Slovensku hrozí veľký problém a prepadnutie stoviek miliónov eur z eurofondov, upozornil agrominister. Dajú sa zachrániť?

Poľnohospodári, potravinári a lesníci môžu prísť do konca roka o 400 miliónov eur podpôr na modernizáciu fariem či závodov, pokiaľ v súčinnosti s Pôdohospodárskou platobnou agentúrou (PPA) radikálne nezlepšia čerpanie prostriedkov z Programu rozvoja vidieka. Ide o financie z trojmiliardového balíka, ktorý sa začal využívať v roku 2016. Dovedna sú v ňom prostriedky ešte za zhruba jednu miliardu eur. Tie musí Slovensko vyčerpať najneskôr v priebehu roku 2025, inak o ne nenávratne príde.

12.03.2024 11:00
debata (5)
Takáč: Slovenské pôdohospodárstvo môže prísť o 400 miliónov eur z Programu rozvoja vidieka
Video
Zdroj: TV Pravda
Vypočujte si audioverziu článku - číta Lukáš, hlas umelej inteligencie.
Našli ste chybu? Dajte nám vedieť.

Na začiatku roku 2024 sa nachádza Slovensko v nezávideniahodnej situácii. Je na chvoste čerpania investičných podpôr, horšou krajinou v EÚ je iba Malta. Ako informoval minister pôdohospodárstva Richard Takáč, z trojmiliardového balíka nie sú vyčerpané ani dve tretiny dotácií (len 62,77 percenta).

Pre porovnanie – Poľsko využilo európske podpory na 75 percent, Maďarsko na 88 percent a Česko až na 95 percent. To výrečne hovorí o výkonnosti a celkovej kvalite práce kľúčovej inštitúcie – PPA, prostredníctvom ktorej sa žiadosti o dotácie vyhodnocujú a peniaze distribuujú medzi uchádzačov.

protest farmárov Čítajte viac Farmárske protesty dorazili na Slovensko. Hrozí generálny štrajk?

Takáč obvinil predchádzajúcich ministrov a generálnych riaditeľov PPA, že nezvládli situáciu. Pripísal to okrem iného rozhodnutiu exministra Jána Mičovského, ktorý v roku 2020 zrušil akreditáciu PPA, čo prinieslo veľké zdržanie pri jej následnom obnovovaní. Kritizoval aj neprofesionálny, byrokratizmom presiaknutý výkon platobnej agentúry.

Bývalý minister Mičovský cez RTVS Takáčovi odkázal, že zrušením akreditácie PPA Slovensku zachránil stovky miliónov eur.

Pápežskejší ako pápež

Nech už je minulosť Pôdohospodárskej platobnej agentúry akokoľvek kontroverzná, poznačená kauzami, treba sa vyrovnať s realitou a odvetvie ako celok rozhýbať. V agentúre evidujú v súčasnosti schválené a zamluvnené projekty za 562 miliónov eur. Z nich je aktuálne (ku 7. marcu 2024) prijatých 625 žiadostí za vyše 56 miliónov eur.

„Vyzývame tých, čo si podali projekty, ktoré sú zazmluvnené, nečakajte. Čo najrýchlejšie dokončite projekty a požiadajte PPA o čo najrýchlejšie vyplatenie peňazí,“ apeloval na poľnohospodárov, potravinárov a lesníkov minister pôdohospodárstva.

farmári Čítajte viac Nahnevaný farmár z protestov opisuje, aký vidí rozdiel medzi komunizmom a Bruselom

„Sme hladní po investíciách, ale je otázka, či to stihne Pôdohospodárska platobná agentúra,“ reagoval v RTVS prvý podpredseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Andrej Gajdoš.

Razantné zlepšenie výkonu PPA vidí jej nový generálny riaditeľ Marek Čepko v zjednodušení a odbyrokratizovaní jej činnosti. Povedal, že „nie je možné, aby agentúra pol roka vyhodnocovala verejné obstarávanie, aby žiadosti o platbu nemali harmonogram. Všetko, čo nepotrebujeme plniť voči Európskej komisii, z činnosti PPA odstránime“.

Minister pôdohospodárstva Richard Takáč... Foto: TASR, Jaroslav Novák
takáč Minister pôdohospodárstva Richard Takáč (Smer-SD) prichádza na rokovanie vlády 18. januára 2024.

Čepko vysvetlil, že pri realizácii Programu rozvoja vidieka si členské štáty nastavujú vlastné rámce, ale Slovensko si počínalo pápežskejšie ako pápež. Výsledkom bolo skomplikovanie všetkých procesov, keď počet tzv. kontrol na mieste bol päť. Teraz je snaha skontrolovať, či je všetko v poriadku, jednou kontrolou.

Agentúru posilnia o externistov

Samostatnou kapitolou je udeľovanie podpôr pre MAS – miestne akčné skupiny, ktoré v spolupráci s obcami a na ich území podnikajúcimi farmármi, potravinármi a lesníkmi mali záujem zvýšiť rozvoj mikroúzemí. MAS majú podané žiadosti dva roky, ale nevedia, kedy budú vôbec vybavené.

Minister Richard Takáč aj generálny riaditeľ Čepko ohlásili, že rozhýbu platobnú agentúru k maximálnemu výkonu. Na otázku Pravdy, aké je reálne čerpanie zostávajúcej miliardy eur, Richard Takáč povedal: „Chceme urobiť všetko preto, aby sme vyčerpali všetky predošlé prostriedky“. Jedným z prostriedkov má byť personálne posilnenie agentúry o desiatky nových – externých – pracovníkov.

Takáč apeloval na žiadateľov, „ktorí sa pred dvoma mesiacmi rozhodli, že nejdú svoj projekt realizovať kvôli nejakým novým skutočnostiam, nech to čo najskôr oznámia PPA. V opačnom prípade môžu vypadnúť desiatky miliónov eur, ktoré budeme musieť vypísať v ďalších nových výzvach“, uviedol minister.

Dodal, že „PPA bude efektívne komunikovať so žiadateľmi, hľadať riešenia. Tu musí prispieť každý, nehrať sa na urazeného, ale ťahať musíme všetci spoločne“, povedal Takáč.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #farmári #platba #PPA #Richard Takáč