Pestovatelia obilnín zažili najlepší rok za poslednú dekádu. Rebríček najziskovejších firiem

Pestovateľom obilnín sa v minulom roku extrémne darilo. Ich celkové tržby prvýkrát presiahli miliardu eur. V roku 2021 boli pritom len tesne nad 877 mil. eur, medziročne teda vrástli o 21 %. Ako ďalej vyplýva z analýzy spoločnosti FinStat, poľnohospodárom stúpol aj čistý zisk.

31.07.2023 14:28
kombajn, žatva, pole Foto:
Žatva na poli.
debata (1)

Vlani zarobili viac ako 154 mil. eur. Po minulé roky boli celkové zisky firiem v tomto odvetví 20 až 30 mil. eur ročne. Zisková marža tak vyletela z 3 až 4 % na viac ako 14 %.

Švédska kráľovská akadémia, nobelovka, Nobelové ceny, Nobelovo múzeum Čítajte viac Švédskom otriasa realitná kríza: siahnu banky na byty a rozšíri sa problém do zvyšku Európy?

„Pestovatelia obilnín zažili najlepší rok za poslednú dekádu a mnohí z nich zaznamenali ziskové marže v desiatkach percent. Podnikateľom zahrala do karát vojna a vyšponované ceny komodít na trhoch, keďže Rusko aj Ukrajina patria k najväčším exportérom viacerých obilnín," konštatuje ďalej FinStat. V rámci pestovania obilnín podniká na Slovensku, bez zarátania živnostníkov, viac ako 1 200 podnikov.

Najziskovejšou a jedinou firmou, ktorá dosiahla hranicu 10 mil. eur, bola firma Donau farm Kalná, s. r. o. Tá bola od roku 2015 do 2019 stratová a do plusu sa dostala až v posledných troch rokoch. V roku 2021 zarobila viac ako 4,1 mil. eur a minulý rok svoj zisk viac ako strojnásobila, na 14,5 mil. eur. Z výročnej správy pritom podľa FinStatu nie je jasné, aké udalosti okrem vyššej ceny plodín na trhoch k takémuto zisku viedli. Spoločnosť v roku 2021 aj 2022 siala plodiny na rovnakej ploche.

Dmytro Borodavka Čítajte viac Ukrajinský podnikateľ, ktorý prebaľuje ukrajinské mäso do slovenských obalov hovorí o biznise s kurčaťami, ktoré hnevajú Čechov

Druhým silným hráčom v poľnohospodárskom biznise je rodina Világiovcov, ktorá v niektorých svojich poľnohospodárskych podnikoch a družstvách podniká spolu so Sabolovcami. Sumárne dosiahli ich podniky v roku 2022 tržby viac ako 28 mil. eur a medziročne ich tržby narástli o približne 4,6 mil. eur. Napriek silnej účasti Világiovcov v biznise sa v prvej desiatke firiem, zoradených podľa výšky tržieb, nenachádza ani jedna spoločnosť alebo družstvo s ich účasťou.

Spoločnosťou s najvyššími tržbami a najvyšším čistým ziskom je spomínaná Donau farm Kalná. Druhé miesto patrí trom podnikateľom, ktorí okrem Agro Divízia, s. r. o. Selice vlastnia niekoľko ďalších spoločností z rovnakého odvetvia. Dokopy utŕžili v minulom roku približne 23 mil. eur. Ostatné spoločnosti a družstvá patria skôr menším podnikateľom s väčšími či menšími podielmi.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #tržby #pestovatelia #zisky