Autority slovenského vinárstva tvrdia, že takú hubovú nákazu viniča ešte nezažili. Príroda opäť ukázala, že šéfuje najmä ona

Ondrej Korpás z Rúbane a Miroslav Petrech zo Chateau Belá patria k najväčším autoritám slovenského vína. Akoby aj nie, o vinice sa starajú vyše pol storočia. Vravia, že od roku 1970 taký silný infekčný tlak peronospóry (hubovej choroby viniča) ešte nezažili. Jedným dychom dodávajú, že príroda opäť ukázala, že víno je najmä jej dielo.

11.10.2023 05:00
Vladimír Mrva, prezident zväzu: Kto sú... Foto:
Vladimír Mrva, prezident zväzu: Kto sú slovenskí vinári? Malí, strední aj veľkí.
debata

Tohtoročná dráma sa podľa Petrecha začala vlani v júni a júli, keď sa náhle počas tzv. diferenciácie kvetných púčikov ochladilo. To spolu s celkove suchým rokom 2022 poznačilo tohtoročnú násadu hrozna. Bola, ako poznamenal Korpás, očividne oveľa nižšia.

Boroš, Kamil, Ladislav, Čítajte viac Slovensko zažíva vinohradnícku sezónu, aká tu ešte nebola. V pivniciach je veľa nepredaného vína, ceny nepokrývajú náklady

Príroda v písaní katastrofického scenára pokračovala začiatkom júna tohto roku. Infekčný tlak peronospóry prišiel ešte pred kvitnutím. Iní vinohradníci tvrdia, že počas kvitnutia. Petrech vraví, že tí, čo prespali ochranu medzi 2. až 7. júnom tohto roku, mali vinicu obratú. Postarala sa im o to peronospóra. Korpás dodáva, že dielo skazy, tam kde si nedali pozor, potom dokonala múčnatka, ďalšia z hubových chorôb. Na infekcie doplatili najmä odrody ako Milia, Dunaj či Chardonnay.

A ešte jeden postreh týkajúci sa bioochrany. Tá pod náporom hubových chorôb tohto roku zlyhala. Korpás sa domnieva, že bude žiaduce v záujme ochrany viniča kombinovať pri extrémnom infekčnom tlaku chorôb bioochranu s chemickou.

Slovenské vinohrady čelia novej situácii. Skúsený vinohradník Richard Soják, ktorý sa stará o vinohrady v Hlohovci, hovorí, že vinič najlepšie prežil na slnečných polohách, kde slnko rýchlo vysušilo rosu či kvapky dažďa. Do slovenských vinohradov však vtrhli s oteplením noví škodcovia – cikády aj choroby – eska. A je ich ešte viac. K tomu sa pridružuje zrejme aj poriadne nevyselektovaný biologický materiál pri zakladaní viníc. Niečo prv nevídané.

Klaudia Halászová Čítajte viac Rektorka poľnohospodárskej univerzity: Kvôli Volvu sme stratili najúrodnejšiu pôdu, pílime si pod sebou konár

Vplyvom mimoriadne slnečného septembra došlo k zvýšenému výparu vody z rastlín a vinič ju nestačil presúvať z koreňov do horných častí révy. Strapce a bobule začali v niektorých vinohradoch uvädať a scvrkávať sa. Novým javom je, že napriek mimoriadnej dávke slnka nevystúpila cukornatosť k 26 či 28 stupňom ako vlani, ale podľa Korpásových pozorovaní len k 23,5 stupňom normalizovaného muštomeru.

Extrémnym podmienkam dobre odolávali Korpásove novošľachtence Lavína, ktoré sú už zaradené do štátnych pokusov. Ukazuje sa, že na zmenu klimatických podmienok treba reagovať nielen precizovaním prognóz, ochrany, ale aj šľachtením odrôd na mieru regionálnych podmienok.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #víno #vinári