Vývoj kurzov praje dovolenkárom. Skokanom roka je Turecko, výhodný prepočet je aj v Maďarsku

Po dvoch opatrných pandemických sezónach sa veľká časť Slovákov toto leto plánuje rozcestovať za hranice. V zozname najpopulárnejších dovolenkových destinácii medzi Slovákmi nechýba ani tento rok susedné Česko, Maďarsko, Chorvátsko či Turecko.

04.07.2022 09:26
leto, dovolenka, letisko, rodina, cestovanie Foto:
Ilustračné foto.
debata

Nakoľko ani jedna z týchto krajín nie je v eurozóne, vývoj tamojšej meny ovplyvňuje to, koľko dovolenkári v danej krajine v konečnom dôsledku minú za nákupy a služby. Teda to, koľko peňazí dostanú v prepočte za jedno euro.

Aj v tomto prípade odporúčame uprednostniť platobné karty pred nosením a zamieňaním väčšej hotovosti. Nielen z pohľadu komfortu a bezpečnosti. Pri platbe kartou v krajine mimo eurozóny sa totiž výsledná suma prepočítava devízovým kurzom, a ten je pre našinca výhodnejší, informuje v tlačovej správe ČSOB banka.

Skokan roka

Euro voči českej korune v porovnaní s júnom minulého roka oslabilo. To znamená, že za jedno euro dostane dovolenkár v prepočte menej českých korún ako vlani. Rozdiel je na úrovni 2,87%. V prospech našinca sa medziročne výrazne zmenil kurz maďarského forintu, o 13,35%.

ZSSK: Dostali príspevok 76 284 000 eur Čítajte viac Vyše 10 rokov sa nezvyšovalo cestovné vlakom, teraz prišla zmena. Doležal prezradil, kto si priplatí

Všetko nasvedčuje tomu, že táto letná sezóna bude poslednou, kedy ešte bude treba pri ceste do obľúbeného Chorvátska počítať s výmenou eur za kuny. Už od januára 2023 by sa malo stať dvadsiatou krajinou eurozóny platiacou jednotnou európskou menou, čo dovolenkárom na budúce leto jednoznačne ušetrí prepočítavanie. Euro voči chorvátskej kune oproti vlaňajšku posilnilo o 0,4%, vďaka čomu dovolenkári v tejto krajine ušetria.

„Skokanom“ roka je spomedzi porovnávaných mien aj túto sezónu turecká líra. Kým vlani v júni dostal Slovák za jedno euro 10,38 TRY, tento rok je to 17,96 TRY (+73,02%).

Euro slabšie voči ázijským krajinám

Oproti vlaňajšku euro oslabilo voči menám exotických ázijských destinácii. Menej ako vlani tak dostanú dovolenkári v prepočte za jedno euro v Thajsku (-2,48%), na Filipínach (-2,21%) aj v Indonézii (-10,2%).

Stále však ide o krajiny so spravidla výrazne nižšou cenovou hladinou ako na Slovensku, a to aj po týchto zmenách kurzu.

debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #kurzy #zahraničná mena