Dovolenka na Slovensku výrazne zdražela. Last minute v Turecku vyjde o polovicu lacnejšie

Lacnejšie ako v zahraničí pri mori. Taká je zväčša dovolenka na Slovensku. No všadeprítomná inflácia sa premietla aj do cien tunajších hotelov a reštaurácií.

18.07.2022 05:00
bicykel, Tichá dolina, Vysoké Tatry, Kriváň,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (47)

Zbežný pohľad na ceny hovorí, že ak by rodina s dvomi deťmi chcela stráviť týždeň v jednom zo slovenských aquaparkov, vyšlo by ju to na približne 1900 eur. Cena je orientačná za ubytovanie na šesť nocí s raňajkami v chatkách v blízkosti Tatralandie, aquaparku pri Liptovskom Mikuláši. Nie len ubytovanie je drahšie ako minulý rok. Ceny sa zdvihli aj za služby.

„Keď dovolenkujem doma na Slovensku, tak ma to stojí určite menej, ako keď letím za hranice,” povedala pre Pravdu Katarína Šarafínová, manažérka pre komunikáciu Visit Liptov, združenia, ktoré propaguje turizmus na Liptove.

Podľa nej sú výhody dovolenky doma jasné: dodatočné hygienické či palivové príplatky ľudí neprekvapia tak, ako je tomu v prípade leteckého zájazdu. Vo Visit Liptov si dali spraviť prieskum medzi hoteliermi a vyšlo im, že viac ako 50 percent prevádzok ceny nezvyšovalo a tie, ktoré ceny zvýšili, tak urobili do maximálne desiatich percent.

Za menej ako polovicu pritom môže rovnaká rodina stráviť týždeň napríklad pri mori v Turecku. Last minute s rakúskou cestovnou kanceláriou sa dá aktuálne na internete nájsť aj za konečnú cenu pre štyroch ľudí 879 eur. V cene je letecká doprava, ubytovanie a raňajky.

Ak by si oproti slovenskej dovolenke mierne priplatili, môžu už začiatkom augusta odletieť na týždeň do Spojených arabských emirátov – napríklad na dovolenku v štvorhviezdič­kovom hoteli v Abú Dhabí pre štyroch za 2200 eur.

leto, dovolenka, letisko, rodina, cestovanie Čítajte viac Vývoj kurzov praje dovolenkárom. Skokanom roka je Turecko, výhodný prepočet je aj v Maďarsku

„Každý klient, ktorý si u nás rezervoval pobyt, zaplatí iba sumu, za ktorý si pobyt rezervoval. Žiadne doplatky spôsobené zvyšovaním cien vstupov nie sú,” ubezpečuje klientov aj Martin Galajda, hovorca pre Tatry Mountains Resorts (TMR), ktoré zastrešuje viacero hotelov vo Vysokých a Nízkych Tatrách.

Ktokoľvek uzatvoril zmluvu o ubytovaní v predstihu, platia u neho ceny a podmienky, ktoré boli dohodnuté v čase uzatvárania tejto zmluvy. „Doložky o doplatení z dôvodu nárastu cien sa v domácich ubytovacích zariadeniach nezvyknú uplatňovať,” vysvetľuje Marek Harbuľák, prezident hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS).

Pri výbere dovolenky však nerozhoduje len cena. Aj keď je vždy dôležitým kritériom výberu miesta pobytu. Časť Slovákov si podľa Harbuláka delí dovolenku na dve časti. Jednu trávia v zahraničí, tú druhú doma na Slovensku.

V prospech strávenia dovolenky u nás hrajú aj ceny benzínu a nafty. Čím menej času strávi rodina za volantom, logicky, tým menej zaplatí za palivá. „Počas tohto leta však mnohých trápia aj vysoké ceny pohonných hmôt, ktoré v prípade dovolenky v zahraničí môžu byť výraznou nákladovou položkou,” poznamenal Harbuľák.

© Autorské práva vyhradené

47 debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #zahraničie #Slovensko