Premietne sa znížená DPH na potraviny, koľko ušetríme v obchode? Ekonómovia to prepočítali

Zrušenie alebo zníženie dane z pridanej hodnoty (DPH) na vybrané tovary a služby sa nemusí v plnej miere preniesť do spotrebiteľských cien. Iba v špecifických prípadoch produktov sa môže znížená sadzba DPH podľa analytikov Národnej banky Slovenska (NBS) naplno preniesť do spotrebiteľských cien.

07.02.2022 10:33
menovanie Samuel Vlčan, Foto:
Menovanie Samuel Vlčan
debata (23)

Dá sa to však predpokladať výlučne u lacných a trvanlivých produktov. U čerstvých produktov je prenos zhruba polovičný a u prémiových produktov je prenos zníženia DPH do cien prakticky nulový.

Do cenotvorby môže podľa analytikov navyše rušivo vstúpiť konkurenčné prostredie, rast cien iných vstupov, či vyššia volatilita cien. Tieto majú dopad na ziskovú maržu a motivujú predajcov kompenzovať výpadky krátením daňovej úľavy. „V súčasnom období nerovnomerného vývoja je preto v porovnaní s minulosťou potrebné počítať s obmedzeným prenosom zníženia DPH do spotrebiteľských cien,“ uvádza sa v analytickom komentári.

Samuel Vlčan Čítajte viac Bude alebo nebude nižšia DPH na potraviny? Vlčan si zavolal novinárov, aby im vysvetlil, kde je problém

Dočasné zníženie DPH tak, aby bolo plne efektívne pre spotrebiteľov, je síce podľa analytikov možné, ale konštrukčne náročné a v dlhodobom horizonte, tak či onak, proinflačné. „Netreba zabúdať ani na verejné financie, pre ktoré by dočasné alebo permanentné zníženie DPH mohlo v súčasnej situácii znamenať príliš vysokú záťaž,“ konštatujú analytici centrálnej banky.

Zníženie DPH môže znieť podľa analytikov na prvý pohľad ako dobrý nápad. Ak vláda má na to fiškálny priestor, môže obetovať časť daňových výnosov a pre vybrané produkty alebo služby sa vzdať 10, či 20 % z každej transakcie. Cena tovaru či služby môže klesnúť. Uľaví sa predajcovi, ktorého ťažia náklady, uľaví sa spotrebiteľovi, ktorému ostane viac v peňaženke, resp. si toho bude môcť viac kúpiť. Či, a ako sa takýto krok naozaj premietne do spotrebiteľských cien, je však dané podľa analytikov viacerými faktormi.

Samuel Vlčan Čítajte viac Minister Vlčan: K zníženiu cien potravín nedôjde, peniaze navyše som nenašiel

Pomocou cenových mikroúdajov a skúseností zo zníženia DPH v januári 2020 analytici NBS zistili, že prenos zníženia DPH do cien potravín je jasne identifikovateľný, ale nie úplný. „Sledujeme síce plný prenos zníženia DPH do cien medzi decembrom 2019 a januárom 2020, teda v čase legislatívnej úpravy, no tiež sa dá pozorovať mierne zvýšenie cien pred legislatívnou zmenou, ale najmä neskoršia úprava cien po legislatívnej zmene. Celkový priemerný prenos zníženia DPH do cien, pre tovary zahrnuté do legislatívnej zmeny, odhadujeme na 80 %,“ konštatujú analytici.

Pri lacnejších a trvanlivých tovaroch, ako napríklad múka, ryža či med, identifikovali plný prenos zníženia DPH do cien, pri čerstvých tovaroch približne polovičný a pri prémiových tovaroch prakticky žiaden prenos DPH do cien. Lokálne služby, napríklad hotely a gastro, môžu byť iný prípad. Ceny sa v tomto segmente vyvíjajú dynamicky, a preto tu existuje podľa analytikov riziko, že prenos zníženia sadzby DPH do cien bude obmedzený.

žena, obchod, potraviny, nákup, vozík, ovocie, jablko Čítajte viac Chlieb, rožky, mlieko či mäso. Potraviny odkroja zo zárobkov i dôchodkov
23 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #DPH #NBS