Kým Poliaci dočasne znížili DPH na potraviny na nulu a Maďari idú regulovať ceny chleba, mlieka a cukru, na Slovensku sú zatiaľ regulátormi cien prostredníctvom akcií najmä na bravčové či hydinové mäso obchodné reťazce. Štát, ktorému sa rozpadáva domáca výroba potravín, ponecháva trhu voľnú ruku.
Vianočno-novoročné zásoby potravín sa už v domácnostiach minuli a ľudia zisťujú, že ceny bežného sortimentu základných potravinárskych výrobkov idú hore. Nejde o prekvapujúcu skutočnosť, už v decembri roku 2021 Slováci platili za ne viac ako pred rokom. Podľa porovnania, ktoré urobila Eva Sádovská, analytička trhu potravín zo spoločnosti WOOD & Company, si ľudia priplatili najmä za oleje a tuky viac o 19,4 percenta, za mlieko a syry o 5,2 percenta a za chlieb a výrobky z obilnín o 5 percent.
Druh | CENA NOVEMBER | CENA jANUÁR |
---|---|---|
Pšenično ražný | 1,09 eura | 1,19 eura |
Tmavý voľný | 1,29 | 1,39 |
Iné druhy pečiva | ||
Dlháň 800 g | 1,99 eur | 2,19 eur |
Kváskový 405 g | 0,99 eur | 1,59 eur |
Rožok 50 g | 8 centov | 10 centov |
Zdroj: Pravda
Čítajte viac Menej plytvania: obchody budú predávať aj jedlo „po záruke“Za ten istý nákup teda slovenskí spotrebitelia platia už niekoľko mesiacov viac. Ich peniaze – zárobky aj úspory – znehodnocuje inflácia. Všimnime si dáta za november 2021 a porovnajme s prognózou Sádovskej na prvý štvrťrok tohto roku. V predposlednom mesiaci minulého roka dosiahla inflácia 4,5 percenta, v prvom štvrťroku 2021 bude atakovať potravinová inflácia hranicu 7 percent. Strop inflácie a teda aj zdražovania potravín by mal byť podľa prognózy spoločnosti dosiahnutý v 1. kvartáli 2022.
"Následne by tempo zdražovania potravín mohlo už mierne spomaliť. V roku 2022 tak očakávame, že ceny potravín a nealkoholických nápojov medziročne vzrastú v priemere o 5 – 6 percent,“ odhaduje možný vývoj analytička Eva Sádovská.