Brusel hľadá alternatívy ruského plynu

Európska komisia už nechce, aby členské štáty EÚ boli také závislé od dovozu energie ako v súčasnosti.

29.05.2014 15:00
debata (57)

V stredu preto vydala správu s náčrtom možných alternatív, ako zvýšiť energetickú bezpečnosť jednotlivých štátov. „Nesmieme sa stať obeťou politického a obchodného vydierania. EÚ a jej členské štáty majú dlhý zoznam úloh, do ktorých sa musia pustiť,“ vysvetlil eurokomisár pre energetiku Günther Oettinger a jedným dychom dodal, že únia musí „urýchliť proces diverzifikácie externých dodávok energie, predovšetkým plynu“.

Medzi úlohami je napríklad rozšírenie južného koridoru zemného plynu v oblasti Kaspickej panvy, zvýšenie dodávok skvapalneného zemného plynu či rozvoj stredozemského plynovodu. Americký viceprezident Joe Biden minulý týždeň vyhlásil, že novoobjavené zásoby zemného plynu pri pobreží Cypru môžu východné Stredomorie premeniť na centrum fosílneho paliva globálneho významu.

Brusel v stredu navrhol komplexnú stratégiu posilnenia bezpečnosti dodávok. Zamerať sa chce aj na modernizáciu energetickej infraštruktúry, dovŕšenie vnútorného trhu s energiou a úspory energie. „Dovážame vyše 50 % energie, musíme preto podniknúť ďalšie kroky. Komisia predložila komplexnú stratégiu, ktorou sa lídri EÚ budú zaoberať na zasadaní v júni,“ dodal predseda Európskej komisie José Manuel Barroso.

zväčšiť
plyn, Rusko, Európa, graf

Analytik Inštitútu pre energetickú bezpečnosť Peter Marčan však podotýka, že napríklad plyn z Kaspického mora mal prúdiť cez plynovod Nabucco. Práce na tomto projekte však boli zhruba pred rokom zastavené a zatiaľ nikto neoznámil opätovné oživenie.

„Rozumnou, dostatočne flexibilnou alternatívou pre plyn z Ruskej federácie sú však terminály, vďaka ktorým možno prečerpávať skvapalnený zemný plyn z lodí priamo do plynovodov,“ vysvetľuje Marčan. Takéto terminály totiž možno postaviť v podstate kdekoľvek na morskom pobreží, kde je v dosahu plynovodné potrubie s dostatočnou kapacitou – od Nemecka cez Veľkú Britániu, Španielsko a Taliansko až po Grécko. Takto napríklad nedávno dohodol dodávky plynu z USA taliansky Enel.

Prípadné zvýšenie nezávislosti od Ruska by však nebolo zadarmo. Na medzinárodných trhoch sa totiž skvapalnený zemný plyn predáva asi o polovicu drahšie ako bežný plyn. Situáciu by mohlo zmeniť uvoľnenie embarga na vývoz kvapalného plynu z USA. Je však otázne, či je tento scenár reálny. Prípadné povolenie vývozu väčších objemov by totiž zvýšilo ceny plynu pre amerických spotrebiteľov a domácnostiam i firmám by tak stúpli náklady.

Marčan však očakáva aj zlepšenie vlastnej výroby energie v Európskej únii. Pomôcť zlepšiť situáciu by podľa neho mohli malé elektrárne v rodinných domoch či bytovkách, ale aj atómky . „Do veľkej miery je alternatívou decentralizovaná výroba a spotreba elektriny z obnoviteľných zdrojov a takisto aj jadrové elektrárne. Jadrové palivo totiž možno odoberať z bezpečných regiónov,“ podčiarkuje Marčan.

Eurokomisia tiež oznámila spustenie príprav na záťažové testy. Tie majú odhaliť problémy, ktoré by vznikli v prípade výpadkov dodávok plynu počas vykurovacieho obdobia.

© Autorské práva vyhradené

57 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #plyn