Samozber jahôd vrcholí a čerešní začína. Komu sa nelení, tomu sa zelení a dokáže pekne ušetriť

Jahody rovno z plantáže a čerešne priamo zo sadu za nižšie ceny než na regáloch supermarketov alebo na trhoviskách. Plody si však treba natrhať vlastnými rukami. Také jahody potom stoja v rámci tzv. samozberu 3 eurá za kilogram, ba niekde aj o 30 centov menej. Napríklad v Tekove vyjdú iba na 2,70 eura, ale zato sú aj po 3,30 eura ako v okolí Bratislavy. Ako vidno aj samozber odzrkadľuje kúpnu silu toho či onoho regiónu Slovenska.

04.06.2022 04:00
Ilustračné foto Foto:
debata

Samozber nie je slovenský vynález, roky ho praktizujú na rodinných farmách v západnej Európe ako aj USA a Kanade. Jednou ranou ovocinári ním zabijú dve muchy, nemusia sa starať o zberačov, ani o odbyt. Pravda, na druhej strane sú s tým spojené aj isté riziká, pošliapané záhony a treba sa postarať o dozber ovocia po neprofesionálnych zberačoch.

Ľudia, ako si všíma Marián Varga, prezident Únie ovocinárov Slovenska, si vyberajú najkrajšie plody a o menšie, hoci sladšie jahody z tretej až piatej vlny dozrievania nemajú veľký záujem. Samozber vrcholí práve teraz začiatkom júna, keď sú plody najväčšie a najrýchlejšie pribúdajú do košíkov zberačov.

Podpis memoranda Čítajte viac Vlčan chce zistiť, koľko slovenských potravín predávajú reťazce

Na Slovensku je dovedna okolo tridsať jahodovísk, väčšina z nich sa koncentruje na juhozápade krajiny, kam sa môžu ľudia v týchto dňoch vybrať na jahody. Takmer všetci pestovatelia majú vlastné webové stránky, kde informujú o predaji. Nedávno dokonca vznikol špecializovaný portál www.lokalnytrh.sk, ktorý upozorňuje na celú škálu plodín ponúkaných v samozbere. Informácií je teda relatívne dostatok ako aj recenzií na toho či onoho pestovateľa.

Drahšie o 10 až 15 percent. Čo tak znížiť DPH?

Čo ľudí najviac zaujíma? Celkom určite cena a kvalita jahôd. V susednom Maďarsku sú jahody v samozbere o čosi lacnejšie. Šéf ovocinárskej únie Marián Varga to vysvetľuje tým, že maďarskí pestovatelia idú na doraz pri znižovaní nákladov. Na Slovensku sa vysádzajú na plantáže bezvirózne sadenice z Talianska a Holandska. Nie sú práve najlacnejšie, čo sa premieta do ceny jahôd. Sú však kvalitnejšie, pretože sú zdravšie, ako keď sa jahody ak v Maďarsku viacnásobne rozmnožujú z materských plantáží. Je to dôležitá poznámka, jednoducho cena a kvalita spolu súvisia.

+1

Oproti vlaňajšku sú jahody drahšie v rozmedzí o 10 až 15 percent. Vo vyššej cene sa premietajú zvýšené náklady na hnojivá, postreky a pohonné látky. Kým po iné roky sa na jahodoviská začiatkom júna tlačili doslova tisíce ľudí hladných po prvom čerstvom domácom ovocí, tohto roku akoby dopyt bol o čosi miernejší. "Zdá sa, že na ľudí dolieha ekonomická kríza a pozornejšie rátajú všetky výdavky na potraviny,“ zhodnotil správanie spotrebiteľov Marián Varga.

Na jahodovej plantáži rodinnej farmy Agro-Gombár v Bardoňove (okres Nové Zámky) na margo návštevnosti ovocinári podotkli, že ľudí majú tak akurát. "Pred pandémiou bola situácia, keď na plantáž v sobotu dorazilo aj 500 ľudí, a to už bolo naozaj na pokraji síl ako všetko zmanažovať. Teraz máme aj dve elektronické kasy a keďže jahody sú naozaj krásne, zákazníci odchádzajú spokojní,“ zhodnotil Ivan Gombár. Vraví, že najbližšie dva víkendy budú patriť rodinám s deťmi.

Foto: Jozef Sedlák
Slovenské jahody.

Gombárovci vlani jahodovisko rozšírili o jeden hektár na súčasných 4,5 hektára. Celé je pod závlahou, cez ktorú dávkujú na miligram presne aj výživu, čo vidno na kvalite plodov. Na margo ceny farmár podotkol, že kvalitné čerstvé ovocie by malo byť zvýhodnené nižšou DPH. Namiesto 20 percent, by jahodám svedčilo 5 percent. "Myslím, že by to povzbudilo k rozšíreniu pestovania ovocia a nielen jahôd na Slovensku,“ povedal Gombár.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #jahody #čerešne