Fico zverejnil video z porady. Rozdáva úlohy, akými chce bojovať s cenami potravín

Predseda vlády Robert Fico (Smer) zverejnil video z porady, ktorá sa venuje vysokým cenám potravín.

08.01.2024 17:33
Fico porada Foto:
debata (13)

„Rok 2024 sa musí niesť v znamená, aby ceny potravín neboli také vysoké,“ hovorí v miestnosti, v ktorej je napríklad minister agrorezortu Richard Takáč či šéf rezortu financií Ladislav Kamenický. Okrem nich sú na stretnutí Jozef Červenka, poradca premiéra a riaditeľka Slovenskej obchodnej inšpekcie Nadežda Machútová. Cieľom je, aby na Slovensku, kde sú menšie príjmy, neboli vysoké ceny potravín.

Premiér ministrovi financií oznamuje, že má čo najrýchlejšie predložiť správu o cenách potravín. Na najbližšej schôdze by mal byť predložený návrh na predĺženie odpustenia odvodov pre prvovýrobcov za ich zamestnancov do polovice tohto roka. V neposlednom rade má obchodná inšpekcia presne zistiť, za aké ceny dodávajú výrobcovia do obchodných reťazcov a za koľko potom reťazce potraviny predávajú priamo ľuďom. „Ak sa ukáže, že zisky sú neprimerané, potom záleží na vás, s akými regulačnými opatreniami prídete,“ odkázal Fico na porade.

Minister Kamenický upozornil analýzu cien potravín, ktorá bola predmetom rokovania vlády ešte v decembri. Z nej vyplýva nezvyčajne vysokú cenu masla, vajec a syru Eidam na Slovensku. Syr Eidam je na Slovensku o 61 percent drahší ako v Česku. Maslo o 76 percent drahšie a vajíčka o 22 percent drahšie ako v Česku, upozornil vo videu minister.

Už koncom minulého roka vláda oznámila, že bude posielať do reťazcov kontroly. Cieľom je udržať ceny potravín pod kontrolou. Vzniknúť má tiež porovnávač cien potravín.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #ceny potravín