Dostanú, hocikoľko si vypýtajú. Bytov je málo, o cene sa vyjednáva aj na mieste

Nájsť si novú strechu nad hlavou je čoraz ťažšie. Posledné čísla o cenách nehnuteľností na bývanie prekvapili aj odborníkov. Vlaňajší posledný štvrťrok priniesol až vyše 22-percentný nárast. A to iba za jeden rok.

20.02.2022 16:28
BRATISLAVA, SLOVAKIA - SEPTEMBER 23, 2015:... Foto:
Ilustračné foto
debata (41)

Ak sa k tomu priráta zdražovanie prakticky všetkého, platy nemajú šancu stíhať týmto skokom. Niet divu, že mladí ľudia, mladé rodiny a záujemcovia o nové bývanie majú hlavu v smútku.

Nevykompenzujú to ani lacné hypotéky. Konštatujú to už aj analytici Národnej banky Slovenska. „Index dostupnosti bývania znázorňuje pokračujúci trend zhoršovania dostupnosti bývania, a to aj napriek priaznivému mzdovému vývoju. Rast cien nehnuteľností je v poslednej dobe vyšší ako rast príjmu, čím sa oslabuje vplyv nízkych úrokových sadzieb,“ informujú ekonómovia v poslednej správe o ekonomickom vývoji.

Problémy nájsť si nové bývanie má aj 33-ročný Peter, ktorý pochádza z obce neďaleko Trnavy. „Nikto nechce na starobu zostať v podnájme a zistiť, že mu dôchodok nevychádza na nájom,“ hovorí. Živí sa ako finančný účtovník a poberá nadpriemerný plat v korporátnom sektore. Do Bratislavy sa presťahoval za prácou, no v súčasnosti pracuje z rodičovského do­mu.

peniaze, hypotéka Čítajte viac Banky spustili zdražovanie hypoték. Po VÚB banke sa pridáva aj ČSOB a pridajú sa zrejme aj ďalšie

Napriek tomu neveriacky sleduje, ako rastú ceny bývania. Keďže nechce do konca života platiť za prenájom, obzerá sa po niečom vlastnom. No ceny ho nepríjemne prekvapili. „Ak by môj plat kopíroval rastúce ceny bývania, bolo by to v poriadku, no jednoducho sa to nedeje. Musíme akceptovať súčasné ceny. Celkovo to vnímam negatívne,“ uzavrel.

Cena v poslednom štvrťroku vlaňajška za jeden štvorcový meter vystúpila na 2 262 eur. Posledný údaj o priemernej mzde z tretieho kvartálu vlaňajška je 1 170 eur. Zjednodušene to znamená, že na jeden štvorcový meter treba 1,91 priemerného platu. Na sto metrov štvorcových je tak potrebné odpracovať približne 191 priemerných platov. Pred rokom na to stačilo „iba“ 149 výplat, pred tromi rokmi 136 mesačných platov. Pred piatimi rokmi na rovnakú výmeru stačilo 134 mesačných platov.

Pre zaujímavosť, keď boli ceny bývania na samom vrchole v predvečer finančnej krízy v polovici roku 2008, na sto metrov štvorcových bolo treba takmer 214 mesačných platov. Ide o výpočty z priemerov, netreba zabúdať, že ceny nehnuteľností sú výrazne drahšie v krajských mestách, no vyššie sú aj platy.

Na riziká na trhu s bývaním Slovensko upozorňuje už aj Európsky výbor pre systémové riziká. Konkrétne si všíma náznaky nadhodnotenia cien nehnuteľností. Ak sa budú riziká ďalej hromadiť doterajším tempom, výbor navrhuje zakročiť.

Video
Ide o peniaze: S Mariánom Búlikom (OVB ALLfinanz Slovensko) o tom, čo robiť, ak vám to nevychádza na hypotéku. Odvysielané 26. 1. 2022.

V súčasnosti si obyvateľ Bratislavy vie za priemerný plat kúpiť iba 52 štvorcových metrov. V Košiciach a Žiline je to 73, v Prešove 75, v Trenčíne 92, v Banskej Bystrici 94 a v Nitre dokonca 98 metrov štvorcových.

Veľa ľudí sa pýta, dokedy bude takýto vysoký rast pokračovať. Hlavný ekonóm Národnej banky Michal Horváth očakáva jeho mierne spomalenie. „Myslím si, že sa dostávame do teritória, keď je čoraz viac pravdepodobné, že rast cien sa spomalí alebo bude možno menšia korekcia na trhu,“ povedal v rozhovore pre Pravdu.

© Autorské práva vyhradené

41 debata chyba
Viac na túto tému: #bývanie #byty #ceny bytov