Ďalší kritici Matovičovej reformy z KDH aj Aliancie: Nepochopil potreby rodiny, ktoré samospráva napĺňa

Viaceré mimoparlamentné strany sa postavili proti predstavenej prvej časti daňovo-odvodovej reformy z dielne vicepremiéra a ministra financií Igora Matoviča (OĽANO). Kritizujú najmä financovanie vyšších príspevkov pre rodiny na úkor samospráv.

15.11.2021 10:13
majerský Foto:
Predseda KDH Milan Majerský.
debata (3)

Predseda KDH Milan Majerský tvrdí, že podpora rodiny na úkor samosprávy je nepochopenie potrieb rodiny, ktoré samospráva napĺňa. „Jasle, škôlky, školy, šport, kultúra a ďalšie. Napríklad drvivú väčšinu športovísk a kultúrnych stánkov majú v správe miestne a regionálne samosprávy,“ skonštatoval Majerský.

+6
Michal Kaliňák, ZMOS Čítajte viac Mestá a obce reagujú na prvú časť Matovičovej reformy: Mimoriadne nám ublíži, principiálne ju odmietame

Hnutie poukázalo aj na komplikovanosť materiálu. Podľa predsedu konzília KDH Petra Belinského je úplne zbytočná paušálna daň z poskytovaných služieb, ktorú chce rezort financií zaviesť ako jednu z foriem financovania zvýšenej podpory rodinám. Za zlý vtip označil aj vyšší odvod z hazardu na financovanie krúžkov detí. „Minister financií dáva prevádzkovateľom hazardu do rúk žolíka, ktorým budú vydierať samosprávy: ak zakážete hazard na území mesta, bude menej peňazí na krúžky detí,“ ilustroval Belinský.

Igor Matovič predstavuje daňovo-odvodovú reformu. Čítajte viac Matovič predstavil prvú časť daňovo-odvodovej revolúcie. Pracujúci rodič môže dostať až 200 eur na dieťa

Podľa KDH môže byť diskriminačné aj poskytnutie 70 eur na krúžky a doučovanie, pretože v mestách to deti bez problémov vyčerpajú, ale v obciach sú možnosti obmedzené. Hnutie zároveň upozorňuje, že návrh zabúda na jasné riešenia pre rodičov detí s postihnutím.

Predseda Republikovej rady strany Aliancia a exminister envirorezortu László Sólymos zase poznamenal, že pred Matovičom ešte nikdy nikto nespustil volebnú kampaň dva a pol roka pred voľbami. Kritizuje, že „revolúciu“ nemá prediskutovanú s koaličnými partnermi a ani so samotnými ministrami. „Hádam si nikto nemyslí, že v tejto rozhádanej koalícii, ktorá reformu nemocníc len horko-ťažko dokázala posunúť do druhého čítania v parlamente, a pre ďalšie reformy nedokázala nájsť ani 76 hrdinov, že táto daňová reforma má šancu,“ podotkol Sólymos. Plány ministra preto označil za lacnú telenovelu a hru o tróny s koaličnými partnermi.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #KDH #Igor Matovič #aliancia