Gyimesiho dobehla karma. Analytici overili jeho tvrdenia, o rope a Slovnafte klamal

Odborníci z portálu Dáta bez pátosu preverili tvrdenia poslanca OĽANO o priepastných cenových rozdieloch medzi ruskou a americkou ropou. Verdikt: samé klamstvá a zavádzanie, lepšie by to vypočítala aj kalkulačka žiaka z I. stupňa základnej školy, tvrdí dátoví odborníci.

07.06.2022 10:49
György Gyimesi Foto: ,
György Gyimesi
debata (51)

Ešte v pondelok poslanec OĽANO György Gyimesi ukazoval prstom na ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS) a tvrdil, že Sulík podviedol premiéra, podviedol Slovnaft a v konečnom dôsledku poškodil všetkých občanov Slovenskej republiky, keď nevyrokoval dostatočne dlhú výnimku na spracovávanie ruskej ropy.

Na minulotýždňovej tlačovej konferencii totiž deklaroval, že ceny severomorskej zmesi ropy Brent boli 135 dolárov a ceny ťažkej ruskej ropy Ural 65 dolárov.

Odborníci na dátovú analýzu z Dáta bez pátosu upozornili, že jeho vlastné tvrdenia sú od pravdy ďaleko.

„Mohlo to evokovať dojem, že rozdiel v cenách týchto dvoch druhov ropy je 70 dolárov a že ruská ropa Ural sa predáva za menej ako polovicu ceny ropy Brent. Pán poslanec v pozícii mladého dátového analytika a zvestovateľa dát-čísiel-cien zlyhal. Horšie je, že klamal, a ešte horšie je, že zavádzal, lebo v danom momente sa fakt pýtal na svetlo sveta „pravdivý údaj“," upozorňujú na facebooku Dáta bez pátosu.

Poslanec podľa analytikov vystupuje v pozícii „žiaka istého fejk magistra" a on sám preberá jeho podobnosti. „Dáta mylné, úsudok chabý, zavádzanie zásadné a šírenie lží vedomé. Je našou úlohou hoaxy, nepravdy a klamstvá odhaľovať a naprávať," dodávajú.

Pozrite si tlačovú konferenciu poslanca Gyimesiho:

Rozdiel medzi cenami ropy Ural a Brent
Rozdiel medzi cenami ropy Ural a Brent
+2Graf rozdielu ceny ropy Brent a Ural

© Autorské práva vyhradené

51 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Richard Sulík #vojna na Ukrajine #György Gyimesi