Mestá a obce reagujú na prvú časť Matovičovej reformy: Mimoriadne nám ublíži, principiálne ju odmietame

Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) principiálne odmieta koncept daňovej revolúcie predstavený vicepremiérom a ministrom financií Igorom Matovičom (OĽANO) v nedeľu (14. 11.). Združenie si myslí, že navrhované financovanie zvyšovania príspevkov pre rodiny s deťmi mimoriadne ublíži ekonomike samospráv a negatívne sa prejaví na kvalite a rozsahu služieb, ich dostupnosti a obslužnosti územia. O postoji ZMOS informoval v pondelok riaditeľ kancelárie združenia Michal Kaliňák.

15.11.2021 09:15
Michal Kaliňák, ZMOS Foto: ,
Michal Kaliňák tvrdí, že vláda by k samospráve mala pristupovať ústretovejšie.
debata (20)

Združenie kritizuje najmä to, že jedným z riešení financovania má byť aj nižší rast podielových daní, ktoré patria samosprávam. Mestá a obce by tak ostali ukrátené o 200 miliónov eur ročne. Podľa ZMOS by to obmedzilo ich základné funkcie a úlohy. „A tiež to výrazne obmedzí rozsah sociálnej politiky, podpory kultúry, regionálneho školstva a rozvoja lokálnej hospodárskej politiky. Teda inými slovami, štát týmto rozhodnutím spôsobí viac škody, ako úžitku,“ skonštatoval Kaliňák.

+6
Igor Matovič predstavuje daňovo-odvodovú reformu. Čítajte viac Matovič predstavil prvú časť daňovo-odvodovej revolúcie. Pracujúci rodič môže dostať až 200 eur na dieťa

ZMOS vyzdvihlo, že ak štát skutočne má záujem podporiť rodiny a deti, mal by napríklad navýšiť dotáciu na výstavbu nájomných bytov, ktorá napriek deklarácii vlády podporovať nájomné bývanie je v návrhu štátneho rozpočtu na nedostatočných 20 miliónoch eur. Ďalším návrhom ZMOS-u je skvalitňovanie verejných služieb využitím eurofondov.

Tomáš Zemko Čítajte viac Revolucionár Matovič

„Napríklad pre skvalitňovanie škôl, rozvoj sociálnych služieb, pre odkanalizovanie mnohých miest a obcí, na opatrenia sledujúce riešenie negatívnych dosahov klímy, vyriešenie dostupnosti potravín vo viac ako 102 potravinových púšťach a podobne,“ vymenoval Kaliňák. Naopak, Slovensko má nedočerpanú viac než polovicu eurofondov z aktuálneho obdobia a mohlo by už 11 mesiacov čerpať aj nové eurofondy, keby už malo v Európskej komisii (EK) schválený nový Operačný program Slovensko.

„ZMOS je presvedčené, že v čase príprav rozpočtov miest a obcí na budúci rok a v turbulentnom období, ktoré aktuálne žijeme, nie sú prezentované úvahy o financovaní vybraných častí verejných politík vhodné, ani správne,“ pripomenul Kaliňák s tým, že preto združenie apeluje na prijatie opatrení, ktorými samosprávy získajú ekonomickú a legislatívnu stabilitu, pretože ich miera dôveryhodnosti v porovnaní so štátom dokazuje, že komunál vie mimoriadne efektívne a vhodne riešiť mnohé životné situácie každej zo skupín obyvateľov.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #ZMOS #Igor Matovič #daňovo-odvodová reforma