Krajniak ukázal veľké zmeny v dôchodkoch. Sporenie bude povinné a rizikovejšie

Novela bude nadväzovať na základné tézy dôchodkovej reformy.

16.06.2021 20:00
Milan Krajniak Foto: ,
Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina).
debata (88)

Doteraz sa doň vstupovalo dobrovoľne. Po novom tam pôjdu mladšie ročníky povinne a so sporením ušitým na mieru. Druhý dôchodkový pilier sa opäť mení. Novinky predstavil minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) v predbežnej informácii k zákonu o starobnom dôchodkovom sporení. Pripravovaná novela bude nadväzovať na základy jeho dôchodkovej reformy, ktorá ešte musí prejsť vládou a parlamentom.

Krajniak chce v druhom pilieri vyriešiť niekoľko úskalí. Okrem toho, že do sporenia dotlačí viac ľudí, chce zaviesť aj predvolenú investičnú stratégiu. Okrem toho chce upraviť výplatnú fázu dôchodku zo sporenia či dosiahnuť presun majetku sporiteľov, ktorí majú majetok umiestnený v dlhopisových garantovaných do indexových či akciových fondov. Do menej výnosných fondov presunula úspory ľudí ešte druhá vláda Roberta Fica (Smer-SD). Každý mal možnosť si to zmeniť, ale veľká väčšina obyvateľov v nich ostala.

Milan Krajniak Čítajte viac Krajniak sa chystá zaťať sekeru. Čo spravia jeho nápady s dôchodkami a so štátnou kasou?

Základné tézy, ktoré avizuje minister práce, sú podľa ekonóma a odborníka na dôchodkové schémy z Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici Jána Šeba kľúčové. Vidí tam však niektoré veci, ktoré považuje za nepresné. „Za menšie riziko považujem nejasné formulácie okolo zmien, ktoré si vyžiadala aplikačná prax, keďže nie je jasné, čo si pod týmto zámerom máme predstaviť,“ myslí si Šebo.

Viac sporiteľov

Za najzásadnejší problém pri druhom pilieri považuje Krajniakov rezort málo sporiteľov. Čím menej ich tam bude sporiť, tým vyššie budú výdavky na dôchodky v budúcnosti. „Inými slovami, zvýšenie podielu poistencov, ktorí budú poberať dôchodok z dvojpilierového systému, pomôže zlepšiť jeho dlhodobú udržateľnosť," vysvetľuje rezort práce. Vyriešiť by to mal práve automatický vstup do sporenia.

Podľa pripravovanej reformy do druhého piliera vstúpi povinne každý, kto začne platiť sociálne odvody. Spravidla však pôjde len o mladšie ročníky a príspevky poputujú do sporenia len od tých, ktorým do penzie zostáva ešte 30 a viac rokov práce. Štát ľuďom umožní aj vystúpiť, ale budú to musieť urobiť maximálne do dvoch rokov od vstupu. V súčasnosti doň môžu vstúpiť do 35. roku života, ale vystúpiť sa už potom nedá.

Novinkou po zmenách tiež bude, že po vstupe ľuďom automaticky vznikne aj predvolená sporiaca stratégia. Dôchodkové správcovské spoločnosti ju vytvárajú aj v súčasnosti. Preto nie je jasné, ako sa to po Krajniakovej novele zmení. Podľa odborníkov by sa ale stratégia nemala riadiť len vekom a zostávajúcim časom do dôchodku. Dokázalo to už viacero štúdií – ako napríklad od výskumníkov okolo Oranžovej obálky, ktorú zakladal aj Šebo.

milan krajniak Čítajte viac Vytiahnuť si dôchodkové úspory naraz bude ťažšie. Čo prinesie reforma II. piliera

Do úvahy by sa podľa jeho slov mala brať aj miera dosiahnutia cieľa sporenia meraná cez ukazovateľ miery náhrady príjmu. „Inak povedané, ak sporiteľ nie je blízko dlhodobého cieľa, bez ohľadu na jeho vek by mal zostať exponovaný voči akciám. Preto sa s celým tímom budeme snažiť predstaviť vhodné sporivé stratégie tak pre sporivú, ako aj pre výplatnú fázu,“ hovorí ekonóm.

Novela by mala zmeniť aj presun príspevkov do garantovaných fondov tesne pred odchodom do penzie. Desať rokov pred dôchodkovým vekom sa totiž čoraz väčšia časť príspevkov presúva do dlhopisov s nižším rizikom. Po novom by mal sporiteľ časť majetku v akciách aj po dosiahnutí dôchodkového veku.

Presun ľudí do rizika

Prekopaný zákon o dôchodkovom sporení si dal za cieľ aj dlhoročný problém. Väčšina ľudí totiž sporí na dôchodok v garantovaných fondoch, ktoré sú síce menej rizikové, ale aj menej výnosné. Peniaze ľudí tam z rizikových fondov ešte v roku 2013 presunula Ficova vláda. Keďže o návrat musí človek aktívne žiadať, väčšina sporiteľov to nezmenila. V súčasnosti tam má časť alebo celý majetok sporenia 1,2 milióna sporiteľov. Dokopy ich je 1,6 milióna.

Rozdiel vo výnose pritom nie je zanedbateľný. Len za vlaňajšok majetok sporiteľov v garantovaných fondoch dosiahol o polovicu menšie zhodnotenie než majetok v indexových či akciových fondoch. Podľa rezortu práce tiež z viacerých analytických štúdií vyplýva, že veľká časť sporiteľov nemá optimálne zvolenú stratégiu zhodnocovania majetku v druhom pilieri.

Súčasne je podľa Krajniakovho rezortu možné, že časť majetku sporiteľov by mohla byť postupne presunutá do rizikovejších investičných stratégií v závislosti od veku sporiteľa. Ide hlavne o tých ľudí, pri ktorých je potenciál pre dosiahnutie vyššieho zhodnotenia v stredno- a dlhodobom horizonte výrazne vyšší. Ako ich chce minister práce presunúť z garantovaných fondov ale nie je jasné.

Miroslav Homola Čítajte viac Z Ficovho blata do Krajniakovej kaluže

Podľa Šeba už odborníci štátu v minulosti navrhovali riešenie postupného budovania majetku sporiteľov v akciových a indexových fondoch cez nasmerovanie nových príspevkov práve do negarantovaných fondov. „Tento postup je síce pomalý, ale nezvyšuje riziko zlého časovania trhu,“ tvrdí Šebo s tým, že nevhodný čas presunu úspor môže spôsobiť zlyhanie vládneho zásahu a nový problém.

Objem majetku v dlhopisových garantovaných dôchodkových fondoch dosiahol ku koncu roka 2020 približne 7,1 miliardy eur. Podľa Šeba by sa presun majetku do rizikovejších fondov mal týkať štyroch miliárd eur, čo už môže spôsobiť aj technické problémy.

Jednorazové výbery sa zmenia

Poslednou zásadnejšou zmenou je obmedzenie takzvaného programového výberu. Podľa analýzy rezortu práce sú dôchodkové úspory v prevažnej miere použité na jednorazovú spotrebu a len malou časťou z nich sa kryje riziko dlhovekosti výberom s doživotným vyplácaním. Ľudia si totiž v súčasnosti môžu vybrať, či budú celkové úspory poberať rozdelené na mesačnú výplatu niekoľko rokov, alebo si nasporené peniaze vyberú naraz.

Od zavedenia týchto podmienok až do roku 2020 uzatvorilo zmluvu o vyplácaní dôchodku 5 941 sporiteľov. Z toho si však doživotný dôchodok vybralo len niečo cez tisíc z nich a zvyšok si vybral celý dôchodok alebo aspoň časť naraz. Podľa analýzy rezortu práce sú tak dôchodkové úspory v prevažnej miere použité na jednorazovú spotrebu a len malou časťou z nich sa kryje riziko dlhovekosti výberom s doživotným vyplácaním.

Rezort to chce obmedziť a sporiteľom bude na jednorazový výber klásť podmienky. Naraz si peniaze vytiahnu len tí, ktorí budú v ťažkej životnej situácii. O čo presne pôjde, to by mal neskôr definovať zákon. Výnimku na vytiahnutie úspor budú mať aj ľudia, ktorí si v druhom pilieri nasporili príliš nízku sumu. Vtedy totiž existuje predpoklad, že pri rozdelení dôchodku na mesačné dávky by bola suma zanedbateľná.

Milan Krajniak Čítajte viac Krajniak ide definitívne zrušiť dôchodkový strop. Pozostalostné penzie chce zvýšiť

Ako sa zmení fungovanie II. piliera?

Rezort ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina) prostredníctvom predbežnej informácie avizuje zmeny v zákone o starobnom dôchodkovom sporení. Novela bude nadväzovať na základné tézy dôchodkovej reformy. Cieľom je predovšetkým zlepšiť efektívnosť sporiacej a výplatnej fázy v druhom dôchodkovom sporení. Ministerstvo práce predloží konkrétny zákon do pripomienkovania v októbri.

Aké sú hlavné tézy:

  • Automatický vstup do II. piliera s možnosťou vystúpiť do dvoch rokov od začiatku sporenia.
  • Automatický vstup do predvolenej investičnej stratégie pre všetkých nových sporiteľov v II. pilieri, pričom sporiteľ bude mať možnosť túto stratégiu odmietnuť.
  • Opatrenia na postupný presun majetku sporiteľov, ktorí majú majetok umiestnený v garantovaných dôchodkových fondoch, do indexových a akciových dôchodkových fondov.
  • Úprava výplatnej fázy, aby mal sporiteľ časť majetku alokovanú v akciách aj po dosiahnutí dôchodkového veku, pričom prioritou má byť dlhodobé vyplácanie úspor.
  • Prehodnotenie, aby dôchodkové správcovské spoločnosti mohli meniť počet a charakter dôchodkových fondov, výber investičných nástrojov, pravidlá obmedzenia a rozloženia rizika či štruktúru odplát.
  • Zrušenie vydávania akceptačného listu Sociálnou poisťovňou na účely prestupu do inej dôchodkovej správcovskej spoločnosti.
  • Zmeny právnej úpravy starobného dôchodkového sporenia na základe podnetov z aplikačnej praxe.

Aké sú hlavné problémy:

  • Z celkového počtu približne 1,6 milióna sporiteľov má časť alebo celý majetok umiestnený v dlhopisových garantovaných dôchodkových fondoch takmer 1,2 milióna z nich.
  • Majetok sporiteľov v garantovaných dôchodkových fondoch v roku 2020 dosiahol o polovicu menšie zhodnotenie ako majetok v negarantovaných fondoch.
  • Nízky podiel vstupujúcich do II. piliera bude zvyšovať výdavky priebežného dôchodkového systému v budúcnosti.
  • Podľa analýzy rezortu práce sú dôchodkové úspory v prevažnej miere použité na jednorazovú spotrebu a len malou časťou z nich sa kryje riziko dlhovekosti výberom s doživotným vyplácaním.

Zdroj: Predbežná informácia k novele zákona o starobnom dôchodkovom sporení

© Autorské práva vyhradené

88 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #II. pilier #dôchodkové sporenie #dôchodková reforma #sporenie na dôchodok #Milan Krajniak