Matovič predstavil prvú časť daňovo-odvodovej revolúcie. Pracujúci rodič môže dostať až 200 eur na dieťa

Najprv to mal byť veľký daňový tresk. Potom bolo veľké ticho. A teraz prichádza daňová revolúcia. Takto by sa dali popísať plány Igora Matoviča (OĽaNO) po nástupe za ministra financií.

14.11.2021 14:03
debata (633)

VIDEO: Igor Matovič predstavil prvú časť reformy daní a odvodov. Podporu rodiny.

Video

V nedeľu, sedem a pol mesiaca od nástupu do kresla ministra financií, predstavil prvú časť takzvanej daňovo-odvodovej reformy. Matovičove návrhy aj ich spôsob predstavenia okamžite vyvolali množstvo reakcií, otázok i prvú vlnu odmietania.

Návrhy sa týkajú prídavkov na deti a majú štyri časti. Prvou je zvýšenie prídavkov na dieťa. Po novom to má byť 30 eur za mesiac na deti do 18 rokov a 50 eur na staršie deti až do skončenia denného štúdia na vysokej škole. Druhou časťou sú príspevky na krúžky až do 70 eur mesačne. Tretím príspevkom je daňový bonus na deti do 18 rokov, ktorý sa zvýši na 70 eur. Poslednou dotáciou bude 30-eurový rekreačný poukaz. Dohromady tak pracujúci rodič môže dostať 200 eur mesačne. Rodič, ktorý nepracuje, dostane podľa Matoviča 100 eur.

Časť z predstavených opatrení by mohla platiť už od prvého januára. „Ak bude dobrá vôľa, verím, že časť opatrení sa dá nasadiť už od 1. januára budúceho roka a priebežne možno každý kvartál niečo spustiť z tých opatrení tak, aby sme počas roka celú reformu nasadili," vyhlásil Matovič. Na tlačovku ho prišli podporiť aj predseda parlamentu Boris Kollár a minister práce Milan Krajniak (obaja Sme rodina). Obidvaja privítali jeho plány. Naopak, detaily „reformy“ nepoznal vicepremiér pre ekonomiku a minister hospodárstva Richard Sulík či šéf finančného výboru Marián Viskupič (obaja SaS).

Celý balík príspevkov na deti vyjde štátny rozpočet na 1,2 miliardy ročne. Matovič chce na to vyzbierať peniaze z viacerých zdrojov. Napríklad zníženie výdavkov na zbrojenie má priniesť 200 miliónov eur. Podobná suma sa má ušetriť na platoch prepustených 8 800 zamestnancov verejnej správy. Ďalej sa majú obmedziť zisky zdravotných poisťovní, zaviesť takzvaná milionárska daň z majetku alebo vyšší odvod z hazardu.

Matovičove návrhy vzápätí po predstavení vyvolali prekvapujúce reakcie a mnoho otáznikov. Kriticky ich hodnotí aj ekonóm VÚB banky Michal Lehuta. „Vyšší odvod z hazardu bude zároveň znamenať nižšie dividendy zo štátom vlastnených stávkových spoločností. Obmedzenie zisku zdravotných poisťovní môže skončiť na súdoch ako v minulosti. Čiže je to pomerne rizikový balík opatrení, ktoré to majú financovať,“ vyjadril sa pre Pravdu.

© Autorské práva vyhradené

633 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #Igor Matovič #daňovo-odvodová reforma