Fico spomenul zlaté víza a lákanie boháčov na Slovensko. Má to však veľa otáznikov

Stačí, aby mali na účte dostatok peňazí a môžu sa pohodlne presťahovať do niektorej z bohatých Európskych krajín. Bohatým ľuďom z krajín mimo Európskej únie (EÚ) na to v mnohých prípadoch stačí, aby v konkrétnom štáte investovali určitý obnos peňazí. Hovoríme o systéme takzvaných zlatých víz pre investorov zo zahraničia, o ktorého zavedení uvažuje premiér Robert Fico (Smer).

09.02.2024 05:00
debata (38)
Premiér Robert Fico hovorí o Svetovom ekonomickom fóre v Davose
Video
Zdroj: TV Pravda

To, že by sa právo na pobyt na základe investícií na Slovensku mohlo stať realitou, potvrdil samotný predseda vlády počas svojho vystúpenia na jednom z panelov Svetového ekonomického fóra vo švajčiarskom Davose. „Sme pripravení prijať množstvo atraktívnych zákonov, aby sme k nám priviedli bohatých ľudí, ktorí by u nás investovali. Na Slovensku už hovoríme o zákone o zlatých vízach. Ide o nástroj, ktorý je používaný aj v krajinách EÚ. Toto je prvá výzva pre trh práce v našej krajine,“ zdôraznil Fico.

Pravda sa s otázkou na to, ako by mal systém vyzerať v praxi vyzerať, obrátila na Úrad vlády SR a viacero ministerstiev. Hoci sme sa žiadnej konkrétnej odpovede nedočkali, presnejšiu víziu načrtol minister životného prostredia Tomáš Taraba (KDŽP / Život), podľa ktorého ide o pozitívnu formu imigrácie. „Sme jeden z mála štátov, ktorý tieto víza nemá, a túto agendu som na koaličnej rade otvoril aj ja. Zlaté víza sú formou imigrácie pre bohatých ľudí, ktorí sú významnými investormi,“ priblížil minister pre televíziu Markíza s tým, že vláda hľadá bezpečný model, ktorý bude naviazaný na nejakú, zatiaľ neurčenú, konkrétnu výšku investície.

Fico, parlament, šimečka, saková Čítajte viac Fico volá po kratšom pracovnom čase, Tomáš má jednu podmienku. Firmy nie sú nadšené, aj keď niektoré to skúšajú

Vláda o tomto kroku uvažuje aj napriek tomu, že európske štáty aj Európska komisia idú opačným smerom. Napríklad po začiatku vojny na Ukrajine v roku 2022 Británia pristúpila k zastaveniu udeľovania zlatých víz, čím zastavila aktivity viacerých ruských oligarchov. Po dlhých desiatkach rokov sa tak skončil takzvaný „Londongrad“ – prezývka, ktorú dostal Londýn pre vysokú koncentráciu ruských boháčov.

Slovenskú ekonomiku to nespasí

Systém udeľovania zlatých víz za investície premiér spomínal spolu s národnými vízami, ktorých cieľom je prilákať pracovníkov zo zahraničia do odvetví, kde chýba najviac ľudí. Fico v Davose pripomenul, že Slovensko má veľký problém so starnutím populácie a zo zahraničia potrebujeme prilákať približne 100-tisíc pracovníkov. „Takže prijmeme množstvo zákonov, ktoré napríklad skrátia lehotu, počas ktorej títo ľudia získajú povolenia žiť a pracovať na Slovensku,“ sľúbil spolu s implementáciou zlatých víz premiér. Prilákanie investorov aj pracovníkov považuje Fico za nástroje, ako zlepšiť situáciu na našom trhu práce.

Nie každý však súhlasí s tým, že by takéto riešenie skutočne pomohlo. Zlaté víza nemusia byť efektívnym riešením podobne, ako sa to ukázalo pri národných vízach. Pri tomto nástroji sa firmy dlhodobo sťažujú na veľkú byrokratickú záťaž, ktorá spôsobuje, že namiesto tisícok ľudí zo zahraničia k nám reálne prišlo pracovať len niekoľko stoviek.

Napríklad zakladateľ občianskeho združenia Pracujúca chudoba Milan Kuruc od takéhoto riešenia nič zásadné neočakáva. „Treba si uvedomiť, že to nie je a ani nemá ambíciu byť zásadné opatrenie, ktoré vyrieši slovenskú ekonomiku, ale len malý dielik do skladačky. To znamená, že teoreticky to môže aj pomôcť, ale predpokladám, že len v malom,“ vyjadril sa pre Pravdu.

Robert Fico Čítajte viac Pripravia vás o byt, no skončia len s podmienkou. Ako sa Ficove zmeny dotknú bežných ľudí?

Podľa analytika Slovenskej sporiteľne Mariána Kočiša však existuje možnosť, že by výmena investícií za občianstvo mohla znamenať prísun dodatočného množstva peňazí, ktoré by mohli podporiť vznik nových pracovných miest. „Otázna je však efektivita takéhoto opatrenia, lebo dnes vidíme, že do reálnej ekonomiky máme problém efektívne umiestniť aj peniaze, ktoré prichádzajú z EÚ ako napríklad plán obnovy, fondy z nového programového obdobia. Zároveň je otázne, či by sa tak Slovensko nestalo iba vstupnou bránou do EÚ pre bohatých ľudí z tretích krajín, keďže možnosť takzvaného „zlatého pasu“ ovplyvňuje všetky členské krajiny EÚ,“ hovorí Kočiš.

Kuruc upozorňuje aj na to, že by opatrenie mohlo spôsobiť aj to, že by oligarchovia zo zahraničia mohli hľadať útočisko na Slovensku pre seba, svoj biznis či daňové úniky. „Nedá sa to však predpovedať, lebo nejde len o opatrenie samotné, ale aj o to, ako presne by štát tieto víza reguloval. Tie podmienky na ich získanie totiž môžu byť voľnejšie aj prísnejšie,“ doplnil odborník.

Minister Taraba však v tejto súvislosti tvrdí, že by malo ísť o ľudí, ktorí pochádzajú z bezpečných krajín. Zároveň chce podľa neho vláda tento systém nastaviť tak, aby bol v súlade s legislatívou EÚ a s tým, ako je udeľovanie zlatých víz nastavené v iných krajinách. Podľa neho sme totiž jednou z mála krajín v Európe, ktorá k uplatňovaniu takéhoto systému nepristúpila a ukracujeme sa tak o milióny, ktoré by na Slovensko vďaka investíciám mohli pritekať.

Maďarská cesta?

Po vpáde ruských vojsk na Ukrajinu vo februári 2022 vyrukovala Európska komisia (EK) voči členským štátom EÚ a naliehavou výzvou. Na jednotlivé štáty eurokomisia apelovala, aby sa začali zaoberať zlatými vízami a pasmi v súvislosti s ruskou inváziou. „Komisia naliehavo vyzýva členské štáty, aby okamžite zrušili všetky existujúce systémy udeľovania občianstva investorom a zabezpečili zavedenie prísnych kontrol na preverenie rizík, ktoré predstavujú systémy udeľovania povolení na pobyt investorom,“ vyjadrila sa eurokomisia s tým, že pociťuje vážne obavy v súvislosti možnými rizikami, ktoré pobyt investorov z tretích krajín predstavuje.

práca, nákup, počítač Čítajte viac Zdravotné odvody mala Ficova vláda zvýšiť len zamestnávateľom a SZČO, stúpli však aj niektorým zamestnancom

Čo sa týka zlatých pasov, tie v súčasnosti výmenou za investíciu v krajine ponúka podľa portálu eurokomisie medzi štátmi EÚ už iba Malta. Pred dvoma rokmi takúto možnosť ponúkali aj Bulharsko a Cyprus. Schému zlatých víz, teda povolenia na pobyt výmenou za investície, však ponúka oveľa viac krajín. Patrí medzi ne napríklad Portugalsko, Grécko, Španielsko, Cyprus a po novom aj Maďarsko. Niektoré z týchto štátov však už začali programy, ktoré zahraničným investorom ponúkajú, prehodnocovať.

Koľko teda za podobnú možnosť musia záujemcovia zaplatiť? Napríklad v Španielsku sa základné náklady pohybujú v rozmedzí od 500-tisíc do dvoch miliónov eur, prípomína portál euronews. Bohatý človek z krajiny mimo EÚ má pritom viacero možností, ako sa k pobytu v Španielsku dopracovať. Buď investuje minimálne pol milióna eur do nehnuteľnosti v krajine, alebo aspoň dva milióny eur do španielskych štátnych dlhopisov či minimálne milión eur do akcií španielskych firiem.

Bohatých ľudí zo zahraničia môže rovnako lákať napríklad aj prímorské Grécko. Ak sa chce investor presťahovať do tejto krajiny, má možnosť zaplatiť si napríklad nehnuteľnosť za minimálne 250-tisíc eur či urobiť bankový vklad vo výške aspoň 400-tisíc eur.

V slovenskom kontexte sa zatiaľ o jasných a konkrétnych plánoch napríklad na to, koľko musí u nás človek zo zahraničia investovať, hovoriť nedá. Šéf rezortu životného prostredia Taraba však naznačil, že by sme sa mohli vydať „maďarskou cestou“. „Pýtali sme sa Maďarov, ako to majú nastavené,“ povedal k tejto téme v krátkosti minister.

Fico porada Čítajte viac Fico zverejnil video z porady. Rozdáva úlohy, akými chce bojovať s cenami potravín

"Prostredníctvom maďarského systému zlatých víz môže investor požiadať o povolenie k dlhodobému pobytu v krajine s desaťročnou platnosťou, informuje web getgoldenvisa.com, ktorý sa zaoberá poskytovaním služieb s týmito vízami. Platí pritom, že ak chce človek z tretej krajiny získať povolenie na pobyt v Maďarsku, musí do nehnuteľnosti či dlhopisov investovať minimálne 250-tisíc eur. Inou cestou je akvizícia nehnuteľnosti v hodnote minimálne pol milióna eur. Záujemca o pobyt v Maďarsku má tiež možnosť krajine poskytnúť trustový dar vo výške minimálne jedného milióna eur.

Analytici však upozorňujú na to, že nech už by sme sa ako krajina rozhodli pre akékoľvek podmienky udeľovania zlatých víz, negatíva takéhoto kroku budú vždy prevládať nad pozitívami. Kočiš zo Slovenskej sporiteľne za efektívnejšiu a bezpečnejšiu cestu považuje udeľovanie takzvaných modrých kariet. Ide o pracovné povolenia a povolenia na pobyt pre vysokokvalifi­kovaných ľudí z krajín mimo EÚ

© Autorské práva vyhradené

38 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #Robert Fico #víza