Peniaze za plyn z Ukrajiny dorazili, Gazprom odložil preddavkové platby

Ruské ministerstvo pre energetiku a ruská plynárenská skupina Gazprom potvrdili, že Naftogaz zaplatil 786,4 milióna USD za dodávky zemného plynu. Zaplatenie je dôležité pre obnovenie rokovaní o cenách za dodávky plynu, uviedla agentúra Reuters.

02.06.2014 09:53
debata (11)

Naftogaz zároveň poslal Gazpromu koncept pozmeňovacieho návrhu súčasnej zmluvy o dodávkach plynu z Ruska na Ukrajinu. Oznámila to ukrajinská firma v pondelkovom vyhlásení.

Šéf Gazpromu Alexej Miller oznámil, že firma zatiaľ odloží termín, od ktorého by mala začať Ukrajina platiť za dodávky plynu vopred, na 9. júna, pretože Kyjev začal znižovať svoj ​​dlh. Do tohto termínu však musí Kyjev zaplatiť za dodávky do konca mája. Prípadný prechod na platby dopredu bude podľa Millera tiež závisieť od toho, či Kyjev zaplatí všetok dlh vzniknutý do 1. apríla, teda 2,24 miliardy USD. Gazprom pôvodne varoval, že ak mu Kyjev neuhradí všetok svoj ​​dlh, zastaví 3. júna dodávky plynu pre Ukrajinu.

Naftogaz uviedol, že pozmeňovacie návrhy sa týkajú ceny a objemu dodávok zemného plynu. Bližšie detaily však firma neposkytla.

Gazprom pohrozil Ukrajine, že jej zastaví dodávky plynu, ak mu Naftogaz nezaplatí dlžných 3,5 miliardy USD za dovoz plynu. Naftogaz vo vyhlásení uviedol, že 30. mája zaplatil Gazpromu 786,4 miliónov USD za dodávky za február až marec, čo ruské ministerstvo potvrdilo. Naftogaz dodal, že má tak splatený dlh za dodávky za prvý štvrťrok tohto roka pri cene 268,5 dolára za 1 000 metrov kubických.

Ruské ministerstvo energetiky už skôr uviedlo, že Moskva a Európska únia navrhli Kyjevu, aby zaplatil Gazpromu do 30. mája dve miliardy USD a ďalších 500 miliónov do 7. júna. Tieto platby sú podmienkou pre zníženie ceny a ďalšie rokovania o podmienkach dodávok.

V Bruseli bude v pondelok pokračovať štvrté kolo rokovaní medzi zástupcami EÚ, Ruska a Ukrajiny o dodávkach plynu.

Kyjev sa snaží zmeniť podmienky dohody z roku 2009 uzatvorenej za vlády expremiérky Julie Tymošenkovej. Podľa tejto dohody musí Ukrajina kúpiť stanovený objem plynu, či ho potrebuje, alebo nie, za cenu 485 dolárov za 1000 metrov kubických, čo je najvyššia cena v Európe. Potom, čo bývalý ukrajinský prezident Viktor Janukovyč vlani na jeseň odmietol podpísať asociačnú dohodu s Európskou úniou, Rusko cenu znížilo až na 268,5 dolára. Po februárovom zvrhnutí Janukovyča však teraz Rusko trvá na platnosti starej zmluvy a starých cenách.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Gazprom #Ukrajina #Naftogaz