Liter olivového oleja za 20 eur. Cena trhá rekordy, počkajte na zľavu a nakúpte do zásoby, radí odborník

Poliať grécky šalát olivovým olejom či zamiešať ho do cesta na domácu pizzu bude o čosi drahšie. Veľkoobchodná cena olivového oleja vystrelila na rekordnú úroveň.

14.10.2023 05:00
Olivový olej Foto:
Výroba olivového oleja.
debata (43)

Extrémne horúčavy, požiare a sucho v oblasti Stredozemného mora sa postarali o to, že veľká časť úrody olív bola zničená a cena oleja vyrábaného z olív vyletela nahor. Vysoké veľkoobchodné ceny sa však ešte zrejme v plnej miere nestihli premietnuť aj na pulty obchodných reťazcov. Kto nájde výhodnú zľavu a nakúpi do zásoby, môže pri nákupe olivového oleja výrazne ušetriť.

„Olivový olej už zdražuje i v maloobchodoch a zdražovanie bude pokračovať. V budúcom roku sa síce očakáva zlepšenie situácie, ale i tak by trh mal ostať v deficite, čo nedovolí cene poklesnúť. V najbližších mesiacoch je možné očakávať priemerné zdraženie na pultoch o 15 až 20 percent,“ tvrdí pre Pravdu analytik Boris Tomčiak zo spoločnosti Finlord. Podľa neho stratégia využitia súčasných cien a prípadného nákupu v zľavách do zásoby je určite rozumná.

Andrej Juris Čítajte viac Šéf regulátora energií hovorí o cenách elektriny a plynu na rok 2024

Posledné údaje za august ukazujú, že cena olivového oleja vyskočila až na 9 000 dolárov za tonu. Pred vyše rokom bola cena na úrovni 4 200 dolárov za rovnaké množstvo, ukazujú dáta zo stránky americkej centrálnej banky, kde je zhrnutie priemernej svetovej ceny olivového oleja v dolároch za tonu.

„Momentálna svetová cena sa pohybuje niekde na úrovni 9 000 dolárov za metrickú tonu, teda niekde v okolí deväť dolárov za kilogram. To predstavuje medziročný nárast o 112 percent,“ opisuje situáciu pre Pravdu Marek Nemky, analytik XTB Brokers.

Podľa neho sa treba pozrieť na tri významné oblasti, kde sa vyrába olivový olej a predstavujú viac ako 60 percent svetovej produkcie. Prvá je oblasť Jaén v španielskej Andalúzii, kde sa extra panenský olivový olej predáva za 789 eur za 100 kilogramov, teda za 7,89 eura za kilo. Tieto dáta pochádzajú zo septembra 2023 a predstavujú medziročný nárast o 104,1 percenta. Podobne na tom sú aj oblasti Bari v Taliansku, kde sa cena pohybuje v okolí 900 eur za 100 kilogramov, čo predstavuje nárast o 104,5 percenta medziročne. V neposlednom rade je to oblasť Chania v Grécku, kde sa cena pohybuje na úrovni 735 eur, teda o 101,4 percenta vyššie oproti minulému roku.

Preceňovanie je postupné

Cena závisí aj od kvality oleja. Najlacnejší je rafinovaný olivový olej, ktorý sa získava rafináciou chybného panenského olivového oleja. Potom je tu panenský olivový olej. Najdrahší je extra panenský olivový olej. Pri ňom cena v reťazcoch dosahuje aj 20 eur za liter. Britský reťazec Tesco na svojej stránke ponúka španielsky olivový olej extra panenský značky Ondoliva Selection za cenu 9,79 eura za pol litra. Cena za liter by tak atakovala 20 eur. Lacnejšie sú privátne značky reťazcov. Rovnaký objem extra panenského olivového oleja privátnej značky Tesco stojí 5,99 eura.

Bratislava, byt, byty, bývanie Čítajte viac Developeri hovoria o najhoršom predaji za 25 rokov, zmenšujú výmery. Cena bytov z „druhej ruky“ padla o desiatky tisíc

Podobné ceny sme zaznamenali aj v Bille. Pol litra najkvalitnejšieho olivového oleja značky Monini stál 7,99 eura. O pár eur lacnejšie boli oleje z rovnakej kategórie privátnej značky Billa Premium. Reťazcov sme sa pýtali, či už premietli vyššie veľkoobchodné ceny aj do produktov na pultoch vo svojich predajniach a či ešte čerpajú z minuloročných lacnejších zásob oleja. „Ceny olivových olejov preceňujeme postupne, zohľadňujeme aj súčasné zásoby, teda výsledné predajné ceny nie sú konečné,“ povedala pre Pravdu Kvetoslava Kirchnerová, hovorkyňa spoločnosti Billa.

Horúčavy a suchá udreli na úrodu

Dôvodom takýchto vysokých cien olivového oleja je nepriaznivé počasie. Podľa dát komoditnej spoločnosti Mintec poklesla úroda v Španielsku v dôsledku sucha tento rok na 610-tisíc ton. Bežná úroda v minulých rokoch sa pohybovala v rozmedzí od 1,3 až 1,5 milióna ton. „V globálnej miere by sa produkcia mala pohybovať na úrovni 2,5 milióna ton, čo je v porovnaní s minulým rokom a s päťročným priemerom o štvrtinu menej,“ hovorí analytik Marek Nemky a odvoláva sa na dáta amerického ministerstva poľnohospodárstva.

Podľa neho by sa mali ceny teraz zastabilizovať, keďže vysoké ceny budú tlačiť taktiež na spotrebiteľa, ktorý svoju spotrebu zmierni. V najbližších rokoch však z dôvodu klimatickej krízy očakáva, že ceny olivového oleja budú skôr na súčasných vyšších úrovniach a produkcia sa bude musieť presunúť do iných pásiem.

Vysoké ceny prilákali aj zlodejov a falzifikáty. Koncom augusta z lisovne v španielskej Córdobe neznámi páchatelia ukradli olivový olej za pol milióna dolárov. Podľa tamojších úradov sú v krajine bežné aj krádeže olív priamo zo stromov.

Zakladateľ spoločnosti Enzo Olive Oil z Kalifornie Vincent Ricchiuti zasa vyjadril obavu z toho, že vzhľadom na nedostatok olivového oleja v Európe bude miera rizika nákupu miešaného či inak falšovaného extra panenského olivového oleja extrémne vysoká. „Našim zákazníkom vždy hovoríme, aby sa pozreli, odkiaľ pochádza, a hľadali aj dátum zberu,“ vyjadril sa pre The Washington Post.

© Autorské práva vyhradené

43 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #varenie #cena #olivový olej