Na dovolenke sa dá ušetriť až 275 eur za rok. Rekreačné poukazy si zamestnanci obľúbili, firmy na ne hromžia

Po namáhavých mesiacoch v práci je dovolenka nutnosťou. Všetci majú nárok na oddych, a ten je neoddeliteľnou súčasťou pracovného života. Ľudia si na dovolenky odkladajú a trávia ich v zahraničí. Ak sa však rozhodnú dovolenkovať na Slovensku, majú nárok na zaplatenie 55 percent z ceny pobytu.

25.08.2022 05:00
dovolenka, platba, karta Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Všetko má svoje podmienky a pravidlá. Takisto aj rekreačné poukazy. Zamestnávateľ uhradí viac ako polovicu rekreácie do sumy 500 eur. Zamestnanec si doplatí zvyšných 45 percent. Nárok na túto formu benefitu má vtedy, ak vo firme odpracoval minimálne dva roky a firma má viac ako 49 zamestnancov. Ak má menej zamestnancov, závisí od majiteľa, či svojim pracovníkom benefit ponúkne. Zamestnanec môže o príspevok na rekreáciu dokonca počas roka požiadať viackrát.

To, že šéf zaplatí zamestnancovi viac ako polovicu pobytu na Slovensku, nie je žiadna novinka. Ľudia a hotely si túto formu benefitu pochvaľujú a využívajú rekreačné poukazy vo veľkom. Zamestnávatelia však poukazy kritizujú a chcú ich na dobrovoľnej báze. Dôvod je jednoduchý. Nie každá firma dokáže financovať dovolenky zamestnancom. Štát im totiž vôbec neprispieva.

bicykel, Tichá dolina, Vysoké Tatry, Kriváň, MTB bike, dovolenka, športovanie, cyklistika, prilba, Čítajte viac Dovolenka na Slovensku výrazne zdražela. Last minute v Turecku vyjde o polovicu lacnejšie

„To, čo som si so SNS vysníval, aby sme zaviedli moderný nástroj na dovolenku pre pracujúcich, sa podarilo,“ takto zneli slová bývalého predsedu Národnej rady SR Andreja Danka, keď v roku 2019 presadil rekreačné poukazy. Opozícia ho v tom čase kritizovala, že malým podnikateľom prinesie záťaž a bude to pre nich ďalšie byrokratické bremeno. Ako sa rekreačným poukazom darí v súčasnosti a využívajú zamestnanci tento benefit?

Príspevok na rekreáciu sa dá použiť viackrát

Maximálnu sumu 275 eur si zamestnanci nemusia minúť hneď. Poukaz môžu použiť aj viackrát. Príklad vypočítal bývalý minister práce a v súčasnosti odborník na sociálne veci Jozef Mihál: „Pani Alica si počas roka 2022 u zamestná­vateľa po prvýkrát uplatnila príspevok po Veľkej noci za víkend strávený na Slovensku, za rekreáciu zaplatila 240 eur a zamestnávateľ jej vyplatil príspevok 132 eur (55 % z 240 eur). Druhýkrát si uplatnila príspevok za letný detský denný tábor, za ktorý zaplatila 140 eur. Zamestnávateľ jej vyplatil príspevok 77 eur (55 % zo 140 eur). Po tretíkrát si uplatnila príspevok za týždňový pobyt v Slovenskom raji, za ktorý platila 400 eur. Zamestnávateľ jej vyplatil príspevok 66 eur (275 – 132 – 77 = 66 eur). Pri treťom príspevku síce vychádza 55 % z 400 eur = 220 eur, ale platí, že zamestnankyňa má za jeden kalendárny rok nárok na príspevok v súčte najviac 275 eur. Preto je tretí príspevok vo výške 66 eur. 132 eur + 77 eur + 66 eur = 275 eur.“

Slováci si na príspevky zvykli

„Môžeme potvrdiť, že Slováci si na príspevky na rekreáciu zvykli,“ hovorí pre Pravdu Marek Harbulák, prezident Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS). Mnohí, ktorí spĺňajú kritériá na získanie príspevku, ich podľa jeho slov aj počas tohtoročnej dovolenkovej sezóny aktívne využívajú a uplatňujú v jednotlivých ubytovacích zariadeniach. „Niektorí majitelia hotelov a penziónov dokonca deklarujú, že počas tohto leta si rekreačný poukaz uplatnilo až 50 percent ich hostí,“ dodáva Harbulák.

Hotely si poukazy pochvaľujú, potvrdzuje to prezident AHRS. „Hodnotíme príspevky na rekreáciu pozitívne. Považujeme ich za efektívny nástroj zameraný na podporu domáceho cestovného ruchu.“

Rekreačný poukaz vníma ako prínos, ktorý zvyšuje dostupnosť služby pre klienta, aj Marián Galajda, hovorca pre sieť hotelov Tatry Mountains Resorts (TMR). „Klient si následne môže na dovolenke dovoliť o to viac a využiť napríklad iné služby v stredisku,“ uviedol. Podľa informácií, ktoré má Galajda z ich hotelovej siete, v závislosti od konkrétnych hotelov využije rekreačný poukaz tretina až polovica hostí.

Presné počty, koľko ľudí využíva poukazy, sa zistiť nedá. Každý hotel a zamestnávateľ si vedie svoje vlastné čísla. „Ministerstvo dopravy a výstavby štatistiky o využívaní rekreačných poukazov nesleduje a nemáme ani vedomosť o tom, že by takúto štatistiku viedol nejaký iný štátny orgány,“ uviedol Martin Petro z odboru komunikácie.

dovolenka, platba, karta Čítajte viac Vyjde Slovákov tohtoročná dovolenka drahšie? Pozrite, za čo si priplatíte

Jedinú štatistiku, ktorú nám rezort dopravy, pod ktoré spadajú rekreačné poukazy, dalo, je využívanie preukazov zamestnancami ministerstva. Z tých, ktorí majú na príspevok nárok, si preukazy uplatňuje ročne 40–50 percent. Najviac to zatiaľ, ako uvádza Petro, bolo v roku 2019, keď ich využilo 274 zamestnancov. V roku 2020 to bolo 230, v roku 2021 klesol počet na 213 zamestnancov. Posledné dva roky však boli výrazne ovplyvnené pandémiou.

Nespokojní šéfovia

Andrej Danko v roku 2019 vymyslel projekt s rekreačnými poukážkami. Zamestnanci a hotely si ho pochvaľujú. Na čo však zabudol, sú zamestnávatelia. Nie všetci dokážu z vlastného vrecka utiahnuť dovolenky. Na to, že zamestnávatelia ťahajú za kratší koniec, dlhodobo upozorňuje Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ).

Za kameň úrazu asociácia považuje predovšetkým to, že sú poukazy pre firmy nad 49 zamestnancov. V prípade, ak zamestnanec požiada v zmysle zákona o refundáciu časti dovolenky, zamestnávateľ musí zamestnancovi schválenú sumu uhradiť, inak porušuje zákon. „Fakt, že ide o povinnosť, spôsobuje firmám komplikácie pretože sa neberie ohľad na finančnú situáciu podniku či iné benefity, ktoré zamestnávateľ ponúka,“ tvrdí Miriam Fillová, tlačová hovorkyňa AZZZ.

Ako to funguje?

  • Zamestnanec si vyberie pobyt na Slovensku. Vo vybranom zariadení musí prenocovať minimálne dve noci a môže využiť stravovacie služby alebo iné služby súvisiace s rekreáciou.
  • Zamestnancovi hotel vystaví faktúru na jeho meno, ktorú na mieste zaplatí.
  • Zamestnanec platí 45¤% oprávnených nákladov = 225 eur z maximálnej možnej sumy na kalendárny rok (stanovené na 500 eur).
  • Zamestnanec môže, ak neplatil plnú sumu (500 eur), použiť rekreačný poukaz viackrát. Až pokým nevyčerpá sumu uhrádzanú zamestnávateľom 275 eur.
  • Poukážky sa nezdaňujú ako príjem a ich platnosť je jeden kalendárny rok, pričom sú neprenosné.
  • V prípade začiatku rekreačného pobytu koncom jedného kalendárneho roka, pričom pobyt trvá aj v nasledujúcom kalendárnom roku, sa tento pobyt započítava do roka prvého, t. j. rozhodným dátumom je dátum začiatku pobytu.

Vo U. S. Steel Košice využívajú poukazy v plnej výške. Pre zamestnancov majú aplikáciu, kde si uplatnia nárok na zaplatenie príspevku, ktorý je im po preverení dokladov poukázaný spolu s výplatou. V roku 2022 si u nich požiadalo o príspevok dosiaľ 13 percent zamestnancov. „Štát na rekreačné poukazy neprispieva, avšak sú v zmysle platnej legislatívy na strane zamestnanca oslobodené od dane (v plnej jeho výške) a nevstupuje do vymeriavacích základov na sociálne a zdravotné poistenie,“ uviedla Ľubomíra Šoltésová, manažérka pre vonkajšie vzťahy U. S. Steel Košice.

Zamestnanec môže využiť poukaz pre rodinných príslušníkov

  • pre manžela/manželku,
  • deti (aj na pobytové alebo denné prázdninové tábory/sem patria všetky školské prázdniny počas roka), podmienkou je, že musia byť študentmi základnej školy alebo študentmi 1. až 4. ročníka osemročného gymnázia,
  • pre druha/družku,
  • pre rodičov, s ktorými žije v jednej domácnosti.

V Dusle Šaľa pred pandémiou požiadalo o príspevok viac ako 40 percent zamestnancov. Od roku 2020 počet žiadateľov klesol približne o desať percent, informuje Silvia Karásiková, personálna riaditeľka Dusla Šaľa. „Príspevok musí zamestnávateľ, ktorý zamestnáva viac ako 49 zamestnancov, poskytnúť zamestnancovi, ktorý o to požiada, bez ohľadu na to, či zamestnávateľ má na to zdroje, alebo nie, bez ohľadu na to, či produkuje zisk, alebo stratu,“ dodala Karásiková. S tým, že v situácii, keď firmám enormne rastú ceny vstupných surovín a najmä ceny energií, nepovažujú v Dusle Šaľa za správne, aby poskytnutie príspevku na rekreáciu bolo povinné. „Malo by to byť na báze dobrovoľnosti rovnako ako je to u zamestnávateľov s nižším počtom zamestnancov,“ uviedla.

Čechom zaplatia 100 percent

Rekreačné poukazy nie sú len Slovenskou novinkou. Využívajú ich aj napríklad naši susedia Česi. Trendu neodolali ani Taliani, Fíni, Rumuni či Francúzi. V Rakúsku fungoval systém rekreačných poukážok, ale dnes už nefunguje.

Chorvátsko / Turizmus / Opatija / Istria / Čítajte viac Prázdniny na poslednú chvíľu? Rebríček 13 obľúbených destinácií podľa cien

Každý štát má svoje vlastné podmienky. V Čechách uhradia zamestnancovi celý pobyt v ich republike do výšky až 20-tisíc korún českých (približne 770 eur). Samotné udelenie príspevku však nie je povinné a zamestnanec musí podať žiadosť zamestnávateľovi, ktorý následne rozhodne o pridelení príspevku.

Rumuni majú tento systém uzákonený už od roku 2009. Funguje na báze dobrovoľnosti. Zamestnávateľ má teda voľnú ruku v tom, komu a v akej výške poskytne poukážku.

V Maďarsku samotné rekreačné poukazy nefungujú. Majú svoj vlastný program sociálnej solidarity Erzsébet program. Cielený je na sociálne skupiny ako napríklad mnohopočetné rodiny, ľudia so zdravotným postihnutím, dôchodcovia alebo nižšie sociálne vrstvy. Do dnešného dňa ich v Maďarsku využilo takmer 1,5 milióna obyvateľov. Informáciu uvádza oficiálna stránka rekreačných poukazov rekreacnepouka­zy.sk.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #zamestnávateľ #Slovensko #zamestnanci #rekreačné poukazy