Prudký rast cien energií môže uvrhnúť domácnosti ešte viac do energetickej chudoby. Politici hľadajú riešenia, nájdu ich?

Elektrina, plyn, potraviny či bývanie. Na ľudí čakajú relatívne veľké nárasty cien za základné životné potreby. Najviac sa to však dotkne energií. Tie pôjdu hore a už teraz je zrejmé, že sa zvýši podiel ľudí, ktorí ich len tak-tak dokážu splácať.

27.09.2021 19:12
boris kollar krajniak autor: Robert Huttner Foto:
Boris Kollár, Milan Krajniak
debata (47)

„Až do 20 percent domácností u nás spĺňa medzinárodne používané kritériá energetickej chudoby,“ hovorí pre Pravdu Radoslav Igaz z Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO).

Analytik Ronald Smith zo spoločnosti BCS Global Markets hovorí, že politici ešte len začínajú pociťovať hnev ich voličov kvôli rastúcim cenám energií. „Tlak na to, aby s tým niečo urobili, bude silnieť s blížiacou sa vykurovacou sezónou,“ tvrdí pre Bloomberg.

termostat, technológie, kúrenie Čítajte viac Čaká nás ďalšie zdražovanie. Priplatíme si aj za teplo, ceny pre rodiny budú iné pre každý región Slovenska

To si dobre uvedomujú aj slovenskí politici a začali sa nepriaznivým stavom zaoberať. V pondelok podvečer sa konala koaličná rada, na ktorej sa lídri zaoberali okrem iného požiadavkou Sme rodina zriadiť pracovnú skupinu ohľadom zvyšovania cien.

Vládni partneri kollárovcov sa však pýtali, ako si v Sme rodina predstavujú sociálne kompenzácie pre ľudí. Hovorca OĽaNO Peter Dojčan pre Pravdu povedal, že si na návrhy Sme rodina chcú počkať. „Budeme radi, keď všetky odborné a realizovateľné postrehy budú v prvom rade tlmočené partnerom na koaličnej rade,“ tvrdí. V Za ľudí o požiadavkách Sme rodina pred koaličnou radou nič nevedeli. „Veronika Remišová pripravuje v rámci jej rezortu rozsiahly investičný a rozvojový program pre Hornú Nitru v rámci európskeho Fondu spravodlivej transformácie,“ zareagovali z tlačového odboru.

Kto príde s riešením

Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) ešte minulý týždeň vyhlasoval, že treba ľuďom pomôcť prežiť zimu aj prostredníctvom sociálnych kompenzácií. Ako príklady uviedol Veľkú Britániu, Francúzsko, Španielsko či Grécko. Zatiaľ čo Paríž vsadil na energetické šeky v hodnote 150 eur, tak Madrid preferuje presmerovať zisky energetických spoločností k zákazníkom a v zimných mesiacoch znížiť daň za elektrinu. Atény napríklad finančne podporia všetky domácnosti.

robotník Čítajte viac Stačí na život 527 eur v čistom? Padol verdikt o minimálnej mzde, odborári navrhovali viac

Liberáli zo SaS tvrdia, že na Sulíkovom ministerstve hospodárstva riešia vysoké ceny energií. Podľa hovorkyne rezortu Kataríny Matejkovej sú sociálne kompenzácie jedným z diskutovaných riešení. „Avšak nárast koncových cien energií v dôsledku nárastu cien energií na európskych trhoch, sa v súvislosti s už prijatými opatreniami a návrhmi ÚRSO v regulačne oblasti dotknú domácností iba v malej miere,“ tvrdí pre Pravdu. Podľa nej rezort presadzuje systémové riešenia cestou znižovania poplatkov zahrnutých v koncových cenách energií, ktoré vedia v prípade domácností dostatočne kompenzovať trhový nárast cien.

Do konca uzávierky nebolo známe, či sa politici na koaličnej rade dohodli na nejakej forme kompenzácie pre ľudí.

gastro, PR, nepouzivat Čítajte viac Bordových okresov pribúda. Ako funguje McDonald's a ďalšie reštaurácie? Trnavský podnik spúšťa „gastro revolúciu“

Denník Pravda pripravil súhrn najdôležitejších oblasti, v ktorých idú ceny hore.

1. Cena elektriny na novom rekorde

Cena elektriny na trhoch aj v pondelok lámala nové rekordy. Z údajov zverejnených pražskou burzou PXE vyplýva, že, aktuálne sa jej cena s dodávkou na Slovensku na budúci rok pohybuje na úrovni takmer 113 eur za megawatthodinu. Len na porovnanie, tak začiatkom tohto roka elektrina obchodovala za 55 eur.

V prípade ceny elektriny si domácnosti priplatia v závislosti od toho, či elektrinou aj kúria. Odborníci predpokladajú až 15 percentný nárast ceny od januára. Čo to v praxi znamená? Ak napríklad priemerná rodina platí mesačne približne sto eur za elektrinu, od januára 2022 to už bude o 15 eur viac. Ak si elektrinou doma aj kúrite, pripravte sa na ešte vyššie sumy. Podľa orientačných prepočtov spoločnosti Magna Energia si domácnosť v tarife, kde sa využíva elektrina na svietenie či pre bežné spotrebiče, priplatí ročne o vyše 19 eur. Na druhej strane domácnosť v tarife, ktorá si elektrinou aj kúri, si priplatí ročne o vyše 80 eur.

Analytik portálu energieprevas.sk Jozef Badida vysvetľuje, že ceny elektriny a zemného plynu pre slovenské domácnosti sú zatiaľ regulované, a teda je potrebné si počkať na finálne rozhodnutie regulačného úradu, ktorý má určité možnosti ako tlmiť nárast trhovej zložky.

2. Plyn aj teplo zamierili tiež nahor

Rastie aj cena zemného plynu, čo sa premietne aj do účtov pre spotrebiteľov. Podľa odborníkov nás čaká 15 až 18 percentné zdražovanie. Pre domácnosť, ktorá na plyne len varí, to znamená príplatok okolo päť eur ročne. Ak však plynom aj ohrieva vodu a kúri, z rozpočtu môže faktúra odkrojiť aj vyše sto eur.

Za zdražovaním je predovšetkým zvýšený dopyt pri zotavovaní ekonomiky po koronakríze a oslabená ponuka. Rusko taktiež posiela menej plynu do Európy, keďže chce ukázať nenahraditeľnosť plynovodu Nordstrem 2, ktorý je tesne pred spustením. Na cenu tiež vplýva odstavenie jadrových elektrární v Nemecku, ktoré chcú nahradiť spaľovaním plynu a rastúce ceny emisných povoleniek, kvôli klimatickým záväzkom.

Andrej Babiš Čítajte viac Zverejnili rebríček desiatich najbohatších Slovákov a Čechov. Kraľuje im však žena

Ak už hovoríme o zvyšovaní cien energií, nemali by sme zabudnúť aj na ceny tepla. Tie sú totiž s vyššie uvedenými komoditami úzko prepojené. Ceny tepla totiž závisia najmä od paliva, ktoré je pri jeho výrobe využívané. „S ohľadom na vývoj cien komodít a emisných povoleniek je zrejmé, že najväčší nárast cien tepla možno očakávať pri teplárňach spaľujúcich uhlie a tiež zemný plyn,“ vysvetľuje analytik portálu energieprevas.sk Jozef Badida. Koľko si teda slovenská domácnosť od nového roku priplatí? Priemerná rodina zaplatí na teple 625 eur za rok. Od januára by to malo byť v priemere o desať percent viac – teda približne o 60 eur za rok. Definitívnu podobu účtov za teplo musí ešte schváliť štátny regulátor. Bude tiež závisieť o regiónu, nie všade pôjdu hore rovnako.

3. Potraviny nasledujú rovnaký trend

Rast cien potvrdili aj údaje o harmonizovanej inflácii, ktoré zverejnil Štatistický úrad. Z nich je možné vyčítať napríklad aj to, že potraviny boli v auguste medziročne drahšie až o 3,6 percenta. Okrem toho tempo ich cenového rastu už niekoľko mesiacov zrýchľuje. Práve potraviny a bývanie odkroja z rodinného rozpočtu najväčšiu časť.

Analytička Jana Glasová z 365.bank očakáva, že aj v nasledujúcich mesiacoch budú ceny u nás rýchlo rásť. Situácia vo svete sa totiž podľa nej tak rýchlo nezmení a globálnu ekonomiku bude naďalej sužovať surovinová kríza, ktorá sa vyznačuje silným dopytom a slabou ponukou mnohých materiálov a tovarov. „Smerom nahor budú infláciu teda tlačiť hlavne vyššie ceny výrobných vstupov a stavebných materiálov, ropy, energií a samozrejme agrokomodít a potravín,“ tvrdí analytička. Predpokladá, že potraviny budú naďalej výrazne zdražovať a ich rast sa môže na jeseň a v zime hýbať v rozmedzí 4 až 5 percent.

4. Ani kríza nezamávala s cenami bývania

Ten, kto sa domnieval, že pandémia zamáva s cenami nehnuteľností, musí byť súčasným vývojom prekvapený. Zdá sa totiž, že pandémia si ako keby trh s nehnuteľnosťami vôbec nevšimla. Aspoň čo sa týka rastu cien bytov či domov. Tie pokračujú vo svojom raste podobne, ako tomu bolo aj pred pandémiou.

Rekordne lacné hypotéky, veľký apetít ľudí vlastniť strechu nad hlavou a slabá výstavba nových bytov. To všetko sa podpísalo pod to, že sme si na Slovensku v poslednom období zvykli pravidelne prepisovať ceny realít. Ich priemerná cena – či už išlo o byt, dom, alebo chalupu – v druhom štvrťroku vzrástla takmer o 123 eur za štvorcový meter, čím pokorila magickú hranicu a dosiahla 2 052 eur. Navyše, drahému bývaniu už prestali stíhať aj platy.

Dokedy bude trvať takýto rast? Analytik NBS Roman Vrbovský pre denník Pravda hovorí, že mierne utlmenie prísť môže. Všetko však bude záležať na tom, ako porastú platy. „Bude závisieť od toho, či v blízkej budúcnosti dokáže vývoj disponibilného príjmu dobehnúť rast cien nehnuteľností,“ predpovedá ekonóm.

© Autorské práva vyhradené

47 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #domácnosti #ÚRSO