eur za meter štvorcový. Pri domoch je to podobné, cenovky išli hore o viac ako 300 eur za meter štvorcový. V priemere teda platí, že ak si dnes záujemca plánuje zaobstarať bývanie s rozmerom 80 metrov štvorcových, zaplatí o 24-tisíc eur viac.

Finančných sprostredkovateľov a analytikov nové čísla prekvapili. Ekonóm VÚB banky Michal Lehuta hodnotí 22-percentný nárast ako „extra silný“. Rekord drží medziročný rast z roku 2008, keď ceny narástli o vyše tretinu. No potom prišla finančná kríza, keď v USA praskla realitná bublina. Dá sa hovoriť aj o bubline u nás? Rýchly rast cien už nejaké obdobie naznačuje ich nadhodnotenie voči ekonomickým „fundamentom“, tvrdí Lehuta. V preklade to znamená, že rast cien prekonáva výšku platov, vývoj počtu obyvateľov, výšku nájmov alebo úrokové sadzby.

bývanie, byt, pár, Čítajte viac Zadlžených pribúda. V hypotékach bolo na konci vlaňajška 37 miliárd eur

„Predaj hypoték na trhu v posledných kvartáloch prekonával jeden rekord za druhým. Rast cien nehnuteľností bezpochyby prispel k vyššiemu objemu financovania, ale objem novoposkytnutých úverov na bývanie rástol medziročne rýchlejšie ako ceny nehnuteľností,“ hodnotí nové čísla úverový analytik Slovenskej sporiteľne Matej Bašták.

Dostupnosť bývania na Slovensku každým mesiacom jednoznačne klesá, hovorí finančný analytik z OVB Allfinanz Marián Búlik. „Je to spôsobené predovšetkým prudko rastúcimi cenami bytov. Najmä v krajských mestách vidíme v praxi mnoho prípadov, keď predovšetkým mladým ľuďom príjem nepostačuje na kúpu bývania a ľudia sú nútení do úveru priberať rodičov alebo súrodencov,“ myslí si.

Video
Ide o peniaze: S Mariánom Búlikom (OVB ALLfinanz Slovensko) o tom, čo robiť, ak vám to nevychádza na hypotéku.

© Autorské práva vyhradené

39 debata chyba
Viac na túto tému: #bývanie #ceny #Slovensko #NBS #nehnuteľnosť