Boj o Ukrajinu sa odohráva aj na iných bojiskách. Cena obilia zletela dole, trhy zaplavujú dve obilnice sveta

Európska komisia nesúhlasila s predĺžením zákazu dovozu ukrajinského obilia do piatich krajín susediacich s Ukrajinou. Slovensko spolu s Poľskom a Maďarskom z obáv pred destabilizáciou národných trhov však zákaz nevypovedali, ale predĺžili. V reakcii na to v pondelok Ukrajina všetky tri krajiny zažalovala na pôde Svetovej obchodnej organizácie za nedodržiavanie pravidiel voľného pohybu tovaru. V utorok vláda v Kyjeve zmiernila svoj ostrý kurz.

19.09.2023 17:13
SR Špačince pôdohospodárstvo vláda žatva výjazd... Foto: ,
Zľava predseda Poľnohospodárskeho družstva Špačince Rudolf Nádaský, premiér Ľudovít Ódor, predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinovej komory Emil Macho a minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Jozef Bíreš pri príležitosti žatevného výjazdu pri obci Špačince.
debata (42)

Premiér Denys Šmyhaľ oznámil, že ukrajinská vláda plánuje prijať uznesenie, na základe ktorého vývoz tovarov do piatich susedných štátov bude musieť schvaľovať ukrajinský rezort hospodárstva. Ak sa kompromis nedosiahne, bude Ukrajina podľa jej premiéra pokračovať v procese sťažnosti na pôde Svetovej obchodnej organizácie (WTO) voči Poľsku, Maďarsku a Slovensku pre jednostranné reštrikcie importu ukrajinských poľnohospodárskych produktov. Informoval o tom web Ukrajinská pravda.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj Čítajte viac Kyjev ustupuje. Po vyhrážkach so žalobou na Slovensko prišiel s prekvapivým vyhlásením

Ukrajina podľa tohto zdroja štartuje antidiskriminačné prešetrovanie nepriateľských krokov týchto krajín v oblasti obchodu na základe štatistiky za rok 2023. „Ak Poľsko a Maďarsko nebudú súhlasiť s opatreniami schválenými Európskou komisiou a nezrušia jednostranné zákazy našich tovarov, rozhodneme o zákaze dovozu určitých kategórií tovarov z týchto krajín na ukrajinský trh," zdôraznil Šmyhaľ.

Na účty príde symbolické odškodné

Atmosféra okolo transferu ukrajinského obilia do prístavov Európskej únie, odkiaľ by malo putovať do Afriky, je, ako vidno, nabitá elektrinou. Časť ukrajinskej pšenice totiž zostáva v Európe, kde z trhov vytláča napríklad aj slovenské obilie. Vo chvíli, keď sa rozbieha zber kukurice a do skladov príde ďalší milión ton zrna, Slovensko nemení svoju pozíciu a trvá na predĺžení zákazu dovozu. Odôvodňovalo ju aj v pondelok v Bruseli, kde sa stretli ministri poľnohospodárstva členských krajín. Inak totiž vnímajú situáciu v západnej časti EÚ a inak vo východnej.

Emil Macho Čítajte viac Na trh vstupuje obilnica sveta. Šéf agrokomory o ukrajinskej žalobe na Slovensko: Som nemilo prekvapený

Príjmy za obilniny rozhodujú o spokojnosti poľnohospodárov. Dovedna sa pestovaniu pšenice venuje osemtisíc z nich. V utorok minister pôdohospodárstva Jozef Bíreš oznámil, že im na účty pritečie ako kompenzácia za straty spôsobené importom ukrajinského obilia takmer 16 miliónov eur. Toto odškodné priznala Európska komisia, keď v máji súhlasila s embargom na dovoz ukrajinského obilia na Slovensko do 15. septembra. Zhruba jednou tretinou sa podieľa na vyplatení náhrad Brusel a dvoma tretinami slovenská vláda.

Odškodné napätú situáciu v rozpočtoch pestovateľov však ani zďaleka nerieši, veď v prepočte na hektár dostanú 38 eur. Medzitým sa totiž zrútili ceny obilnín, pretože svetový trh je zaplavovaný nielen ukrajinskou, ale súčasne aj konkurenčnou ruskou pšenicou. Tá síce nemieri do Európy, ale vytláča ukrajinskú pšenicu z Afriky. Boj o Ukrajinu sa teda odohráva nielen na frontových bojiskách, ale aj na obilných trhoch. O polovicu nižšie ceny pšenice rozhojdali aj ekonomiku slovenských poľnohospodárov.

Licencie nesmú kryť čierny obchod

Ukrajina, ktorá potrebuje financovať vojnu, samozrejme, uvítala rozhodnutie Európskej komisie uvoľniť obchod s pšenicou. To bol zrejme aj hlavný dôvod, prečo zažalovala Slovensko vo WTO. Na rokovaní ministrov predložili ukrajinský dokument, podľa ktorého bude vybraným firmám udeľovať Kyjev vývozné licencie. Poverený minister pôdohospodárstva Jozef Bíreš povedal, že Slovensko potrebuje čas, aby sa k nemu vyjadrilo.

"Zanalyzujeme, či tento dokument dáva stopercentné garancie, aby tu nebol čierny obchod,“ vyhlásil Jozef Bíreš a dodal, že žaloba Ukrajiny nepredchádzalo vzájomné rokovanie a vysvetlenie si pozícii. Zdôraznil, že potraviny nemožno voziť nekontrolovaným spôsobom. Teraz Ukrajinci síce zmienili tón, ale v hre sú nielen záujmy Ukrajiny, ale ako zdôraznil Jozef Bíreš, aj Slovenska a jeho poľnohospodárov.

Klaudia Halászová Čítajte viac Rektorka poľnohospodárskej univerzity: Kvôli Volvu sme stratili najúrodnejšiu pôdu, pílime si pod sebou konár

Dokedy potrvá slovenský zákaz a či ho možno očakávať aj v roku 2024, o tom je podľa Bíreša predčasné hovoriť. Veci si treba dôkladne ujasniť. Na otázku, či sa dovoz ukrajinského obilia nedá obísť reexportom z tretích krajín, minister odvetil, že sa to nedá vylúčiť. Slovensko už podľa neho nemôže očakávať žiadne kompenzácie, Európska komisia hľadá peniaze na odškodnenie Grécka a Slovinska, ktoré v lete čelili obrovským prírodným katastrofám.

Fakt, že Ukrajina začína vo veľkom vyvážať nielen obilie, ale aj iné poľnohospodárske suroviny a potravinárske výrobky, mení situáciu celého európskeho poľnohospodárstva, ale najciteľnejšie to vnímajú s ňou susediace krajiny, Portál Euractiv zverejnil, že len za prvých päť mesiacov tohto roka stúpol obrat v agroobchode medzi Ukrajinou a Slovenskom o 734 percent. Nie je za tým len obilie, ale celý rad iných produktov, napríklad dovoz hydiny, ktoré majú dosah na slovenské agropotravinárstvo.

Kam a ako z obilných konopí

Slovensko by na tlak ukrajinského exportu malo zareagovať tým, že bude posilňovať špeciálnu rastlinnú výrobu – ovocinárstvo a zeleninárstvo, a najmä živočíšnu výrobu. V tejto súvislosti minister zopakoval, že obilie treba prehnať cez žalúdky zvierat a tak dosiahnuť vyššiu pridanú hodnotu. Až doteraz však Slovensko polovicu svojej produkcie pšenice rovnako ako kukuricu vyvážalo a potrebuje ju vyviezť aj tohto roku. Obratom však dovážame mäso, a to z obrovských vzdialeností – až zo Španielska.

Už roky sa hovorí o oživení živočíšnej výroby, nebude to však vôbec jednoduché. V rozhovore pre Pravdu o tom hovorí aj predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emil Macho. Nie je to totiž len otázka financií na rekonštrukcie či výstavbu nových objektov, ale aj toho, že ľudia na dedinách odmietajú budovanie fariem živočíšnej výroby. Slovensko tak stojí pred otázkou, ako ďalej rozvíjať poľnohospodárstvo a aké poľnohospodárstvo vlastne chceme, kto a čo má byť jeho kostrou.

Kam nasmerovať slovenské poľnohospodárstvo a potravinárstvo, bude jednou z veľkých tém pre vládu, ktorá vzíde z volieb 30. septembra. Tá, ktorá povedie Slovensko do zostavenia nového kabinetu, však musí bojovať o záujmy slovenských poľnohospodárov. Keď Slovensko vstupovalo do EÚ, museli poľnohospodári a potravinári splniť množstvo podmienok vrátane environmentálnych.

Vojna prináša, samozrejme, mimoriadne situácie, ale to nič nemení na tom, že tieto štandardy musí splniť aj Ukrajina. Takže je dobré, keď minister pôdohospodárstva nalieha, aby si obe strany ujasnili veci, ktoré sú alfou a omegou dobrých priateľských vzťahov.

© Autorské práva vyhradené

42 debata chyba
Viac na túto tému: #obilie #pšenica #Ukrajina