Roľník naháňal pri Trnave ministra Vlčana. Chcel od neho odpoveď, na ktorú čaká už dlho

Jedenásty ročník Celoslovenských dní poľa, ktoré už jedno desaťročie nahrádzajú kedysi slávnu poľnohospodársku výstavu Agrokomplex v Nitre, vojde do dejín slovenského poľnohospodárstva. Po desiatkach rokov oslovil prítomných vrcholný ústavný činiteľ zabudnutým slovom roľníci a roľníčky. Spomenul si naň Boris Kollár, predseda slovenského parlamentu.

08.06.2022 00:01
Vlcan Foto:
Celoslovenské dni poľa 2022.
debata (39)

Keď ide do tuhého, mení sa aj rétorika politikov. A na Slovensku sa má prečo. Krajina v produkcii potravín dosahuje jeden z najmizernejších výkonov v celej Európskej únii. Potravinová sebestačnosť klesla k 35 až 38 percentám. Kollár oznámil správu, ktorá už dávno nie je pre zasvätených nijakou novinkou. Akokoľvek šéf parlamentu a po ňom aj ďalší rečníci hovorili o premrhaných tridsiatich rokoch, o nevyužitej šanci z rokov konjunktúry, ktoré mali poslúžiť na oživenie poľnohospodárstva, obrat sa nedarí dosiahnuť ani vláde najprv Igora Matoviča a po ňom Eduarda Hegera.

Ilustračné foto Čítajte viac Samozber jahôd vrcholí a čerešní začína. Komu sa nelení, tomu sa zelení a dokáže pekne ušetriť

Kde je pes zakopaný? Odpoveď dalo samo dejisko Celoslovenských dní poľa. Odohrávali sa v Dolnej Krupej na roli Stovka, možno najúrodnejšom poli celej Trnavskej tabule. Je rovné naozaj ako tabuľa a úrodné podobne na druhom konci Trnavy v chotári obci Zavar, kde stojí automobilka PSA, dnešný Stellantis. Aj v Krupej sa do pôdy, hodnotu ktorej ťažko vyčísliť, zahryzla výstavba.

Celosvetové dni poľa 2022

Minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan a podpredseda vlády Boris Kollár sa zúčastnili na slávnostnom otvorení 11. ročníka Celoslovenských dní poľa v Dolnej Krupej.

Fotogaléria
Celoslovenské dni poľa 2022
Celoslovenské dni poľa 2022
+6Celoslovenské dni poľa 2022

Trnava bohatne, ľuďom, ktorým sa darí, sa žiada bývať kúsok od mesta. Dolná Krupá, kde kedysi koncertoval mladý Beethoven, je výbornou adresou, a tak nečudo, že ľudia sa sem hrnú. Majitelia pôdy, potomkovia kedysi dobrých gazdov, potom družstevných roľníkov, sa už dávno nevenujú hospodáreniu na pôde. Majú iné zamestnania a pôdne dedičstvo predali developerom.

pivo, ale, magazín varecha, Čítajte viac Ocenili TOP 11 najlepších pív. Je medzi nimi vaše obľúbené pivo? Pozrite si víťazov

Neverí, že sa dočká svojej pôdy

Pravda, nie všetci. Keď odzneli oficiálne reči vyzdvihujúce význam poľnohospodárstva pre Slovensko, využil príležitosť jeden zo súkromne hospodáriacich roľníkov Ondrej Bohunický a vybral sa za ministrom pôdohospodárstva. Už roky gazduje na tzv. náhradnej pôde. Položil teda Samuelovi Vlčanovi otázku, kedy sa dostane k vlastnej. Potom uvidel v inom hlúčiku diskutujúcich redaktora Pravdy a aby si poistil ministrov sľub, že všetko vyrieši novela zákona, išiel to povedať niekomu, kto jeho boj o pôdu zverejní.

V čase nedostatku pohánky, ktorú pestuje... Foto: Jozef Sedlák
jozko V čase nedostatku pohánky, ktorú pestuje Ukrajina, sa Slovensko môže spoľahnúť na svoje odrody. Na snímke Silvia Cabadajová a Pavol Hauptvogel z Národného poľnohospodárskeho a potravinárskeho centra.

„Furt tomu neverím, že sa dožijem zmeny,“ povedal muž, ktorého vlasy už postriebrili roky a starosti o to, ako udržať svoje hospodárstvo nad vodou. Pestuje napríklad na Slovensku zriedkavý ovos nahý a proso. Dočká sa zmeny?

Lapidárne túžbu po nich hneď v úvode podujatia vyjadril šéf ASYF-u, teda Združenia mladých farmárov, Milan Jurky z Oravy. „Vlády prichádzajú a odchádzajú, farmári, (teda poľnohospodári a pôvodne roľníci) zostávajú a čakajú, kedy politici naplnia sľuby.“

Ak niečo rezonovalo v ovzduší veľkého stretnutia poľnohospodárov, tak predovšetkým to, kedy sa konečne začnú plniť veľké slová o zmene.

vlcan Čítajte viac Pôdohospodárska agentúra plánuje podať tresné oznámenie na svojho zamestnanca. Konal protispoločensky

Poľnohospodárov veľkých aj malých sa zišlo v Dolnej Krupej podľa odhadu Emila Macha, predsedu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory, dovedna vari 15-tisíc. Z úst politikov už x-krát počuli, že bude lepšie. A bude? Boris Kollár pochválil vládu, ministra Vlčana aj parlament, že sa usilujú o zmenu, a vyslovil nádej, že ju aj dosiahnu.

„Robíme všetko preto, aby práca v poľnohospodárstve bola atraktívnejšia, docenená. Máme potenciál a prichodí ho využiť, príkladom Slovensku môže byť Poľsko,“ povedal Kollár.

© Autorské práva vyhradené

39 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #poľnohospodárstvo #Slovensko #roľník