Vyšľachtili ho pred 60 rokmi. Unikátne slovenské víno, ktoré sa dočká špeciálnej propagácii

Rosa nie je nočnou kvapôčkou vody, ale výnimočné červené víno, ktoré sa nedorába nikde inde v Európe len na Slovensku. Ako ho však dostať na trh spolu napríklad so syrmi a s inými potravinami? Skupina potravinárov združených v Potravinárskej komore Slovenska už rok realizuje projekt Udržateľné európske jedlo a víno.

09.02.2024 16:57
víno, pohár vína Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)
Bager na záhrade
Video

Ide o projekt financovaný EÚ a zameraný na podporu tradičných potravín. Príťažlivé na ňom je, že umožňuje až 80-percentné krytie oprávnených výdavkov z celkovej sumy nákladov.

Slovenskí potravinári sa spojili so štyrmi španielskymi asociáciami a spoločne požiadali o finančnú podporu od Európskej výskumnej výkonnej agentúry REA na propagáciu svojich produktov na trhu EÚ. Ich projekt Udržateľné európske jedlo a víno v celkovej hodnote 1,4 milióna eur schválila REA v septembri 2022. Projekt slovensko-španielskeho konzorcia sa realizuje spolu s ďalšími 11 projektmi v celkovej hodnote 10,5 milióna eur.

Robert Fico Čítajte viac Fico spomenul zlaté víza a lákanie boháčov na Slovensko. Má to však veľa otáznikov

Keďže aktivity slovenských potravinárov predstavujú najväčšiu časť slovensko-španielskeho projektu, koordinátorom celého projektu sa stala Potravinárska komora Slovenska.

Projekt je rozdelený do troch rokov a zameriava sa na propagáciu udržateľných potravín na trhoch Slovenska, Česka, Poľska, Nemecka a Francúzska. Ide predovšetkým o účasť na medzinárodných výstavách, o stretnutia s obchodnými partnermi, prezentácie a ochutnávky propagovaných potravín, ako aj propagačné aktivity v televízii a na sociálnych sieťach a v printových médiách.

V hľadáčiku sú staronové trhy

Slovenská časť projektu propaguje mliečne výrobky, víno, cereálne tyčinky a zdravé snacky. Španieli dávajú do popredia svoje víno a šafran.

Slovensko upozorňuje v projekte na viaceré pozoruhodné jedlá a vína. Rosa je unikátne červené víno, ktoré vyšľachtila Dorota Pospíšilová ešte v roku 1961. Potom nasledovali pod dohľadom Ondreja Korpása skúšky vo vinohradoch družstva Strekov, kde Rosa našla najlepší terroir.

SR MH ceny energie 2024 BAX Čítajte viac Nový možný investor z Japonska na obzore. Na Slovensku by mohol vyrábať moderné slnečné panely

"Milovníkov vína prekvapí Rosa vôňou po bielej ruži, ktorú jej dal do vienka jeden z rodičov Tramín červený,“ vysvetľuje Dagmar Šebová, z modranskej spoločnosti Shebo winery. V jej kolekcii vín sú zastúpené takmer všetky slovenské novošľachtence, no Rosa v objeme pár tisíc litrov predstavuje niečo, čo je zriedkavosťou aj na samom Slovensku.

"Vďaka projektu sme mohli predstaviť naše vína v Poľsku aj Česku. Oba trhy sú pre Slovensko mimoriadne atraktívne, poľský veľkosťou a český tým, že v pamäti spotrebiteľov stále rezonujú slovenské vína,“ konštatovala Dagmar Šebová.

Poľsko je z hľadiska predaja slovenských vín stále terra incognita, neprebádanou krajinou veľkých možností. Mimoriadny potenciál má aj Česká republika, čo ukázala konferencia Samoška v Olomouci.

"Predstavili sme tam svoje výrobky a presvedčili sme sa, že s českými obchodníkmi a spotrebiteľmi sa oplatí pracovať,“ povedala Zuzana Pazderková, obchodná riaditeľka považskobystrickej mliekarne Nika.

Málo využívané eurozdroje

Prostredníctvom projektu Udržateľné európske jedlo a víno dáva Slovensko do pozornosti výrobky s Chráneným označením pôvodu, Chráneným zemepisným označením a Zaručené tradičné špeciality. Ako povedal prezident Potravinovej komory Slovenska Daniel Poturnay, tieto označenia poskytujú záruku, že produkty pochádzajú z udržateľného hospodárenia s prírodnými zdrojmi a že sú vyrábané s ohľadom na životné prostredie a sociálnu sféru.

Taliansko, poľnohospodári, protesty, pokračovanie Čítajte viac Na Berlín, Paríž a Brusel vyrazili na obrích traktoroch. Na takých istých strojoch chcú ísť na diaľnicu medzi Trnavou a Bratislavou aj Slováci

Slovenské potravinárstvo zviera rastúci investičný dlh. Len ťažko sa hľadajú dostatočné národné zdroje na podporu marketingu predaja. Projekty podporené európskou agentúrou REA sú výbornou možnosťou, ako získať finančnú podporu aj z iných ako národných zdrojov. Ministerstvo pôdohospodárstva chce preto podľa štátneho tajomníka Vladimíra Vnuka pokračovať v propagácii tohto nástroja medzi slovenskými potravinármi.

"Prvok udržateľnosti je dôležitý naprieč politikami EÚ a projekt Udržateľné európske jedlo a víno môže byť príkladom a posmelením aj pre ďalších slovenských výrobcov, ktorí dostupné zdroje zatiaľ nevyužívajú v dostatočnom rozsahu,“ upozornil na možnosti ako využiť spoločný trh EÚ, Vladimír Šucha, vedúci zastúpenia EK na Slovensku.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #víno #farmári