Gazprom a Naftogaz majú plán, Oettinger hovorí o skutočnom pokroku

Predstavitelia ruskej plynárenskej spoločnosti Gazprom a ukrajinskej firmy Naftogaz sa dohodli na spoločnom návrhu riešenia sporu ohľadom dodávok ruského plynu na Ukrajinu, ktorý v najbližších dňoch predložia svojim vládam. Uviedol to v pondelok podľa agentúry DPA eurokomisár pre energetiku Günther Oettinger s tým, že sa dosiahol "skutočný pokrok".

03.06.2014 06:05
debata (16)

Plán údajne zahŕňa spôsob vyrovnania ukrajinského dlhu za doterajšie dodávky ruského plynu aj návrh na cenu budúcich dodávok. Oettinger v pondelok so zástupcami Ruska a Ukrajiny rokoval o dodávkach plynu zhruba šesť hodín. Ďalšie kolo trojstranných rokovaní by sa podľa neho mohlo uskutočniť v najbližších dňoch. Podľa Oettingera sa podarilo nájsť aj novú úroveň cien, nechcel ju však zatiaľ uviesť. Nebude však vo výške 485 dolárov za tisíc kubíkov, ako požadovalo Rusko, ani vo výške 268 dolárov, čo bola cena zo zľavami, ktoré Ukrajina platila v prvých mesiacoch tohto roku. Cena by mala byť pevná na obdobie dvanásť mesiacov, aby bolo zabezpečené zásobovanie.

Naftogaz už v pondelok ráno uviedol, že Gazpromu poslal koncept pozmeňovacieho návrhu súčasnej zmluvy o dodávkach plynu z Ruska na Ukrajinu. Dodal, že zmeny sa týkajú ceny a objemu dodávok zemného plynu, bližšie detaily však neposkytol.

Ruské ministerstvo energetiky v pondelok potvrdilo, že Naftogaz zaplatil Rusku 786 miliónov dolárov z dlhu za plyn. (podrobnejšie v článku Peniaze za plyn z Ukrajiny dorazili, Gazprom odložil preddavkové platby).

Šéf Gazpromu Alexej Miller oznámil, že firma zatiaľ odloží termín, od ktorého by mala začať Ukrajina platiť za dodávky plynu vopred, na 9. júna, pretože Kyjev začal svoj dlh znižovať. Prípadný prechod na platby dopredu bude podľa Millera tiež závisieť od toho, či Kyjev zaplatí celý dlh vzniknutý do 1. apríla, teda 2,24 miliardy USD.

Gazprom pôvodne varoval, že ak mu Kyjev neuhradí celý ​​dlh, zastaví 3. júna dodávky plynu pre Ukrajinu.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Gazprom #Ukrajina #Naftogaz