Prázdniny na poslednú chvíľu? Rebríček 13 obľúbených destinácií podľa cien

Chorvátsko, najobľúbenejšia prímorská destinácia Slovákov, tento rok výrazne zdraželo a patrí už medzi najdrahšie stredomorské destinácie. Slovákov vyjde toto leto najmenej dovolenka pri mori v Grécku a Turecku, medzi cenovo výhodné patria aj rezorty v Španielsku a na Malte.

16.06.2022 09:36
Chorvátsko / Turizmus / Opatija / Istria / Foto: ,
Turisti kráčajú okolo paliem v obľúbenom chorvátskom letovisku Opatija na Istrii
debata

Dôvodom sú ekonomické problémy týchto krajín, ktoré sa prejavujú aj nižšími cenami pobytov. Naopak, Chorvátsko sebavedomo výrazne zdvihlo ceny ubytovania, a zaradilo sa tak spolu s Francúzskom medzi najdrahšie destinácie pri Stredozemnom mori.

Vyplýva to z porovnávacej analýzy, ktorú na základe makroekonomických dát a porovnaní cien pobytových zájazdov v online rezervačných systémoch najväčších nemeckých cestovných kancelárií (TUI Deuschland, DER Touristik, FTI) pre obdobie 1. 7. – 31. 8. 2022 vypracoval broker CapitalPanda.

Foto: CapitalPanda
Dovolenky Leto 2022 Najlacnejsie Grecko a Turecko najdrahsie Chorvatsko a Francuzsko

Zlacnenie alebo zdraženie ceny zájazdov priamo súvisí s ekonomickou kondíciou jednotlivých krajín. Grécko a Španielsko tradične trápi vysoká miera nezamestnanosti a celkovú situáciu ešte zhoršil dopad pandémie koronavírusu. Turecko zase bojuje so závratnou infláciou, ktorá spôsobuje oslabovanie tamojšej meny, a tým aj zlacňovanie zájazdov pre zahraničných turistov.

Chorvátsko, dovolenka, letovisko, more Čítajte viac Chorváti prijmú euro, Slováci ušetria. Ako sa tam oplatí ísť, autom, vlakom alebo lietadlom?

Prekvapením sú ceny letných dovoleniek v Chorvátsku, ktoré malo dlhú dobu nálepku lacnej a atraktívnej krajiny. Tento obrázok sa ale už nejakú dobu mení a Chorvátsko v tejto sezóne už bude patriť k najdrahším turistickým destináciám pri Stredozemnom mori. V priemere narástli ceny pre tohtoročnú sezónu medziročne o 20–25 percent, avšak výnimkou nie je ani 50-percentné zvýšenie cien.

Najdrahšou zo skúmaných destinácií pre letnú dovolenku je Azúrové pobrežie vo Francúzsku. To sa dá vysvetliť okrem iného tým, že tamojší hotelieri cielia na inak ekonomicky situovanú klientelu ako tradičné rezorty, ktorých cieľom je hlavne stredná trieda.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #leto #dovolenka #cestovanie