Na vláde bude opäť rušno: Matovič prichádza s novými daňami, koho zdaní a koľko vyberie?

Napätie vo vládnej koalícii pokračuje. Dnes má byť totiž na schôdzu ministrov na Úrade vlády doručený návrh ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO) o novej dani z hazardu, liehu, ruskej ropy a regulovanom odvode. Má to však aj háčik. Zdanenie je v jednom balíku s desaťpercentným zvýšením platov učiteľov. A vyššie dane dlhodobo odmieta koaličná SaS.

08.06.2022 04:00
Vláda Foto: ,
Rokovanie vlády v Bratislave
debata (12)

Minister financií Igor Matovič v pondelok po stretnutí s predsedom Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku (OZPŠaV) Pavlom Ondekom ohlásil, že na dnešné rokovanie vlády prinesie svoj návrh na plošné zvýšenie platov učiteľov. Zaplatiť ho chce z vyšších daní pre firmy.

„Skončila doba raného kapitalizmu,“ odkázal SaS šéf rezortu financií s dodatkom, že „nemajú trucovať". Vyššie dane sú totiž podľa Matoviča v súlade so spravodlivosťou a zdravím rozumom.

Branislav Bleha Čítajte viac Demograf Bleha o Matovičovom balíčku: Chudobnejší premýšľajú nad každým rožkom, im rozdáme krúžkovné?

Koho presne chce financmajster zdaniť? Z liehu by chcel vybrať 77 miliónov eur, z hazardu 85 miliónov, pri regulovaných subjektoch približne štvrť miliardu eur.

„Zákon definuje regulované odvetvia, ktoré sú licencované alebo koncesované štátom a rovnako monopoly alebo oligopoly. Regulovaný odvod existuje desať rokov a od januára 2021 bol znížený o polovicu jeho pôvodnej výšky, z 8,7 % na 4,35 %. Ministerstvo financií navrhlo iba opätovné zvýšenie tohto regulovaného odvodu a diskusiu o tom, aby sa jeho výška vrátila na pôvodnú úroveň, považuje za legitímnu,“ spresnil pre Pravdu rezort financií.

György Gyimesi Čítajte viac Gyimesiho dobehla karma. Analytici overili jeho tvrdenia, o rope a Slovnafte klamal

Pre SaS sú ale dane červenou čiarou. Krátko po Matovičovom nápade s vyššími daňami reagovali, že odmietajú jeho „vydieračské praktiky“. Následne v utorok večer tlačový odbor zaslal médiám stanovisko, že predstavitelia strany Sloboda a Solidarita (SaS) sa v záujme upokojenia celospoločenskej situácie dočasne prestávajú zúčastňovať na rokovaniach koaličných rád.

„Zasadnutí vlády sa samozrejme zúčastňovať budeme, rovnako sme aj všetci štyria ministri SaS kedykoľvek a v plnom rozsahu k dispozícii premiérovi Eduardovi Hegerovi,“ uviedol predseda SaS Richard Sulík.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #dane #Richard Sulík #Igor Matovič #platy učiteľov